!! De gehele wintercollectie 50% korting !!  Bekijk opruiming

Zoek
Sluit dit zoekvak.
Meest gelezen

Column – Lentekriebels

Tijdens een gezellig koffiemoment met mijn vrouw vertel ik haar over mijn thema voor deze column: lentekriebels. Zij proest haar koffie uit en roept ad rem: “Dat is wel heel bijzonder. Lentekriebels wordt op school gedoceerd aan jongeren en omvat seksuele voorlichting. Is dat wel iets voor Van Dal?” Verwonderd keek ik haar aan.

“Lentekriebels heeft voor mij een hele andere betekenis, namelijk het voorjaar, zonneschijn en mensen die met elkaar spontaan een praatje maken – wie weet zelfs het doen van bescheiden dansjes op het terras.” Zo leer je weer dat snelle conclusies trekken op basis van enkele woorden je op het verkeerde been kunnen zetten.

Op rondreis

Het schrijven van deze column doe ik in de Poolse hoofdstad Warschau. Nu denk je wellicht: hoe kom je daar nou weer terecht? Wel, sinds vier jaar woont een van onze kinderen hier en daarom maken we met enige regelmaat een rondreis. Ditmaal twee weken – eerst via Meissen in Duitsland, daarna Krakau en nu in Warschau. Daarna vervolgen we onze trip met twee dagen Frankfurt an der Oder en later keren we weer terug naar huis.

Mijn schoondochter en zoon kunnen fantastische, smaakvolle maaltijden bereiden. Dat doen ze met verse producten van de markt een paar straten verderop. Het is een lust voor ogen en neus als je over de markt loopt: je organen worden geprikkeld door  felle kleuren en doordringende geuren.

Na een wederom amusante dag wandelen door Warschau toverden onze kinderen een meesterlijke maaltijd op tafel. Daar kwam ik op het idee om te vragen welke beelden lentekriebels bij hun oproept. Mijn schoondochter zei: “Ik denk dan terug aan mijn verleden en noemde lentekriebels ‘het schoonmaken en opruimen van het huis’ zoals haar moeder dat deed in Suwalki, een Oost-Poolse grensstad.” Vervolgens verklaarde zij dat het nog iets anders voor haar betekent: je hoofd opruimen. Daar kwam een leuk tafelgesprek uit.

Grote opruiming

Je hoofd opruimen is eigenlijk hetzelfde als een opruiming in kledingwinkels. Er is geen ruimte meer voor de nieuwe voorjaarskleding, omdat de najaarskleding er nog hangt. “Hup”, zegt de winkelier, “we starten de uitverkoop!” Daarna wordt de voorjaarskleding uitgestald. Binnen de kortste keren lopen nieuwe klanten verlekkerd langs de rekken op zoek naar iets leuks en opvallends. Iets nieuws aantrekken maakt de meesten vrolijk en geeft hen meer zelfvertrouwen.

‘Ruim je hoofd op’ is dan ook het advies dat ik jou wil meegeven! Denk na over welke zaken maar in je hoofd blijven rondmalen. Opschrijven werkt soms beter. Nu heb je twee keuzes: strepen of oplossen. Strepen als je er niets aan kunt veranderen, omdat het buiten je invloed is of omdat het eigenlijk een wijze les is die je hebt geleerd. Het motto luidt dan: “Als je alle fouten uit het verleden niet zou hebben gemaakt, zou je ook niet alle wijsheid van nu hebben.” Gebruik die ervaring en vergeet de teleurstelling.

Oplossen als het wel relevant is. Laat niets liggen, maar ga een voor een die nare zaken oppakken en oplossen. Je weet zelf immers ook dat hoe langer iets ligt, des te meer het gaat stinken!

Meer ruimte vrij

Je zult merken dat je meer ruimte in je hoofd creëert. Ruimte die je kunt vullen met het opzoeken van vrienden en bekenden. Ruimte waarmee je nieuwe contacten legt en nieuwe herinneringen maakt. Van een opgeruimd hoofd word je zoveel blijer! Anderen zien hoe vrolijk en vol vertrouwen je door de dag stapt. Ze willen graag een praatje met je aanknopen. Vertel ze alsjeblieft hoe jij het hebt gedaan en ontwikkel nieuwe vriendschappen.

Ik ben zo benieuwd naar jouw hoofdopruiming. Laat het me weten. Ook als het niet volledig lukt, wil ik je graag extra tips geven. Alvast veel succes!

Email
Facebook
Pinterest
WhatsApp
Picture of Jan

Jan

Jan (68) is een trouwe klant bij Van Dal Nijkerk, pensioencoach en fulltime levensgenieter. Enthousiast schrijft hij columns op dit magazine om jou te helpen als je stopt met werken. Jan is erg benieuwd of je door het lezen van zijn column tot actie over bent gegaan. Laat het hem weten via [email protected] en bezoek ook eens www.uwpensioenhulp.nl
Ook leuk om te lezen
Natuurmuseum Brabant in Tilburg - header Stedengids

Natuurmuseum Brabant

Heb je ooit een sabeltandtijger, een mammoet of een potvis van dichtbij gezien? Nee? Dan moet je bij het Natuurmuseum Brabant zijn! ...
Bekijk meer
De voordelen van breinpuzzels Denkspellen

De voordelen van breinpuzzels

Een fijne bezigheid voor bij de ochtendkrant en warme koffie is het spelen van een ...
Bekijk meer
Doloris Tilburg - header Eropuit

Doloris Tilburg

Ben je ooit zodanig van een route afgeweken dat je je verdwaald in een doolhof ...
Bekijk meer

Nieuwe zomercollectie

Recent
Spaarclub

Van Dal Spaarclub

Altijd 10% korting en punten sparen tijdens iedere aankoop!
Prijspuzzel

Maandelijkse prijspuzzel

Doe mee en maak kans op een luie hangmat van Tropilex (t.w.v. €129)

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ben altijd als eerste op de hoogte
Scroll naar boven