!! De gehele wintercollectie 50% korting !!  Bekijk opruiming

Search
Close this search box.
Meest gelezen

4x Friese sporten

Omdat Van Dal zich vaker noordelijk gaat vestigen, wordt het hoog tijd om nog meer te weten te komen over de prachtige provincie Friesland. We hebben het natuurlijk al eens gehad over typisch Friese lekkernijen en onze ambassadeur Rintje Ritsma komt uit het mooie Lemmer. Wat komt er nog meer uit Friesland? Deze vier Friese sporten!

Bron foto: Unsplash.com

Keatsen (kaatsen)

Keatsen wordt als echte Friese sport gezien, maar het bakermat van de sport ligt in Frankrijk. In Frankrijk wordt de sport ‘Jeu de Paume’ genoemd, wat in het Nederlands ‘spel met de handpalm’ betekent. Bij deze balsport kaats je de bal dus met de handpalm. Dan klinkt keatsen toch leuker. Het doel van het spel? Dat ligt ingewikkeld: In Frankrijk is het doel van het spel terreinwinst, in Nederland speelt men om punten. Hierom zijn de CIJB en de KNKB opgericht. De CIJB (Conféderation International du Jeu de Balle) organiseert alle internationale toernooien samen met de KNKB (Koninklijke Nederlandse Kaatsbond) met als speldoel punten behalen. Bonwel zo makkelijk.

Bron foto: Unsplash.com

Fierljeppen (polsstokspringen)

Van origine was fierljeppen helemaal geen sport. Al duizenden jaren werd de polsstok gebruikt om sloten over te kunnen steken, maar zoals met elk transportmiddel werd ook de polsstok ingezet voor competitie (denk maar aan de Formule 1, wielrennen en schaatsen). Wie springt het verst over de breedste sloot? Dit record staat al sinds 2017 vast op naam van Jaco de Groot, die de grote afstand van 22,21 meter gefierljept heeft. Met name in Friesland is het een enorm populaire sport!

Bron foto: Unsplash.com

Reedriden (schaatsen)

Het kan ook niet anders dan dat we het over schaatsen in Friesland hebben. Nederland heeft het transportmiddel helemaal eigen gemaakt in de sportwereld. Van de Elfstedentocht tot alle medaillewinnaars op de Olympische Winterspelen en internationale toernooien; Friesland domineert op het ijs. Hierbij denken wij natuurlijk aan Rintje Ritsma, die wel 88 medailles in de kast heeft hangen, maar ook de schaatsers van nu zijn niet te stoppen.

Bron foto: Unsplash.com

Skûtsjesilen (schuitjezeilen)

Skûtsjesilen is ontstaan in de 18e eeuw, waar – vaak houten – vrachtschepen tegen elkaar gingen racen op het water en daarbij eten of geld konden winnen. De markante schepen, of ‘skûtsjes’, zijn in de loop der jaren flink veranderd. Zo zijn ze tegenwoordig niet meer van hout, maar van aluminium. Aan het uiterlijk is echter weinig veranderd, wat het skûtsjesilen jaarlijks toch duizenden bezoekers trekt in de Friese wateren.

Van Dal Drachten

Na het vestigen van een gezellige winkel in Heerenveen hebben wij dit najaar een winkel geopend in het fraaie Drachten. Onze winkel aan de Noorderbuurt 12 ligt vol met onze nieuwe wintercollectie om jouw kledingkast aan te vullen. Daarbij ontvang je altijd 10% klantenkorting en doe je automatisch mee met ons spaarprogramma als je jezelf registreert. Altijd handig en voordelig!

Email
Facebook
Pinterest
WhatsApp
Van Dal mannenmode

Van Dal mannenmode

De onbetwiste expert op het gebied van mannendingen. Of het nou gaat om aangename auto’s, gave gadgets of tips voor een uitstekend uiterlijk: Van Dal mannenmode is van alle markten thuis!
Ook leuk om te lezen
appelflappen-01 Recepten

Appelflappen

Hét recept voor zelfgemaakte appelflappen uit de oven, gemaakt met bladerdeeg en gevuld met een heerlijk appelmengsel.
Bekijk meer
Pastinaaksoep-01 Recepten

Pastinaaksoep

Deze heerlijke winterse soep met pastinaak is lekker romig van smaak en bevat een geheim ingrediënt om hem extra lekker te maken.
Bekijk meer
stamppot-met-witlof-01 Recepten

Witlofstamppot met appel

Ontdek nieuwe smaken, geef klassiekers een twist en geniet van de veelzijdigheid van deze heerlijke recepten voor alle gelegenheden. Deze heerlijke winterse stamppot met witlof, ...
Bekijk meer
Winteropruiming
Bartlett Colbert
Bartlett Trui
Bartlett Overhemd
Bartlett Swing-pocket
Bartlett Schoenen
Recent
Spaarclub

Van Dal Spaarclub

Altijd 10% korting en punten sparen tijdens iedere aankoop!
Prijspuzzel

Maandelijkse prijspuzzel

Doe mee en maak kans op een van de drie kookboeken van Leukerecepten (t.w.v. €22,99)

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ben altijd als eerste op de hoogte
Scroll naar boven