Home » Mannendingen » Horloge: tijdloos accessoire
Horloge: tijdloos accessoire

Het horloge heeft een eeuwenlange reputatie als trendy accessoire en heeft vele ontwikkelingen gezien. Nu als polshorloge, vroeger als zakhorloge en nog vroeger als quadrans. Het polshorloge was in het begin voornamelijk een accessoire dat vrouwen droegen, maar inmiddels is het bij zowel mannen als vrouwen in alle leeftijden terug te zien. Hoe het horloge zo tijdloos werd? Lees gauw verder!

""

Bron foto: Unsplash

Waar het allemaal begon

Voordat we iets hadden dat enigszins op een horloge leek, was er de quadrans. Vanuit de filosofie dat van oudsher via de zon de tijd werd gelezen vond er in de vijftiende eeuw een doorbraak plaats. Toen werd de eerste quadrans leven ingeblazen. Het is niet alleen een woord dat chique klinkt, maar betreft een schijf waar gradenbogen op zitten. Er hangt een touwtje met een of meerdere loden gewichten aan de hoek. Men keek langs de quadrans, richting de zon. De hoek die de draad maakt is essentieel; door een knoop te verschuiven kon zo de tijd worden gelezen.

Het zakhorloge

Na de quadrans kwam eerst de slinger; een mechanische klok was die een periodieke beweging met regelmaat kon maken. Na jaren van innovatie en onderzoek om een veermechanisme minuten aan te kunnen laten tonen werd het zakhorloge ingeluid in de zestiende eeuw. Vanaf 1853 bracht het merk Tissot zakhorloges uit voor de massa – en doet dat overigens nog steeds. Ze zijn wel een beetje uit het huidige straatbeeld verdwenen, maar de succesvolle Netflix-serie Peaky Blinders beeldt wel sterk uit hoe het werd gedragen en indertijd een stijlvolle blikvanger was.

Het polshorloge

In 1868 ontwierp Patek Philippe het eerste polshorloge dat een bijzonder, langwerpig uiterlijk had met wel acht juwelen. Het polshorloge was gemaakt voor de Hongaarse gravin Koscowicz. Later, toen Cartier in 1904 een eerste polshorloge ontwierp, droegen ook mannen vaker een polshorloge. Toch kreeg het pas echt aanzien in de Eerste Wereldoorlog. Tijdens het leveren van de grote strijd was het nogal een risico om met een hand te reiken naar een zakhorloge; elke hand was immers nodig om wapens te kunnen gebruiken. Daarom bood een polshorloge uitkomst: de handen bleven vrij en toch kon de tijd gelezen geworden, wat in strategisch opzicht weer allerlei voordelen met zich meebracht. Tijdens deze periode werd het polshorloge, meestal met een lederen band, steeds vaker gedragen en na de oorlog werd het een symbool van moed. Vanaf dat moment werd het horloge ook steeds populairder bij particulieren en ook nu nog wordt het horloge gezien als statussymbool.

Iets goeds aan de Eerste Wereldoorlog is dat het de populariteit van het polshorloge vergrootte.

""

Bron foto: Unsplash

""

Bron foto: Unsplash

De smartwatch

Ondanks dat het een zeer recente ontwikkeling lijkt, ligt de oorsprong van de smartwatch in 1982. Toen ontwikkelde Seiko een horloge met de mogelijkheid om 24 tekens op te slaan. Dit wordt gezien als de ontketening van een jarenlange ontwikkeling dat moet leiden tot de smartwatch die we vandaag de dag kennen. De smartwatch maakt het naast het weergeven van de tijd mogelijk om allerlei extensieve functies te vervullen, zoals smartphone-meldingen ontvangen aangaande inkomende gesprekken en mails, muziek luisteren, navigeren en uw gezondheid verbeteren middels diverse sportieve apps en stappentellers.

Met een smartwatch kunt u meer dan alleen klokkijken. 

Het horloge is er om te blijven

Door de jaren heen heeft het horloge een bijzondere en ook grappige ontwikkeling doorgemaakt. Het had in het begin een focus op functionaliteit, namelijk het lezen van de tijd. Daarna werd het steeds meer een statussymbool en accessoire dat er vooral mooi en stijlvol uit moest zien. Tegenwoordig, met de steeds verder uitbreidende smartwatch, neemt het aantal functies juist weer toe en zijn we weer terug bij af. Ondanks dat deze vernuftige smartwatches er in groten getale zijn, houdt de traditionele man er nog steeds van om een ‘normaal’ polshorloge te dragen. Het heeft een tijdloos en ambachtelijk karakter en dient nog steeds als een verzamelobject.

Het horloge kent dus een rijke geschiedenis en is de perfecte toevoeging aan uw kledingset, of u nu kiest voor een traditioneel polshorloge of de moderne smartwatch. Wat past het best bij uw voorkeuren?

Al ruim 70 jaar biedt Van Dal stijlvolle mannenmode aan voor de moderne man. Deze rubriek belicht alles wat met kleuren, materialen en de nieuwste trends te maken heeft. Zo ontdekt u alles wat u over stijlvolle mannenmode moet weten!
Geschreven door: Van Dal mannenmode

Categorie: Mannendingen

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: