!! De gehele wintercollectie 50% korting !!  Bekijk opruiming

Zoek
Sluit dit zoekvak.
Meest gelezen

4x Friese sporten

Omdat Van Dal zich vaker noordelijk gaat vestigen, wordt het hoog tijd om nog meer te weten te komen over de prachtige provincie Friesland. We hebben het natuurlijk al eens gehad over typisch Friese lekkernijen en onze ambassadeur Rintje Ritsma komt uit het mooie Lemmer. Wat komt er nog meer uit Friesland? Deze vier Friese sporten!

Bron foto: Unsplash.com

Keatsen (kaatsen)

Keatsen wordt als echte Friese sport gezien, maar het bakermat van de sport ligt in Frankrijk. In Frankrijk wordt de sport ‘Jeu de Paume’ genoemd, wat in het Nederlands ‘spel met de handpalm’ betekent. Bij deze balsport kaats je de bal dus met de handpalm. Dan klinkt keatsen toch leuker. Het doel van het spel? Dat ligt ingewikkeld: In Frankrijk is het doel van het spel terreinwinst, in Nederland speelt men om punten. Hierom zijn de CIJB en de KNKB opgericht. De CIJB (Conféderation International du Jeu de Balle) organiseert alle internationale toernooien samen met de KNKB (Koninklijke Nederlandse Kaatsbond) met als speldoel punten behalen. Bonwel zo makkelijk.

Bron foto: Unsplash.com

Fierljeppen (polsstokspringen)

Van origine was fierljeppen helemaal geen sport. Al duizenden jaren werd de polsstok gebruikt om sloten over te kunnen steken, maar zoals met elk transportmiddel werd ook de polsstok ingezet voor competitie (denk maar aan de Formule 1, wielrennen en schaatsen). Wie springt het verst over de breedste sloot? Dit record staat al sinds 2017 vast op naam van Jaco de Groot, die de grote afstand van 22,21 meter gefierljept heeft. Met name in Friesland is het een enorm populaire sport!

Bron foto: Unsplash.com

Reedriden (schaatsen)

Het kan ook niet anders dan dat we het over schaatsen in Friesland hebben. Nederland heeft het transportmiddel helemaal eigen gemaakt in de sportwereld. Van de Elfstedentocht tot alle medaillewinnaars op de Olympische Winterspelen en internationale toernooien; Friesland domineert op het ijs. Hierbij denken wij natuurlijk aan Rintje Ritsma, die wel 88 medailles in de kast heeft hangen, maar ook de schaatsers van nu zijn niet te stoppen.

Bron foto: Unsplash.com

Skûtsjesilen (schuitjezeilen)

Skûtsjesilen is ontstaan in de 18e eeuw, waar – vaak houten – vrachtschepen tegen elkaar gingen racen op het water en daarbij eten of geld konden winnen. De markante schepen, of ‘skûtsjes’, zijn in de loop der jaren flink veranderd. Zo zijn ze tegenwoordig niet meer van hout, maar van aluminium. Aan het uiterlijk is echter weinig veranderd, wat het skûtsjesilen jaarlijks toch duizenden bezoekers trekt in de Friese wateren.

Van Dal Drachten

Na het vestigen van een gezellige winkel in Heerenveen hebben wij dit najaar een winkel geopend in het fraaie Drachten. Onze winkel aan de Noorderbuurt 12 ligt vol met onze nieuwe wintercollectie om jouw kledingkast aan te vullen. Daarbij ontvang je altijd 10% klantenkorting en doe je automatisch mee met ons spaarprogramma als je jezelf registreert. Altijd handig en voordelig!

Email
Facebook
Pinterest
WhatsApp
Picture of Van Dal mannenmode

Van Dal mannenmode

De onbetwiste expert op het gebied van mannendingen. Of het nou gaat om aangename auto’s, gave gadgets of tips voor een uitstekend uiterlijk: Van Dal mannenmode is van alle markten thuis!
Ook leuk om te lezen
Restaurant Auberge du Bonheur - header Eropuit

Restaurant Auberge du Bonheur

In het moderne restaurant La Nouvelle Auberge, welke onderdeel van Auberge du Bonheur in Tilburg is, ...
Bekijk meer
Mogán header 1600x900 Eropuit

Ontdek Gran Canaria

Stralend is het woord om Gran Canaria mee te omschrijven. Geografisch ligt het eiland dichterbij ...
Bekijk meer
header goesting Eropuit

Proeflokaal Goesting

Proeflokaal Goesting in Venray is een gezellige eetgelegenheid en proeflokaal waar je kunt genieten van ...
Bekijk meer

Nieuwe zomercollectie

Recent
Spaarclub

Van Dal Spaarclub

Altijd 10% korting en punten sparen tijdens iedere aankoop!
Prijspuzzel

Maandelijkse prijspuzzel

Doe mee en maak kans op een luie hangmat van Tropilex (t.w.v. €129)

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ben altijd als eerste op de hoogte
Scroll naar boven