Als we iets kunnen leren van de twaalf verschillende provincies in Nederland is het wel dat ze elk hun bijzondere streekproducten hebben. Wat denk je bijvoorbeeld van Fryskedúmkes, Goudse kaas of de Zeeuwse oester? Stuk voor stuk zetten ze de Nederlandse cuisine op de kaart. Tijd om er meer over te weten te komen in het eerste deel van dit artikel!
Groningen | Kniepertjes
In het verre Groningen vind je kniepertjes (ook wel knijpertjes of kniepkoukjes). Deze dunne wafel bakt en eet men vooral rondom de jaarwisseling en belooft een lekkere, zoete smaak. Het wordt zowel als opgerolde en als platte koek geserveerd, waarbij de opgerolde koek het nog onbekende jaar symboliseert en de platte koek het afgelopen jaar. Een snufje kaneel zorgt doorgaans voor een kruidige smaak.
Te koop bij Bakkerij van Esch
Drenthe | Drentse droge worst
De naam is wellicht niet zo spannend, maar de smaak is dat wel. De volle vleessmaak van de Drentse droge worst is geliefd door velen en de verschillende kruiden geven het een unieke twist. De harde worst wordt gevuld en opgehangen zodat het kan drogen, waarna het een vettige en intense smaak krijgt. Genieten!
Te koop bij Slagerij Kempenaar
​
Friesland | Fryske dúmkes
Fryske dúmkes, ofwel Friese duimpjes, zijn zoete ovenkoekjes ter grootte van een duim. Het koekje zit vol met anijs en hazelnoten en wordt vaak door Friese horecabedrijven bij de koffie of thee geserveerd. Heerlijk om ‘even weg te snoepen’ maar daardoor ook verleidelijk om steeds meer te pakken.
Te koop bij Bakkerij Schuurmans
Flevoland | Urker Dikkoek
Zin in een echte Flevoland delicatesse? Dan moet je de Urker Dikkoek proberen. De cake is een hartige combinatie van spek, meel, rozijnen, boter en eiren. In de vroegere tijd dat Urk een eiland was, werd het vasteland tweemaal per jaar gemaaid. De hardwerkende maaiers kregen deze koek als warme maaltijd, waardoor het ook wel eens geschuild gaat onder de naam maaierskoek. Erg vullend en vol van smaak!
Te koop bij De Oude Bakkerij

Bron foto: Unsplash.com
Overijssel | Stokvis uit Deventer
Deventer is een hanzestad, wat van oudsher middels een opgesteld verdrag beoogde om meer handel te drijven – veelal uit waterrijke omgevingen. Dat gebeurde met koggeschepen vol gedroogde kabeljauw uit Noorwegen. De handel werd zodanig in Deventer voortgezet dat de stad er later zijn carnavalsnaam Stokvissengat aan overhoudt. Doordat deze stokvis drie maanden lang aan een stok wordt gehangen om te drogen blijft het langer houdbaar. Een bijzonder streekproduct om eens te proberen!
Te koop bij Vishandel Piet Korf
Gelderland | Arnhems meisje
Wellicht een ietwat aparte naam voor een lekkernij, maar het Arnhemse meisje is een ovaalvormig, hardgebakken koekje verrijkt door een royale suikerlaag. De origine ligt bij bakker Hagdorn in Arnhem, die in 1829 omstreeks de geboortedag van zijn dochter op het idee kwam om een lekkernij te maken die het goed zou doen op feestjes. Knapperig, pittig en niet meer uit Arnhem weg te denken!
Te koop bij Bakkerij Hilvers