Home » Stijlvolle mode » Jaren ’80 kleding heren
Jaren ’80 kleding heren

De jaren ’80 staan symbool voor een spannende tijd waarin pasteltinten de politieserie Miami Vice typeerden, Bill Gates de rijkste man op aarde werd door zijn Windows-uitvinding en Michael Jackson zichzelf onsterfelijk maakte in de popmuziek. Binnen de kledingindustrie was het minstens zo spannend, want de hervormingen na de economische crisis stonden toe om welvaart aan te tonen. Sterker nog, hoe meer dure kleding en sieraden, hoe beter. Het decennium gaat verscheidene kanten op, van blazers met overhemden tot aan punk met Dr. Martens laarzen. Dit is jaren ’80 kleding voor heren!

Stijlicoon Prince

Bron foto: Unsplash

Stijliconen jaren ’80

Flitsend. Gedurfd. Extra. Dat (en nog veel meer) is wat de stijliconen van de jaren ’80 wel omschrijft. Denk maar eens terug aan stijlicoon Prince, de Amerikaanse superster wiens kenmerkende kleur paars was. Wanneer u hem met een glanzende, paarse blazer en een wit shirt eronder zag, was het duidelijk dat het tijd voor actie was. Ook in goud, oranje en rood wist hij zijn stempel in de mode te drukken. Zolang het maar straalt, opvalt en anders is. Een eigenschap die ook past bij stijlicoon Michael Jackson, The King of Pop, die de enkele handschoen, de punk-achtige legerjas en de zwarte fedora belichaamde als geen ander.

Als er al richtlijnen waren waar mode aan zou moeten voldoen, zorgde Michael wel dat hij erbuiten zou vallen. Hij maakte alles eigen, wat vervolgens wereldwijd geïmiteerd werd. Voorbeelden hiervan zijn motorcross-geïnspireerde mode, varsity jassen en zoveel mogelijk glinsterende franjes. Don Johnson, vooral bekend van zijn hoofdrol als Sonny Crockett in Miami Vice, is een stijlicoon die zeer representatief is voor de jaren ’80. Hij droeg veelal egale kleding, maar wel in vrolijke kleuren. Een strak T-shirt in bijvoorbeeld of blauw of roze legde de basis, waar hij het contrasteerde met een witte blazer en pantalon met daaronder subtiele bootschoenen. De blazer had dan nog schoudervullingen en vaak droeg hij zonnebrillen met donkere glazen.

Retro kleding jaren ’80

Zeker als we nu terugkijken naar de jaren ’80 zien we retro kleding. Iets van vroeger dat een nostalgisch gevoel oproept. Vrolijke kleuren. Grafische prints. Spijkerbroeken met sportschoenen. Opvallende accessoires. Dr. Martens. In voorgaande decennia was het in de mode-industrie vooral een kwestie van roeien met de riemen die men had. In de jaren ’80 begon men een beter gevulde portemonnee te genieten, wat zich dus ook in de kleding kon uiten. Hiervanuit ontstonden verschillende kledingstromingen.

Punk kleding jaren ’80

De punkers ontstonden in de jaren ‘70 als eigenzinnige beweging welke nog geruime tijd voortbewoog in de jaren ’80. Deze jongerencultuur uitte met name wantrouwen tegen grote ideologieën en stelde de individuele autonomie centraal. The Ramones, de punkband uit New York, werd vrij snel gezien als het symbool van de punk. Doorgaans waren punkers eenvoudig te herkennen aan hun opvallende uiterlijk. Zo hadden ze hoge, kleurrijke hanenkammen, droegen ze truien en T-shirts met gaten erin en hielden ze van opvallende accessoires zoals riemen met studs en kettingen.

Hanenkam in de jaren 80

Bron foto: Unsplash

Metal kleding jaren 80

Bron foto: Unsplash

Metal kleding jaren ’80

In de jaren ’80 was metal ook enorm groot binnen de rockmuziek, wat toch net wat harder was dan punk. Bands als Slayer, Metallica en Iron Maiden domineerden het genre waarbij veel fans zich kleedden in veelal zwarte kleding met bandshirts, leren jassen met spikes en broekkettingen. Accessoires waren altijd welkom; zonnebrillen waren er steeds meer, evenals vingertoploze handschoenen en brede armbanden. Een andere trend die ook speelde was dat er veel tattoos terug te zien waren bij de zogeheten metalheads, ook wel gezien als gothics.

Metal kleding kenmerkt zich met grafische bandshirts en zwarte kleding.

Hiphop kleding jaren ’80

De sportieve uitstraling die al in de jaren ’70 het licht zag, zegevierde ook in de jaren ’80. Dit evolueerde later tot in de jaren ’90 in hiphop en hiphopkleding. In de kern bestaat hiphop uit vier elementen: breakdance, graffiti, turntablisme (DJ’s die aan de draaitafel staan) en rap. Hierin komen vaak ook maatschappijkritische onderwerpen aan bod, waarin de autonomie van het individu enorm van belang is.

Grootheden als Eric B. & Rakim, N.W.A. en Run-D.M.C. zetten rap op de kaart en introduceerden een stoere kledingstijl die losjes en wijd was. Vaak waren de outfits donkerkleurig, kleurden grote, gouden kettingen de outfit en werden er veel baseballpetten gedragen. Run-D.M.C. wist ook nog een eigen stempel in de mannenmode te drukken met hun iconische Adidas trainingspakken, zwarte fedora’s en wit met zwarte Adidas Superstar sneakers waarvan de veters eruit gehaald waren.

Wijd, los en ongedwongen: hiphop kleding begon het helemaal te worden in de jaren ’80!

Hiphop stijl jaren 80

Bron foto: Unsplash

Schoenen jaren 80

Bron foto: Unsplash

Schoenen jaren ’80

Ten tijde van de jaren ’80 waren vooral schoenen een krachtig middel om jezelf te onderscheiden van de rest. Punkers en metalheads deden dat vooral met Dr. Martens, legerkisten of zwarte schoenen met spikes of studs erop. De Dr. Martens laarzen blijken een tijdloos karakter te hebben, want ze zijn weer volledig wedergekeerd in het straatbeeld van vandaag. Run-D.M.C. blinkte uit in veterloze Adidas Superstar sneakers in wit en zwart, wat onder de categorie witte sneakers de jaren ’80 grotendeels vormgaf. Ook vandaag de dag zijn witte sneakers een hippe standaard om een kledingset modieus te completeren. Een formele stijl werd eerder gekenmerkt door bootschoenen, eventueel met wat leuke franjes. De jaren ’80 waren een belangrijk tijdperk voor de mode van vandaag!

Run-D.M.C. droeg veterloze Adidas Superstars.

Al ruim 70 jaar biedt Van Dal stijlvolle mannenmode aan voor de moderne man. Deze rubriek belicht alles wat met kleuren, materialen en de nieuwste trends te maken heeft. Zo ontdekt u alles wat u over stijlvolle mannenmode moet weten!
Geschreven door: Van Dal mannenmode

Categorie: Stijlvolle mode | Vintage kleding

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: