Home » Mannendingen » Iedereen aan de e-bike
Iedereen aan de e-bike

De elektrische fiets is allang niet meer de aangedreven tweewieler waar enkel ouderen zich mee verplaatsen. Meer en meer mensen van allerlei verschillende leeftijden beginnen het praktische nut van een ‘snellere’ fiets in te zien. Hartstikke handig dus, om nog maar te zwijgen over de tijd die ermee bespaard wordt en het gemak dat ermee gepaard gaat. Tegenwoordig worden er meer fietsen mét elektrische ondersteuning verkocht dan zonder. Maar wat is nou eigenlijk belangrijk bij de aankoop van een e-bike? Wij zochten het voor u uit.

Uw e-bike, uw gebruik

Allereerst is het handig om te bedenken waar de e-bike precies voor gebruikt gaat worden. Gaat het vooral om lange afstanden zoals bij sportieve tochten? Of betreft het juist korte afstanden voor boodschappen en andere vlugge ritjes? In wezen geldt: hoe groter de accu’s, hoe groter de actieradius. Grotere accu’s hoeven minder vaak opgeladen te worden dan kleinere accu’s, maar deze zijn vaak wel zwaarder en duurder. Naast de grootte van de accu is vooral het ‘koppel’ erg belangrijk. Dit is namelijk de draaikracht die een motor kan leveren. Dit getal wordt uitgedrukt in newtonmeters (Nm) en zegt eigenlijk dat hoe meer ‘koppel’ er is, hoe makkelijker een fiets een heuvel opkomt. Een langeafstandsroute vraagt om een accu met veel inhoud en koppel, evenals fietsvakanties die heuvelachtige gebieden trotseren. Met kleinere, eenvoudige routes kunt u prima opteren voor een kleinere accu.

Ontdek nieuwe plekken door de e-bike!

Soorten motoren

Elektrische fietsen kennen drie verschillende types motoren: een voorwielmotor, een middenmotor of een achterwielmotor. Het is handig om voorafgaand aan een aankoop de voor- en nadelen van deze motoren tegen elkaar af te wegen. Zo vindt u voordelige prijzen bij voorwielmotoren welke het makkelijkst te monteren en ook het minst zichtbaar zijn. Deze motor kan u wel het gevoel geven dat de fiets wordt voortgetrokken waardoor u een minder stabiel gevoel geniet. De populairste motor voor e-bikes is toch wel de middenmotor. Deze is tussen de trappers te vinden, waardoor het gewichtspunt laag zit en de fiets stabieler aanvoelt. De motoren lijken wel wat grover en zijn relatief duur ten opzichte van andere motoren. Tenslotte is er nog de achterwielmotor. Deze geeft net als de voorwielmotor het voortgetrokken gevoel op een comfortabele manier. De motor is stiller dan de andere motoren en zorgt voor minder slijtage op de ketting en tandwielen. Een vervelend nadeel is echter dat de kettingkast open moet blijven, waardoor uw broekspijpen sneller vies kunnen worden.

Bron foto: Unsplash.com

Goede voorbereiding

Er zijn verschillende merken en modellen e-bikes op de markt. Deze verschillen niet alleen in uiterlijk, maar ook in de diverse extra’s. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om de accu los te koppelen in het geval dat de stalling geen elektriciteit heeft, goede leesbaarheid van het beeldscherm bij felle zon, onderhoudsvriendelijkheid, merkklasse en prijs.

Deze belangrijke aspecten hebben allemaal invloed op het maken van uw keuze, dus denk er goed over na. De aanschaf van een e-bike is namelijk te vergelijken met die van een nieuwe auto. In een speciaalzaak kunt u alle gerichte vragen stellen die u de antwoorden geven die u nodig heeft. Maak ook zeker een testrit om te kijken hoe de e-bike u bevalt. Zoals het spreekwoord al zegt: een goede voorbereiding is het halve werk.

Zin om nieuwe plekken te ontdekken en lekker kilometers te maken op de fiets? Dan hebben wij voor u 3x fietsroutes door Noord-Brabant uitgestippeld, bekijk ze hier!

Al ruim 70 jaar biedt Van Dal stijlvolle mannenmode aan voor de moderne man. Deze rubriek belicht alles wat met kleuren, materialen en de nieuwste trends te maken heeft. Zo ontdekt u alles wat u over stijlvolle mannenmode moet weten!
Geschreven door: Van Dal mannenmode

Categorie: Buiten huis | Mannendingen

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: