Al honger gekregen van de zes streekproducten die we gister noemden? Volkomen begrijpelijk. Het is wat ons betreft een bijzonder fenomeen om te zien waar de provincies om geroemd en geliefd worden. Laten we dus maar gauw kijken naar de rest van de lekkernijen in deel 2 van lekkere streekproducten uit alle provincies!
Utrecht | Domtorentjes
Smeltend op de tong met een toepasselijke naam! Al een eeuw lang is dit dé specialiteit van Utrecht. Hoewel het recept strikt geheim is, weten we wel dat de grote bonbon wordt bereid met pure chocolade en een delicieuze, romige chocovulling. Op de chocoladelaag straalt een reliëf van de Domtoren.
Te koop bij Banket Bakkerij Theo Blom.
Zuid-Holland | Goudse kaas
Met internationale roem is de Goudse kaas een inkopper voor de provincie Zuid-Holland. Het is een van de bekendste en tevens meest gegeten kaassoorten ter wereld. Zelfs in Amerika spreekt men over ‘that delicious Gooda cheese’ (Gouda met g- en ou-klank kunnen ze immers niet uitspreken). De origine van de 48+ volvette kaas ligt in de zeventiende eeuw en het kan tot wel 16 kilo wegen. Wist u dat alleen kaas die de naam Gouda Holland draagt échte Goudse kaas uit Nederland is? Nu wel!
​
Noord-Holland | Duivekater
Als een duif op de Dam volkomen onmisbaar. Toch heeft de naam van dit traditionele feestbrood niet per se te maken met duiven. Het zou af kunnen stammen van Deuvels Kakor, een oud-Germaanse manier om duivelskoek te noemen. Vooral ten noorden van Amsterdam – onder meer in Nieuwendam, IJmond en Zaanstreek – wordt het brood gebakken. Het is ovaal van vorm, zoet van smaak en wordt op een plaat gebakken. Het is een feestbrood omdat het vooral op feestdagen gegeten wordt. Nieuwsgierig? We raden u zeker aan het eens te proeven.
Te koop bij Patisserie Lex Brakenhoff
Zeeland | Zeeuwse oester
Aah, Zeeland. Een provincie die grotendeels door water omgeven is en daardoor veelbelovende visgerechten garandeert. Wat u echt moet proberen? De Zeeuwse oester! De provincie kent twee soorten: de platte en creuse. De platte oester heeft een platte schelp. Laatstgenoemde heeft en bolle schelp, vindt zijn oorsprong in Japan en heeft zich sinds de jaren ’70 zich genesteld in, en aangepast aan het water van de Oosterschelde. De Zeeuwse oester eet u rauw, eventueel met verse peper en limoen.
Te koop bij Visspecialist de Poel
Noord-Brabant | Worstenbroodje
Velen zullen het beamen of zelfs uitgebreid over doorpraten: er is niets zoals de Brabantse gezelligheid. Er is iets charmants aan de ‘zachte g’, de open houding naar elkaar en… het worstenbroodje! Deze smaakmakende uitvinding was aan het begin van de twintigste eeuw een manier om vlees langer goed te houden – dat is immers waarom het in deeg gerold en gebakt werd. Destijds werd het broodje vooral gegeten bij speciale gelegenheden zoals Kerst, Pasen en carnaval. Of Brabanders nu vaker alledaagse momenten classificeren als een speciale gelegenheid weten we niet, maar ze worden absoluut vaker gegeten. In 2016 ontving het worstenbrood eeuwige roem door op de UNESCO lijst van immaterieel erfgoed te komen!
Te koop bij Slagerij ‘t Stokpaardje
En als laatste, maar zeker niet de minste: Limburgse vlaai! Lokaal ook wel eens in dialect geschreven als vlaoj; de zwarte pruimenvlaai is een ware delicatesse. Vermoedelijk bakte men vroeger brood door een steen te verhitten en daarop een dikke meelbrij uit te smeren. De deeglap werd vervolgens met honing of vruchtensap ondergegoten. Door pruimen in lauw water te weken, tot een puree te vormen en de ingevette taartvorm volledig ermee in te dekken ontstaat de basis voor een heerlijke oventaart. Na 25 minuten is het dan genieten als nooit tevoren!
Te koop bij Bakkerij Martens