Home » Stijlvolle mode » Jaren ’60 kleding heren
Jaren ’60 kleding heren

Jaren ’60. De periode waarin de Berlijnse Muur werd gecompleteerd, The Beatles hun eerste single uitbrachten en Nelson Mandela een levenslange gevangenisstraf kreeg. Wat betreft kleding vonden er ook aanzienlijke veranderingen plaats. Hoewel de drang om er in een uitgesproken stijl bij te lopen groeide, was er nog steeds zowel formele als informele mannenmode. Gilets en pantalons werden nog steeds veel gedragen, maar ook Italiaanse mode deed zijn intrede, Amerikaanse filmsterren werden nagebootst en hippies brachten hun eigen beweging teweeg in het teken van flower power. Dit is kleding van de jaren ’60!

Stijliconen jaren ’60

Laten we allereerst even inzoomen op The Beatles. Deze stijliconen uit de jaren ‘60 brachten indertijd hit na hit uit waaronder Love Me Do, Can’t Buy Me Love en Ob-La-Di, Ob-La-Da. Ze waren niet vies van ongebruikelijke kleurtjes, gedurfde patronen en het onmiskenbare bloempotkapsel, een kapsel dat ook wel eens Beatles-kapsel genoemd wordt. Samen vormden ze een kwartet van stijliconen en veel mensen begonnen hun kledingstijl over te nemen. Ook stijliconen The Rolling Stones domineerden een deel van dit decennium met hun talloze hits. Door hun vele bijzondere hoofddeksels en opvallende overhemden zijn ze altijd toonaangevend in de mannenmode geweest.

The Beatles standbeeld

Bron foto: Unsplash

Stijliconen als The Beatles, The Rolling Stones en Elvis Presley hebben hun stempel gedrukt in de jaren ’60.

Elvis Presley

Bron foto: Unsplash

Elvis Presley, The King of Rock ’n Roll, was een stijlicoon die zowel met een microfoon in zijn hand of stralend op het witte doek er altijd in slaagde om een onvergetelijke verschijning na te laten. Bekend door zijn hoge opstaande boorden en diepe prominente kleuren zal Elvis altijd zijn stempel in de mannenmode behouden.

Typisch jaren ’60

Kleding uit de jaren ’60 reflecteerde de sociale en politieke ontwikkelingen door met ze mee te groeien. De oorlogen lagen nog vers in het geheugen; de materialen ervan waren immers ook nog grootschalig beschikbaar en werden daardoor benut.  Vooral in de jaren ’40 en jaren ’50 was het (her)gebruiken van deze stoffen belangrijk. Hoe het leven in de jaren ’60 precies was vind je in ons typisch jaren ’60 artikel!

Hippies

Er ontstond ook veel onrust over de sociale en politieke situaties, waaruit de protesten, scepticisme en politiek activisme van de uiteindelijke hippies ontstonden. Felle kleuren, retro patronen met grafische elementen en wijde kleding werden de nieuwe norm. Denk hierbij aan shirts in vrolijke kleurtinten zoals geel, groen en rood met vredessymbolen en maatschappijkritische leuzen, (spijker)jasjes met geknipte ‘slierten’ bij de armen, broeken die vanaf de knie wijd uitliepen en stoere cowboylaarzen.

Italiaanse mode

Ook was er een merkbare invloed van Italiaanse mode zoals met bijvoorbeeld gebreide shirts. Het elegante element kwam steeds meer onder de aandacht onder een daartoe aangetrokken doelgroep. Vaak letten mannen toendertijd op wat zij zagen in Italiaanse kledij, wat dus ook strakkere jasjes en broeken waren. Italianen zijn doorgaans vrij slank, dus leende de mode zich daar ook voor. Pasteltinten kwamen tevoorschijn in verscheidene gedaanten. Wat een tijd voor de mannenmode!

Hippie in de jaren 60

Bron foto: Photo Wall

Een dynamische periode binnen de mannenmode, die jaren ’60. Opmerkelijk is vooral hoe mannen een voorbeeld nemen aan hun helden uit de muziek- en filmwereld, doorbordurend op de jaren ’50 waarin dat begon te borrelen. De jaren ’70 hebben weer andere uitingen gehad – daar leest u binnenkort meer over op ons magazine. Bijzonder hoe het zo varieert over de jaren!

Al ruim 70 jaar biedt Van Dal stijlvolle mannenmode aan voor de moderne man. Deze rubriek belicht alles wat met kleuren, materialen en de nieuwste trends te maken heeft. Zo ontdekt u alles wat u over stijlvolle mannenmode moet weten!
Geschreven door: Van Dal mannenmode

Categorie: Stijlvolle mode | Vintage kleding

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: