Home » Mannendingen » Fit blijven » Hoe onderhoud je jouw fietsconditie in de winter?
Hoe onderhoud je jouw fietsconditie in de winter?

Wanneer de temperaturen op zijn hoogtepunt zijn, er geen plensbui op je dak valt en de zon volop schijnt, ben je natuurlijker meer gemotiveerd om op de fiets te stappen. Echter, nu het kwik daalt en de dagen natter en korter worden, is het nét zo belangrijk om jouw fietsconditie op peil te houden. Maar hoe onderhoud je jouw fietsconditie in de winter? Dat zoeken wij voor je uit!

Olympische Spelen Logo

Bron foto: Unsplash.com

Dat staat als een paal boven water

Blijf fietsen. Dat is natuurlijk een erg doorzichtig antwoord, maar het is wel de beste manier. Dit kan je doen op de indoor trainer, maar ook door toch af en toe een blokje om te fietsen, behoud je jouw fietsconditie. Wil je juist niét fietsen in de winter? Ga dan schaatsen! Dit is een goed alternatief omdat je bij schaatsen grotendeels dezelfde spieren gebruikt als bij fietsen. Daarbij is het ook goed voor je buik-, rug- en bekkenspieren.

Ga wandelen

Door veel te fietsen verlaag je, door lage inspanning op jouw botten en gewrichten, jouw botdichtheid. Zo ontstaat osteopenie, wat een tekort aan botten omvat. Dat wil niet zeggen dat je minder botten hebt dan een ander, jouw botten hebben bij osteopenie minder botmassa. Dit vergroot de kans op blessures en botbreuken. Ga daarom in de wintermaanden meer wandelen dan fietsen. Lopen verhoogt de botdichtheid juist, waardoor je in het voorjaar weer helemaal de oude bent als je nieuwe fietsroutes hebt uitgestippeld.

Olympisch stadion

Bron foto: Unsplash.com

Schermen

Bron foto: Unsplash.com

Zo onderhoud je jouw fietsconditie thuis

Ook als je geen zin hebt om al wandelend de kou te trotseren, zijn er verschillende mogelijkheden om thuis jouw conditie op peil te houden. Het meest voor de hand liggende apparaat heet de hometrainer. Hiermee ‘fiets’ je gemakkelijk in de woonkamer, zonder maar een meter te verplaatsen. De fietstrainer is ook immens populair. Een standaard waar je jouw eigen fiets in zet en hem als ware hometrainer gebruikt.

De ideale fietsoutfit

Voor de doorgewinterde fietser is het van belang om de juiste kledingset samen te stellen voor zijn fietstocht door de ijzige kou. Maak daarom goede lagen met kleding. Maar let wel, te warme kleding is ook niet gezond. Draag daarom een comfortabele trui of vest, een lange broek en een warme wind- en waterdichte winterjas van de merken Max Goodman of Lerros.

De onbetwiste expert op het gebied van mannendingen is Thijs. Of het nou gaat om aangename auto’s, gave gadgets of tips voor een uitstekend uiterlijk: Thijs is van alle markten thuis!
Geschreven door: Thijs

Categorie: Fit blijven | Mannendingen

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: