Home » Smakelijk » Hoelang bewaar je een ei?
Hoelang bewaar je een ei?

Hou jij ook zo van een ei bij je ontbijt, lunch of in een salade? Een ei kan op heel veel verschillende manieren klaargemaakt worden. Denk aan: gekookt, gebakken, gepocheerd, geklutst, omelet en ga zo nog maar even door. Het is handig om te weten hoelang de eieren bewaard kunnen worden om deze heerlijke gerechten te maken, zoals bijvoorbeeld gevulde eieren. Er zit een verschil tussen een vers gelegd ei of een ei uit de supermarkt. Vaak staat er in de supermarkt een houdbaarheidsdatum bij.

Bron foto: Unsplash.com

Binnen of buiten de koelkast bewaren

In de supermarkt zijn de eieren buiten de koelkast te vinden. Dit doen de meeste supermarkten omdat er anders condensvorming ontstaat wanneer ze in de winkelmand worden gelegd. Vanaf het moment dat de kip het ei heeft gelegd, wordt het ei in een zo gelijk mogelijke temperatuur bewaard tot dat het in de winkel ligt. Het is beter om de eieren in de koelkast te bewaren omdat dan de groei van bacteriën wordt geremd.

 

 

 

 

Verse eieren

Na de legdatum kan je eieren tot wel 28 dagen bewaren op een koele plek. Bij voorkeur in een doosje: dat is beter om uitdroging te voorkomen. Vraag dan ook bij verse eieren wanneer ze gelegd zijn als het nergens vermeld staat.

Elk ei heeft een eigen nummer. Hieraan is te zien waar het ei vandaan komt en hoe goed de kippen leven. Hoe lager het cijfer hoe meer aandacht voor dierenwelzijn.

Bron foto: Unplash.com

Bron foto: Unsplash.com

Geen verse eieren

De eieren uit de supermarkt zijn tenminste houdbaar tot datum (vermeld als THT). Nu kan het weleens voorkomen dat eieren eerder of later bederven. Twijfel je? Doe dan de test: pak een glas of doorzichtige bak en vul deze met water. Doe het ei in het water en kijk wat er gebeurt. Gaat het ei drijven? Dan is het niet meer goed. Gaat het liggen op de zijkant? Dan is het ei vers. Gaat het ei schuin liggen? Dan is het ei een à twee weken oud. Staat het ei verticaal? Dan is het drie à vier weken oud. Een handige truc om zeker te weten of het ei nog eetbaar is!

Dit betekent de stempel op het ei

Duidelijk: hoe lager de cijferreeks op een ei, hoe beter er voor de kip gezorgd wordt. Maat wat betekent dat eigenlijk? Simpel gezegd: als de stempel met ‘0’ begint (het laagste getal), is het een biologisch ei. ‘1’ is een ei van vrije uitloop, ‘2’ is een scharrelei en ‘3’ is een kooiei. Dit is bijvoorbeeld een legbatterij. Naast het type ei kan je zien uit welk land dit ei komt. NL staat natuurlijk voor Nederland, BE voor België, DE voor Duitsland, enzovoort. De laatste vier tot zes cijfers geven aan uit welke boerderij het ei afkomstig is. Op deze manier kan de boerderij snel getraceerd worden in het geval dat er iets mis gaat. Handig!

Houderijsysteem:

0=biologisch, 1=vrije uitloop, 2=scharrel, 3=kooi

Land van herkomst: NL= Nederland, BE= België, DE= Duitsland

Nummer pluimveebedrijf 4 tot 5 cijfers, met eventueel stalnummer 1 of 2 cijfers

 

Als het ei regelmatig gekeerd wordt, blijft het ei langer goed! Dit komt omdat de dooier de schaal met bacteriën niet kan raken.

Bron foto: Unsplash.com

Vroeger sprong ze op balken om op hoog niveau te turnen. Daarna was ze altijd met haar handen bezig om haar vader in de keuken te helpen. Sabine is een bron van creatieve energie en geeft de leukste tips op ons online magazine!
Geschreven door: Sabine Bakkum

Categorie: Smakelijk

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: 

Shepherds Pie

Shepherds Pie

Een winterse, verwarmende plantaardige en koolhydraatarme ovenschotel geïnspireerd op de Britse Shepherds...

Lees meer