Home » Stijlvolle mode » Kleding recyclen doe je zo
Kleding recyclen doe je zo

Er komt een punt dat je bepaalde kleding niet meer draagt. Je bent uitgekeken op dat ene overhemd, die ene fijne broek is versleten of een colbert dat simpelweg niet meer past. Zomaar jouw kledingstuk weggooien is maar zonde. Ga daarom jouw kleding recyclen! In een wereld waar vrijwel alles duurzamer wordt, is recycling dé manier om jouw steentje bij te dragen.

Wist je dat?

Per jaar wordt minder dan 1% van alle materialen die gebruikt wordt in kleding gerecycled. In Nederland wordt 150 miljoen kilo kleding per jaar verbrand. Dat zijn omgerekend 750 miljoen T-shirts.

Kleding recyclen, upcyclen of downcyclen

Recyclen is het proces waarbij een product – in dit geval een kledingstuk – dat als afval wordt beschouwd, helemaal, of voor een deel, wordt verwerkt tot een nieuw product. Bij upcycling wordt het hele product hergebruikt en wordt er geen kwaliteit ingeleverd. Bij downcycling, zoals je misschien al verwachtte, verliest het product wél waarde ten opzichte van upcyclen.

Olympisch stadion

Bron foto: Unsplash.com

Recycletips

Je moet geen oude schoenen weggooien voor je nieuwe hebt. Dat geldt overigens met andere kledingstukken ook zo. En waarom kleding weggooien als je onderstaande tips kunt gebruiken om jouw kleding een nieuw leven in te blazen!

Schermen

Bron foto: Unsplash.com

Ruil kleding

Kleding die je niet meer draagt neemt alleen maar waardevolle kastruimte in. Maak daarom een ander blij en ruil bijvoorbeeld kleding met een vriend, jouw broer of vader. Om plaats te maken voor nieuwe kleding in jouw garderobe kan je er ook voor kiezen om jouw oude kleding te verkopen op bijvoorbeeld Vinted.

Schermen

Bron foto: Unsplash.com

Repareer jouw kleding

Pak bij een klein gat of bijvoorbeeld missende knoop een naald en draad en repareer jouw kledingstuk. Ben je de draad een beetje kwijt? Volg een instructie op YouTube of kom naar een van onze winkels. Wij bieden tegen een kleine vergoeding een vermaak service aan.

Schermen

Bron foto: Unsplash.com

Lever kleding in

Heb je te veel kleding dat weg mag of zijn bovenstaande tips niet echt jouw ding? Kleding kan ook ingeleverd worden in de daarvoor bestemde plekken. Denk hierbij aan kledingbakken in verschillende winkels, een kringloopwinkel of een gemeentelijke kledingcontainer.

Tips voor duurzame kleding

Hoewel er verschillende manieren zijn om kleding te recyclen, is het natuurlijk fijner als je jouw lievelingskledingsset helemaal niet hoeft te bewerken. Dit doe je door zuinig en met voorzorg jouw kleding te onderhouden en te wassen. Lees te allen tijde het waslabel en houdt je aan de wasvoorschriften. Was kleding op een lagere eco-stand en volg bijvoorbeeld onze tips in de rubriek Stijlvolle mode.

Wol wassen doe je zo

Wol is een van de mooiste en natuurlijkste materialen die we rijk zijn. Dit natuurlijke materiaal dient goed verzorgd te worden. Maar hoe verzorg je wol op de juiste manier? Dat lees je in dit artikel!

Kleding met de hand wassen doe je zo

Ben je op vakantie en heb je geen wasmachine tot je beschikking of is je wasmachine vandaag kapotgegaan? Geen paniek! Wij leggen je graag uit wat je het best kunt doen. Kleding met de hand wassen doe je zo!

Hoe onderhoud ik leer?

Tegenwoordig heb je veel verschillende soorten leer. Nu kan je de levensduur van leer verlengen door het goed te onderhouden. Hoe je dat doet? Lees het hier.

De onbetwiste expert op het gebied van mannendingen is Thijs. Of het nou gaat om aangename auto’s, gave gadgets of tips voor een uitstekend uiterlijk: Thijs is van alle markten thuis!
Geschreven door: Thijs

Categorie: Stijlvolle mode

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: