Home » Stijlvolle mode » Jaren ’50 kleding heren
Jaren ’50 kleding heren

De jaren ’50 stonden in het teken van wederopbouw. De mensen hadden langzaamaan meer te besteden waar iedereen tijdens de jaren ’40 nog in een onstuimige periode verkeerde. De Tweede Wereldoorlog ontketende veel onzekerheid, wat in het begin te zien was aan de jaren ’50 kleding. Er was weinig ruimte voor luxe, dus werd er vooral gewerkt met de materialen en stoffen die er waren. De tweede helft van dit decennium stond echter toe om te kijken naar een wat meer uitgesproken kledingstijl. In dit artikel zoomen we in op kleding die hoorde bij dit bijzondere tijdperk.

Stijliconen jaren ’50

Waar de herenmode nog leunde op het eenvoud van eenkleurige kostuums is in de jaren ’50 de tijd aangebroken om het roer om te gooien. Neem nou stijlicoon Frank Sinatra (1915 – 1998), de wereldberoemde zanger en acteur die onder andere bekend is van het liedje You Make Me Feel So Young (1956) en films als Guys and Dolls (1955) en The Man with the Golden Arm (1955). Hij was altijd te zien in een kostuum met een stoere fedora hoed die aan de voorzijde naar beneden krulde. Kijk hier voor hoeden uit onze collectie waarmee u zelf die uitstraling creëert. Sinatra ging meestal voor zwarte, glimmende schoenen, droeg een oranjekleurige zakdoek en zorgde voor een extra bling met een gouden pinkring.

Een stijlicoon als Frank Sinatra heeft veel betekend voor de jaren ’50.

Frank Sinatra in de jaren 40

Bron foto: Pexels.com

James Dean in de jaren 40

Bron foto: Unsplash.com

Een ander stijlicoon die toonaangevend afstapte van het kostuum was James Dean (1931 – 1955), een Amerikaanse acteur die onder meer bekend werd in de film Rebel Without a Cause. Dat in principe alles mogelijk is blijkt onder andere uit zijn gebreide stropdas, geruite blazer en bomberjack. Casual op een sportieve manier! Stijlicoon Marlon Brando (1924 – 2004) was tevens een Amerikaanse acteur en zanger die zijn sporen in de herenmode achterliet.  Vooral bekend uit de film The Wild One (1953); Brando belichaamde met zijn zwartlederen motorjack, spijkerbroek en laarzen een nieuwe uitstraling die in vaker in speelfilms terugkwam, zoals bijvoorbeeld in Grease.

Typisch jaren ’50

In het artikel jaren ’40 kleding heren omschreven we wat vooral praktisch, warm en weerbestendig was. De ingetogen mode-industrie heeft ruimte gemaakt voor een uitgesproken stijl die vandaag de dag nog geadoreerd wordt door menig man. Het driedelige kostuum wordt minder streng aangehouden als standaard – al wordt het nog steeds gedragen – en de lichte pantalon met een donkerkleurig jasje mengt zich in het nieuwe straatbeeld. Tweed jassen met brede revers zijn typisch jaren ’50 en hebben een eigenzinnige plek in de herenmode geclaimd die op verschillende manieren terug blijft komen.

Bent u op zoek naar een jaren ’50 kledingwinkel die vintage kleding voor mannen verkoopt, maar weet u niet goed waar u moet zoeken? Van Dal mannenmode heeft op diverse vlakken erg interessante kledingstukken en accessoires die u hierbij kunnen helpen. Ons assortiment van lederen jassen doet denken aan de stoere uitstraling die past bij greasers, de ruige mannen die een stoere motor of auto rijden en naar rockmuziek luisteren. Marlon Brando, zoals hierboven genoemd, past perfect bij deze term. De tegenhanger van een greaser is een preppie, die zich karakteriseert met een verzorgde uitstraling. Denk hierbij aan een nette pantalon met jasje, eventueel aangevuld met pochet of zakdoek. Lakschoenen en het kapsel in een nette scheiding met eventuele accessoires om een extraatje aan de kledingset toe te voegen. Frank Sinatra past hier met zijn accessoires weer beter bij. Wilt u graag een verrassingseffect in uw outfit verwerken? Ontdek dan onze zijden stropdassen met gave vintage prints of chique vlinderdassen.

Marlon Brando in de jaren 40

Bron foto: Photo Wall

Het is dus duidelijk dat, ten opzichte van de jaren ’40 kleding, de kleding in de jaren ’50 aanzienlijk anders is in uitstraling. Mode verandert met de tijd mee en daar anticiperen kledingbedrijven weer op. Er zijn nog vele veranderingen aanstaande, te beginnen met jaren ’60 kleding voor mannen

Al ruim 70 jaar biedt Van Dal stijlvolle mannenmode aan voor de moderne man. Deze rubriek belicht alles wat met kleuren, materialen en de nieuwste trends te maken heeft. Zo ontdekt u alles wat u over stijlvolle mannenmode moet weten!
Geschreven door: Van Dal mannenmode

Categorie: Stijlvolle mode | Vintage kleding

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: