!! De gehele wintercollectie 50% korting !!  Bekijk opruiming

Search
Close this search box.
Meest gelezen

Het hele jaar door vogels voeren

Staar jij ook weleens naar vogels die in jouw tuin of op jouw balkon de voederbak leegeten of verkoeling zoeken in het vogelbadje? Nu het land steeds meer bebouwd wordt, is het des te belangrijker om jouw tuin of balkon ‘vogelklaar’ te maken. Maar hoe doe je dat en hoe houd je rekening met de verschillende seizoenen? Lees hier alles over het voeren van vogels.

Bron foto: Unsplash.com

Hoe richt je jouw tuin in?

Vogels houden van een variatie aan gras, planten, struiken en bomen. Iedere vogel is anders, de een eet graag van de grond en de ander zit graag beschut in de struiken of bouwen er hun nest in. Sommige struiken hebben bessen die de vogels maar al te graag oppeuzelen. Laat daarbij in het voorjaar dood hout en bladafval liggen; vogels gebruiken dit graag om hun nesten mee te bouwen. Dat is nog eens duurzaam! Om meer vogels in jouw tuin te krijgen richt je je tuin in op een natuurgetrouwe manier die hun leefwereld zo goed mogelijk nabootst. Natuurlijk met het juiste voer in de juiste seizoenen.

Bron foto: Unsplash.com

Bron foto: Unsplash.com

Bron foto: Unsplash.com

Bron foto: Unsplash.com

Vogels voeren in de lente

Het spreekwoord ‘in mei leggen alle vogels een ei’ dien je tijdens de lente goed in gedachten te houden. Omdat vogels in de lente hun nest bouwen, paren en eieren leggen, hebben zij veel eiwitten en kalk nodig. Dit krijgen zij binnen door het eten van insecten, rupsen en wormen. Een recept van grootmoeder is het fijnstampen van eierschalen om dit te voederen.

Bron foto: Unsplash.com

Meer water in de zomer

In de zomer hebben vogels in principe hetzelfde voer nodig als in de lente. Hierbij helpt het om met mooie bloemen en planten insecten aan te trekken, die vogels weer kunnen opsmikkelen. Zorg in de zomer ook voor voldoende drinkwater en een vogelbadje met vers water. Besproei daarbij ook jouw gazon: niet alleen hebben de planten óók water nodig. Door het besproeien komen ook wormen naar boven, welke een delicatesse voor de vogels zijn.

Bron foto: Unsplash.com

In de herfst zoeken naar voedsel

Zoals hoe de eekhoorns in de herfst gaan hamsteren voor een mooie wintervoorraad, doen vogels dit op een ietwat andere manier. Vogels zoeken niet naar het voedsel, maar de plek waar gemakkelijk voedsel te verkrijgen is. Hang daarom juist nu de vetbollen en pindakettingen op. Als de vogel dit doorkrijgt in jouw tuin of balkon, heb je een vriend voor het leven.

Bron foto: Unsplash.com

Extra energie in de winter

In de koudste maanden van het jaar kan een vogel tot wel 10 procent lichaamsgewicht per nacht verliezen. Zorg daarom dat er genoeg eten klaarhangt voor jouw nieuwe gevleugelde vrienden. Denk hierbij aan vetbollen, pinda’s, zadenmengsels en fruit. Houd er rekening mee dat vogels in de winter geen bad nodig hebben. Als het licht vriest, mag een drinkbak weer wel.

Email
Facebook
Pinterest
WhatsApp
Picture of Thijs

Thijs

De onbetwiste expert op het gebied van mannendingen is Thijs. Of het nou gaat om aangename auto’s, gave gadgets of tips voor een uitstekend uiterlijk: Thijs is van alle markten thuis!
Ook leuk om te lezen
Perfecte EK borrelplank - header Smakelijk

De perfecte EK-borrelplank

Vrijdag 14 juni begint het EK in Duitsland en kijkt iedereen vol verwachting uit naar ...
Bekijk meer
header Odapark Eropuit

Odapark Venray

Het Odapark is een prachtig natuurgebied en kunstpark dat zich uitstrekt over ongeveer 25 hectare ...
Bekijk meer
header overhemden actie Van Dal Extra

Overhemden actie 2024 | 2 voor €80

Of je nu op zoek bent naar overhemden met korte mouwen voor de warmere dagen ...
Bekijk meer

Zomeropruiming

Recent
Spaarclub

Van Dal Spaarclub

Altijd 10% korting en punten sparen tijdens iedere aankoop!
Prijspuzzel

Maandelijkse prijspuzzel

Doe mee en maak kans op een luie hangmat van Tropilex (t.w.v. €129)

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ben altijd als eerste op de hoogte
Scroll naar boven