Home » Eropuit » Leuke fietsroute langs een kasteel
Leuke fietsroute langs een kasteel

In onze rubriek Eropuit noemen we vaak leuke plekken om naartoe te rijden of in te wandelen, terwijl er ook talloze fietsroutes zijn die niet onopgemerkt mogen blijven. Om uw stalen ros en u voor te bereiden op een amusant avontuur lichten we vandaag een leuke fietsroute langs een kasteel uit in omgeving Woerden. Oude landgoederen, een kasteel van kaliber en historische buitenplaatsen – alles komt aan bod. Pomp die banden dus maar alvast op!

Eetcafé De Herberg in Woerden

Bron foto: Unsplash.com

Fietsen in de Vechtstreek | 31,7 km

Een route die u zich waarschijnlijk nog vaak zult herinneren. De bezienswaardigheden die u ziet zijn de moeite waard, de afstand van ruim dertig kilometer is goed voor uw gezondheid en de tocht is een gezellige om samen met uw fietspartner te trotseren. Hiervoor pint u uw startpunt vast bij Eetcafé De Herberg te Kamerik. Deze knusse stek is in 1974 door oud-wielrenner Gerard Vianen opgericht. Van en voor fietsers dus! In de loop der jaren is het pand ernaast gekocht wat een eetcafé aan het etablissement toevoegde. Het is een handig navigatiepunt en een prettig vooruitzicht om de route rond mee te maken – dan heeft u die koude rakker natuurlijk wel verdiend!

Start bij Eetcafé De Herberg in Kamerik!

Vertrek in noordelijke richting

De waterrijke polderomgeving is tevens erg groen. Dat wordt des te meer duidelijk door de sloten, vaarten en geulen te tellen tijdens uw fietstocht. Deze zijn vooral afkomstig van de Vecht en helpen om uw gedachten even op nul te zetten. Iets voorbij kerkdorp Kanis keert u oostelijk en fietst u langs Buitenplaats Kameryck. Met een kaarsrechte weg keert u bij het kruispunt linksaf, en fietst u langs Kockengen. In dit gebied staat ook de Kockengense molen – een in 1675 gebouwde poldermolen die zeker bij een warme zonsondergang het ultieme Hollandse landschap illustreert. Door hierna zuidelijk af te dalen bereikt u uiteindelijk het 19e-eeuwse Kasteel De Haar wat tevens het grootste kasteel van Nederland is.

Kasteel De Haar

Zo’n unieke constructie mag u natuurlijk niet missen. Ooit was het privébezit van de Baron Etienne van Zuylen en barones Hélène de Rothschild, inmiddels verblijven hun nazaten er nog op jaarlijkse basis. Zelfs beroemdheden Coco Chanel en Roger Moore hebben hier een bezoek gebracht! Het is een uiterst keurig bijgehouden kasteel dat tussen 1892 en 1912 herbouwd werd door Dr. Pierre Cuypers, de beroemde architect die onder andere het Rijksmuseum, Amsterdam Centraal Station en de Ridderzaal ontwierp. Inmiddels staat een bezoek aan het kasteel garant voor een fraaie duik in de tijd, waar verliefde volwassenen elkaar het ja-woord geven, kinderen in speurtochten kunnen leren over de geschiedenis en diverse activiteiten ervoor zorgen dat alle hoeken van het kasteel optimaal benut worden.

De Oranje Leeuwinnen

Bron foto: Unsplash.com

Vervolg de route

Fiets de weg af richting Harmelen om daarna uw weg door Woerden te banen. Deze vestingstad lag oorspronkelijk langs de Romeinse Limes, een grens die dwars door Nederland liep. Met een goed oplettend oog treft u ook allerlei indrukwekkende Romeinse kunstobjecten. De stad kent miraculeuze bezienswaardigheden zoals het Orakel van Woerden, de Koe van Woerden, Stadsmuseum Woerden en de typische Watertoren. Een ideale plek om even te pauzeren is de Voorstraat 87, het adres van Van Dal Woerden. Naast een lekker kopje koffie weet u er wellicht in te slagen om een winkeltas met stijlvolle mannenmode te scoren! Door daarna noordelijk verder te fietsen komt u terug bij het beginpunt in Kamerik. Hieronder treft u de belangrijkste adressen om vast te pinnen. Wij wensen u alvast een fijne fietstocht toe!

Maak uw route compleet met Van Dal Woerden!

Van Dal Woerden
Wanneer onze copywriter Nick zijn pen even laat rusten, drukken zijn vingers op de knoppen van zijn camera. Hij legt hierdoor de mooiste dingen, mensen en plekken vast, zoals onder andere alle steden van Nederland.
Geschreven door: Nick

Categorie: Eropuit

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: