Veel mannen hebben er wel eens van gedroomd om met een geweer kogels af te vuren. Natuurlijk is dit in Nederland niet makkelijk maar wèl mogelijk, namelijk in de vorm van kleiduiven. Leuk om je droom waar te maken zonder dat je daadwerkelijk van die mooie, fladderende duiven verwondt. Lees hier alles over de kunst van het kleiduifschieten.
Wat is kleiduifschieten?
Kleiduifschieten is oorspronkelijk ontstaan uit het jagen in de negentiende eeuw. Tijdens een wedstrijd werden duiven losgelaten en beschoten; wie de meeste raakschoot won. Door de ingreep van diervriendelijke organisaties is duiven schieten bijna overal ter wereld verboden verklaard. Hierdoor is de sport geëvolueerd; de duiven werden vervangen door glazen ballen die gevuld waren met veren. Later zijn de glazen ballen vervangen door ronde schoteltjes (van klei) die afgevuurd worden en raakgeschoten moeten door de deelnemers.
Bron foto: Unsplash.com
Hoe speel je het?
Als eenmanssport is kleiduifschieten een sport met drie varianten: Skeet, Trap en Parcours. Skeet houdt in dat de schutter vanuit acht verschillende posities de duiven moet beschieten. Deze worden afgevuurd door twee machines waarbij het afvuren altijd in dezelfde volgorde gebeurt. Trap houdt in dat de schutter vanuit vijf verschillende posities duiven moet schieten. Deze worden in verschillende volgordes afgevuurd door vijftien machines. Parcours combineert alle varianten van het kleiduifschieten. Er moeten minstens zes werpmachines aanwezig zijn die de duiven afschieten in verschillende volgordes. Nogal een uitdaging, nietwaar?
Kleiduifschieten in Nederland
Ben je die achterhaalde schiettent op de kermis beu en wil je (letterlijk) voor het groter geschut gaan? In Nederland is het mogelijk om op enkele plekken deze stoere schietsport te beoefenen. Navigeer dus op je vrije dag naar een van de volgende locaties:
Bron foto: Unsplash.com
Schietbaan De Wildenberg
In het Limburgse Weert bevindt zicht Schietbaan De Wildenberg. Dit is een perfecte schietbaan voor ervaren schutters evenals voor beginnende lefgozers die de trekker willen overhalen. Op het uitgebreide terrein heb je alle nodige ruimte om flink wat schoten te lossen op de schoteltjes. Ben je toe aan een nog grotere ervaring? Jagers en sportschutters kunnen ook bij de schietbaan terecht, waardoor veelzijdigheid echt op zijn plek zit op deze bijzondere locatie.
Adres: Op Kernies 3, 6002 NC Weert
Bron foto: Unsplash.com
Schietbaan Europoort
De Rotterdamse schietbaan Europoort is de ideale schietbaan wanneer je ook een biertje wilt drinken; die scoor je makkelijk bij de bar. Wel raden wij aan om een biertje te drinken ná het schieten en niet ervóór, anders is de kans dat je goéd raakt een stuk kleiner. Je kan er ook voor kiezen om na het kleiduifschieten te genieten van een lekkere barbecue. Wel zo lekker als je intensief bezig bent geweest! Bij Schietbaan Europoort is het ook mogelijk om het kleiduifschieten te combineren met andere schietactiviteiten zoals het schieten met een pijl en boog of het schiet met klein kaliber.
Adres: Krabbeweg 125, 3199 LE Maasvlakte Rotterdam
Bron foto: Unsplash.com
Schietbaan het Goor
Schietbaan Het Goor bevindt zich in de mooie natuur van de Gelderse stad Goor. Op deze schietbaan is het mogelijk om elke variant van het kleiduifschieten te beoefenen. Ook is het mogelijk om hier van de natuur te genieten met een hapje en een drankje. Ideaal als je echt een dag op avontuur wil, maar de bourgondiër in jou niet teleur wilt stellen. Kleiduifschieten én genieten van de natuur? Dan is Schietbaan Het Goor waar je wilt zijn.
Adres: Fleurtendijk 2, 7122 MZ Aalten
Benodigdheden op de baan
Bij de drie bovengenoemde schietbanen zit alles inbegrepen; het geweer, de kogels (vaak hagel) en de schoteltjes van klei. Echter dien je zelf goed uitgerust te zijn om de baan te betreden. Denk hierbij aan comfortabele kleding; een mooi overhemd, een comfortabel vest met zakken en een Hatland pet tegen de eventuele zon. Met deze drie attributen schiet je alle schoteltjes raak, wedden?!