Home » Mannendingen » Hoe train je voor een lange wandeling?
Hoe train je voor een lange wandeling?

Op dinsdag 18 juli is het zo ver: het startschot gaat af voor het grootste (wandel)evenement van Nederland: De Nijmeegse Vierdaagse. Duizenden ervaren wandelaars, fanatieke lopers en enthousiaste amateurs trekken eropuit en gaan wel 30, 40 of zelfs 50 kilometer per dag lopen. Maar hoe train je voor een lange wandeling en wat trek je aan? Wij zochten het graag voor je uit. Zo loop je niet meer in zeven sloten tegelijk, wel zo handig!

De Nijmeegse Vierdaagse

De Nijmeegse Vierdaagse is uitgegroeid tot een van de grootste meerdaagse wandelevenementen ter wereld en trekt jaarlijks tienduizenden deelnemers en toeschouwers. Het is een traditie die al meer dan honderd jaar bestaat, waarvan de eerste editie al werd georganiseerd in het vroege 1909. Om de Vierdaagse succesvol te voltooien, moeten de deelnemers elke dag de volledige afstand afleggen en de controleposten passeren. Na het voltooien van de Vierdaagse op vrijdag worden de wandelaars beloond met een officiële medaille: het Vierdaagsekruis.

Trainen voor een lange wandeling

Om jouw wandeling niet op de klippen te laten lopen, is een goede training essentieel. Of je nu de Nijmeegse Vierdaagse loopt, de Vierdaagse in jouw regio of zelf een wandeling uitstippelt, het begint echt bij het trainen. Voor de Nijmeegse Vierdaagse ben je helaas te laat, maar een andere wandeling is zo gepiept met de volgende tips.

Olympische Spelen Logo

Bron foto: Unsplash.com

Begin op tijd

Ga jij (in 2024) de Nijmeegse Vierdaagse lopen of heb je een andere lange wandeltocht op de planning staan? Begin dan op tijd met trainen. Dit geeft je voldoende tijd om je conditie op te bouwen en je lichaam te laten wennen aan langdurig wandelen. Ongeacht welke afstand je gaat lopen, volgens experts is het verstandig om 20 weken van tevoren te beginnen met trainen. Dit betekent dat je voor de Nijmeegse Vierdaagse (derde week van juli) in februari al moet beginnen.

Bouw het geleidelijk op

Begin met korte afstanden en voeg geleidelijk meer kilometers toe aan je trainingsschema. Probeer elke week je afstand enigszins te vergroten om je uithoudingsvermogen te verbeteren. Begin bijvoorbeeld met 10 kilometer lopen in de eerste weken en voeg daar na jouw training iedere week 2 à 3 kilometer aan toe. Ga niet op je tenen lopen, maar bouw het juist rustig op.

Olympisch stadion

Bron foto: Unsplash.com

Schermen

Bron foto: Unsplash.com

Let op je voeding

Je ziet het misschien vaker voorbijkomen: een tennisser die tijdens de pauze een banaan eet, een voetballer met een mueslireep of een marathonloper die kracht haalt uit een Dextro-snoepje (een energiesnoepje met natuurlijke suikers). Dit maakt allemaal deel uit van hun voorbereiding. Maar ook vóór het wandelen is een uitgebalanceerd dieet van belang. Eet koolhydraatrijke maaltijden en het liefst niet te vet eten. Drink voldoende water en zeker geen alcohol. Je wilt natuurlijk op je scherpst zijn!

De juiste schoenen

Zorg ervoor dat je comfortabele wandelschoenen hebt die goed zijn ingelopen voordat je aan de wandeling begint. Ga voor een wandelevenement als de Nijmeegse Vierdaagse naar een gespecialiseerde hardloopwinkel. Dit helpt blaren en ongemak tijdens de lange afstanden te voorkomen. Ga je een kortere afstand wandelen? Dan zijn goede sneakers voldoende. Maar ook hier geldt dat ze comfortabel moeten zitten. Niet te klein, maar ook niet te groot. Draag zo nodig zelfs wandelsokken. Je zult jezelf dankbaar zijn voor het luisteren naar deze handige tips!

Bron foto: Unsplash.com

De onbetwiste expert op het gebied van mannendingen is Thijs. Of het nou gaat om aangename auto’s, gave gadgets of tips voor een uitstekend uiterlijk: Thijs is van alle markten thuis!
Geschreven door: Thijs

Categorie: Fit blijven | Mannendingen

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: