Onlangs ontdekte ik via een onderzoek van de ANBO, de landelijke vereniging voor senioren, dat senioren de gelukkigste mensen van Nederland zijn. Met een gemiddelde beoordeling van 7.6 en 60% die hun leven zelfs met een 8 of hoger waarderen, prikkelt dit de verbeelding. Dit zette mij, als medelid van deze gelukkige generatie en met veel Van Dal-lezers in gedachten, aan tot reflectie. Wat maakt ons gelukkig en hoe ervaren anderen dit? Een van de belangrijkste pijlers van geluk, zo blijkt, is betrokkenheid bij de samenleving, beweging en redelijke tot goede gezondheid. Maar elke reis naar geluk is persoonlijk en uniek, zoals blijkt uit de verhalen van Jan, Liesbeth, Elly en Herman.
Het geluk van Jan
Jan de Vries, een 78-jarige gepensioneerde leraar, beleeft zijn geluk in de eenvoud van het alledaagse. “Ooit dacht ik dat geluk voortkwam uit grootse prestaties, maar nu zijn het juist de kleine dingen die tellen”, zegt Jan met een glimlach. Dagelijkse wandelingen in het park en genieten van de natuur brengen hem vreugde. “De seizoenswisselingen geven me energie, het gezang van vogels en de geuren van bloemen maken mijn dag.”
Vrijwilligerswerk biedt Jan een sterk gevoel van gemeenschap. “Anderen helpen geeft mij een diepere verbinding. Kleine gebaren maken echt een verschil”, vertelt hij trots. Jans verhaal laat zien dat geluk vaak in de eenvoudige, dagelijkse rituelen zit.
De avonturen van Liesbeth
Liesbeth, een levendige 63-jarige, verkent haar geluk door avonturen dichtbij huis. “Elke dag een nieuw avontuur, zelfs al is het in mijn eigen tuin”, zegt ze vrolijk. Na haar pensioen vond ze vreugde in tuinieren en ontdekte dat zelfs in haar achtertuin avontuur te vinden is. “Elke nieuwe bloem die opkomt, voelt als een klein wonder.” Daarnaast tapdanst Liesbeth iedere dinsdag. “Tapdansen op deze leeftijd is uitdagend en leuk”, zegt ze met een knipoog, “en het helpt me om fit te blijven en plezier te hebben. Zelfs als mijn teen niet altijd meewerkt!” Liesbeths belevenissen benadrukken hoe belangrijk het is om kleine, spontane momenten te omarmen.
Het vertrouwen van Elly
Ook is het waardevol om in contact te blijven met jonge mensen. Zo ook Elly. Ondanks haar jonge leeftijd van midden 20, heeft ze een volwassen ziel als het gaat om wijsheid. Als onderwijzeres heeft ze geleerd haar intuïtie te volgen. “In het afgelopen jaar ontdekte ik dat checklists niet het hele verhaal vertellen”, deelt ze met een warme glimlach. Bij haar leerlingen durft ze op haar gevoel te vertrouwen als dat iets anders aangeeft dan de cijfers. “Dat heeft niet alleen mijn werk verrijkt, maar me ook als mens doen groeien.” Elly’s verhaal herinnert ons eraan dat geluk vaak schuilgaat in vertrouwen – vooral in jezelf en in de keuzes die je vanuit je hart maakt.
De lach van Herman
Herman Jansen, een energieke zestiger, deelt zijn geheimen voor een gelukkig leven vol humor. “Geluk is als de zon: soms verschuilt het zich, maar het blijft altijd dichtbij.” Hij combineert zijn passie voor koken met gezelligheid in het organiseren van wekelijkse diners voor vrienden en familie. “Een bordje pasta kan net zo verbindend zijn als een goed gesprek”, grapt hij. Herman geeft zichzelf elke week nieuwe uitdagingen, zoals koffiezetten met zijn niet-dominante hand. “Probeer het maar eens, het brengt altijd verrassingen mee!” Hermans benadering toont aan hoe humor en speelse uitdagingen het leven verrijken.
Wat maakt mij gelukkig?
Voor mijzelf ligt geluk in het principe van tevredenheid. Het gaat om het waarderen van wat we hebben en het verweven van onze levenslessen in het hier en nu. Elke dag biedt kansen om te genieten van eenvoudige geneugten.
Senioren- en pensioentip
Neem eens rustig de tijd met een kop koffie of thee om de mooie momenten van de afgelopen dagen te overdenken. Geniet daarvan en overweeg hoe je meer van die momenten kunt creëren.
Dank voor het lezen van mijn columns en ik wens jullie allen fijne feestdagen en een gelukkig 2025!