!! De gehele wintercollectie 50% korting !!  Bekijk opruiming

Zoek
Sluit dit zoekvak.
Meest gelezen

Hoe plaats je een krik?

Om een autoband te (de)monteren, hoef je niet persé naar de garage. Autogarages brengen vaak voor het verwisselen van een band al kosten in rekening, terwijl je het net zo makkelijk zelf kunt uitvoeren. Het enige wat je nodig hebt is de juiste dopsleutel en een autokrik. Maar hoe plaats je eigenlijk een autokrik? Datona legt dit graag voor je uit!

Let op: onjuist gebruik van startkabels kan leiden tot een kapotte accu of gevaarlijke situaties!

Bron foto: Datona

Het zoeken van de krikpunten

Nu we het gewicht van de auto en het maximaal belastbaar vermogen van de krik weten, gaan we de krikpunten zoeken. Een krik kan namelijk niet overal geplaatst worden. Daarvoor heeft elke auto speciale posities. Het krikpunt van de auto zit vrijwel altijd aan de onderkant en vlak naast het wiel. Voor ieder krikpunt dient ook één krik gebruikt te worden. Mocht je beide banden van aan één zijde van de auto omhoog willen tillen, dan dient ook bij iedere band een krik geplaatst te worden.

Bron foto: Datona

De krik onder de auto plaatsen

Voordat de auto omhoog gekrikt wordt, moet hij eerst op de rem gezet worden. Wanneer de auto opgetild wordt, kan het anders namelijk gebeuren dat deze begint te rollen en van de krik af valt. Als de auto op de rem staat, schuif dan de krik in de laagste stand onder de auto. Pomp de krik omhoog tot het punt dat de auto nog net niet omhoog getild wordt. Kijk dan goed of de krik nog steeds goed onder het krikpunt zit. Een krik gaat namelijk niet recht omhoog, maar met een kleine boog. Hierdoor kan het voorkomen dat de krik niet meer recht onder het krikpunt zit. Ook is het belangrijk om te kijken of de krik niet groter is dan het krikpunt. Als dit wel zo is, leg er dan een blokje hout of rubber tussen.

Bron foto: Datona

Het omhoog krikken van de auto

Nu gaan we verder krikken, zodat de auto omhoog komt. Doe dit vooral niet te snel. Mocht er iets fout gaan, dan kan er sneller geanticipeerd worden als er langzaam gekrikt wordt. Krik door tot het punt dat het wiel vrij komt van de grond. Nu kan het wiel losgemaakt worden met een luchtsleutel, kruissleutel of een ander passend gereedschapsstuk.

Bron foto: Datona

Na het omhoog krikken

Het is verstandig om een assteun onder de as te plaatsen, zodra je op de gewenste hoogte bent gekomen. Mocht er een probleem zijn met de krik, dan valt de auto niet op de grond, maar leunt dan op de assteun in plaats van de krik. Dit kan veel schade voorkomen. Wanneer de auto voor een langere tijd getild moet worden, adviseren we ook om assteunen te plaatsen onder de auto en de krik weer te laten zaken.

Wanneer het wiel is ge(de)monteerd of de assteun is geplaast, kan de krik weer langzaam omlaag worden gezakt en eronder weg getrokken worden.

Email
Facebook
Pinterest
WhatsApp
Picture of Van Dal mannenmode

Van Dal mannenmode

De onbetwiste expert op het gebied van mannendingen. Of het nou gaat om aangename auto’s, gave gadgets of tips voor een uitstekend uiterlijk: Van Dal mannenmode is van alle markten thuis!
Ook leuk om te lezen
Van Sloep tot zeiljacht - header 2 Man op zijn best

Van sloep tot zeiljacht

Eric (56) is een trouwe klant bij Van Dal Roosendaal en trotse eigenaar van een ...
Bekijk meer
Nederland - Frankrijk header prijspuzzel 2 Winacties

Voorspel Nederland – Frankrijk en win!

We maken ons klaar voor de tweede wedstrijd van Nederland op het EK Voetbal 2024. ...
Bekijk meer
Pastinaaksoep-01 Recepten

Pastinaaksoep

Deze heerlijke winterse soep met pastinaak is lekker romig van smaak en bevat een geheim ingrediënt om hem extra lekker te maken.
Bekijk meer
Nieuwe zomer collectie
Recent
Spaarclub

Van Dal Spaarclub

Altijd 10% korting en punten sparen tijdens iedere aankoop!
Prijspuzzel

Maandelijkse prijspuzzel

Doe mee en maak kans op een luie hangmat van Tropilex (t.w.v. €129)

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ben altijd als eerste op de hoogte
Scroll naar boven