Home » Mannendingen » Hybride of elektrische auto?
Hybride of elektrische auto?

Door de jaren heen zijn er veel verschillende soorten auto’s verschenen. Zo ook hybride en elektrische auto’s. Is elektrisch rijden goedkoper dan hybride? Wat zijn de voor- en nadelen? Nieuwsgierig naar wat het beste bij jou past? In dit artikel lees je alles over de meest interessante verschillen.

Padel spelen op een padelbaan

Bron foto: Unsplash.com

Wat is het verschil?

Om te beginnen het verschil in motor. Een elektrische auto heeft een elektromotor. Een elektromotor zet elektrische stroom om in beweging en warmte. Ben jij een van die gelukkigen die het al wel eens heeft gemerkt? De elektromotor is namelijk muisstil. Je hoort een elektrische auto amper rijden, wat soms nog weleens voor gevaarlijke situaties kan zorgen. Opletten dus! Een hybride auto heeft zowel een elektromotor als een verbrandingsmotor. Dit betekent dat je met een hybride auto zowel elektrisch kan rijden als op benzine. Je vraagt je vast af: hoe dan? Hier hoef je zelf niet zoveel voor te doen. De auto schakelt op het juiste moment tussen beiden motoren. Dit is dan ook erg efficiënt voor je portemonnee en het milieu.

Persoonlijke situatie

Waar kan je nou het best voor gaan? Om deze keuze te maken moet je kijken naar je persoonlijke situatie. Heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid om thuis een laadpaal te plaatsen of rijd je vaak lange afstanden? In dat laatste geval moet je er rekening mee houden dat eens in de zoveel tijd de elektrische auto een energieboost nodig heeft waardoor je een tijdje stil zal moeten staan aan een laadpaal. Bij hybride auto’s kun je op deze momenten kiezen voor benzine en direct verder rijden. Aan de andere kant zijn elektrische auto’s wel zuiniger en stoten ze geen schadelijke stoffen uit. Je profiteert bij een elektrische auto van een lagere bijtelling, wat absoluut een voordeel is. Van het geld dat je bespaart koop je natuurlijk liever een mooie nieuwe chino! In aanschaf is de elektrische auto wel hoger geprijsd dan een hybride auto. Daar staat tegenover dat er voor elektrische auto’s meer subsidies en belastingvoordelen beschikbaar zijn.

Bron foto: Unsplash.com

Padel spelen op een padelbaan

Bron foto: Unsplash.com

Stijgende energieprijzen

In de afgelopen maanden zijn de energieprijzen de lucht in geschoten. Je kan jezelf daarom afvragen of het nog wel loont om elektrisch te rijden. Dit is nog wel zo, op een klein groepje elektrische rijders na. Wanneer je een laadpaal op de oprit hebt en net van energiecontract bent moeten wisselen, betaal je inmiddels de hoofdprijs en is het dus niet meer voordeliger. Het helpt wél mee als je in dit geval bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak hebt liggen.

Wil je nog meer bespaartips? Lees dit artikel.

Elektrisch rijden loont dus wel degelijk, mits je er wat meer over nadenkt dan je wellicht voorheen deed. Het scheelt dat veel van de tegenwoordige uitvoeringen er al erg stoer uitzien, wat je kan helpen bij je keuze. Ben jij er al over uit wat het gaat worden?

De onbetwiste expert op het gebied van mannendingen is Thijs. Of het nou gaat om aangename auto’s, gave gadgets of tips voor een uitstekend uiterlijk: Thijs is van alle markten thuis!
Geschreven door: Thijs

Categorie: Mannendingen

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: