Om oog in oog te staan met sprookjesachtige kastelen hoef je niet per se naar Franse gehuchten te navigeren. In ons eigen land vind je namelijk eveneens noemenswaardige chateaux om een bezoek aan te brengen. Een goed voorbeeld daarvan is Kasteel Helmond, een vierkante waterburcht uit de Middeleeuwen. Duik mee in 700 jaar historie!
Brabantse glorie
Begrijpelijk, je denkt niet direct aan het Brabantse Helmond als je aan kastelen denkt. Toch vormt de eeuwenoude burcht het aanzien van het stadscentrum. Kasteel Helmond is zelfs de grootste waterburcht van Nederland! Of dat het doel van Lodewijk Berthout van Berlaer, heer van Helmond, was toen hij het kasteel vanaf 1325 liet bouwen, is niet te zeggen.
Oog in oog met de grootste waterburcht van Nederland!
Wel is duidelijk dat het kasteel een strategische locatie had om de noordoostgrens van Brabant te verdedigen. Maar goed ook: het kasteel werd afwisselend overgenomen door Spaanse ruiters en Staatse troepen en heeft een grote brand in 1549 ternauwernood overleefd. Na enige wederopbouw en het verstrijken van tijd zien we vandaag de dag het kasteel pronken in volle glorie.
Adellijke historie
Kasteel Helmond viel voornamelijk onder adellijk bezit. De families Van Berlaer, Van Cortenbach, Van Arberg en Wesselman hebben op hun beurt kunnen genieten van het grote bouwwerk. In 1921 verkocht de weduwe van Carel Frederik IV Wesselman het kasteel aan de gemeente Helmond. Dan, in 1923, opent het kasteel als een raadhuis. De verbouwing brengt het kasteel extra kasteelruimten en ramen. Het door water omgeven Kasteel Helmond is makkelijk te herkennen aan de ronde torens op de hoekpunten. Dit hielp vroeger bij het buiten houden van ongewenste gasten. Ook de omliggende kasteeltuin is het verkennen waard; hier vind je onder meer een leuke diversiteit aan beelden.
Bron foto: Iconick.nl
Wat is er te doen?
Vanaf 1982 was het kasteel geen raadhuis meer, wel een museum. Zo kun je binnenstappen om het bewonderenswaardige interieur te bekijken. De eeuwenoude stijlzalen, eerste verdieping en indrukwekkende kelder geven elk een indruk van hoe het leven in dit enorme kasteel heeft moeten zijn. Raak bekend met het kasteelverhaal, leer over de historie met de Zoldertour en ontdek wie Freule Emelie Wesselman was door de tentoonstellingen te bezoeken. Uiteraard vang je ook een glimp op van kunstobjecten van Petrus Marinus Dillen en Karel Appel. Door het gemeentelijke bestuur van het kasteel is het mogelijk om hier eveneens te trouwen. Bijzonder om je liefde te vereeuwigen op deze prachtlocatie!

Van Dal Helmond
Met een uitstapje naar Helmond waar je het kasteel bezoekt, zou het bijna onvergeeflijk zijn als je niet even langswipt bij Van Dal Helmond. In de winkel word je enthousiast verwelkomd door Annemieke en haar collega’s en presenteren zij onder het genot van een lekkere kop koffie de veelzijdige collectie boordevol stijlvolle mannenmode. Loop in slechts twee minuten met een rechte lijn naar het pand aan de Veenstraat 26. Dat voelt als thuiskomen!


“Het kasteel mag je niet missen, maar Van Dal Helmond ook niet; dat hoort gewoon bij een dag eropuit in Helmond! De koffie staat klaar, net als mijn collega’s en ik. Zien we je snel?”
Annemieke
Filiaalleider Van Dal Helmond