Draag jij weleens een pet of hoed? Het is een onmisbaar accessoire tijdens een mooie wandeling, fietstocht of als bescherming tegen de zon. Je hebt vast je witte pet, die onder de zonnebrandvlekken zat, in de wasmachine gedaan. Dit kan je beter niet doen want zo verlies je kwaliteit. Hoe onderhoud ik mijn pet of hoed dan wel? Dat lees je hier!
Stof en vuil verwijderen
Je ontkomt er niet aan dat een hoed of pet stof of vuil aantrekt. Door hem een tijdje niet te dragen of door jouw bezoek aan het strand kunnen hier vuiligheden op komen te zitten. Dit haal je weg door:
Pak een vochtige doek of zachte borstel. Een stoffen/wollen hoed kan je het beste schoonmaken tegen de klok in. Maak niet alleen de vlekjes schoon maar de gehele hoed om oneffenheden te voorkomen. Om alleen stof te verwijderen zou je een kledingroller kunnen, die je koop je bij de supermarkt, huishoudwinkels en zelfs in de dierenwinkel. Door het plakkende papier over de hoed of pet heen te rollen worden de stofjes eraf gehaald.
Water- en olievlekken
Deze vlekken ontstaan vaak tijdens een etentje of op vakantie; op het strand, wanneer je je wilt beschermen tegen de zon. Dit soort vlekken verwijder je door:
Dit soort vlekken kunnen verwijderd worden met behulp van een beetje talkpoeder of maïszetmeel. Het moet wel echt poeder zijn want vloeibare reinigingsmiddelen kunnen de stoffen/materialen beschadigen. Een pet met water- of olievlekken kan je ook in een lauwwarm sopje leggen en eventjes laten weken. Werkt dit allemaal niet, kun je het beste naar een professionele stomerij gaan.
Zweetband van hoed/pet reinigen
Deze vlekken bijna niet te voorkomen, het is heel menselijk om te zweten en zeker als het warmer is buiten of binnen.
De zweetband bevindt zich aan de binnenkant van de hoed en deze kan je reinigen door met een lauwwarme doek hierop te deppen. Werkt dit niet, dan kan je bij het aanschaffen van een hoed of pet een extra zweetband kopen die je hier overheen plakt en wasbaar is.
Een algemene tip is om de hoeden en petten na het dragen goed te laten luchten/drogen. Dit kan je aan een wasrek doen of ergen neerleggen. Leg hem dan ondersteboven neer zodat de zweetband kan luchten.
In de juiste vorm brengen
Vaak moet je een vilthoed opnieuw in vorm brengen na het lang niet dragen of reizen. Dit kan je doen door water aan de kook te brengen en met een zachte borstel zachtjes over de hoed heen te borstelen.
Bewaar tips
Naast deze reinigtips is het belangrijk om te weten hoe je je hoed of pet goed kan bewaren. Zoals we net ook al zeiden is de beste bewaartip hem ondersteboven weg te leggen. Dit voorkomt dat de randen zich verbuigen of vervormen. Het beste is als je je hoed of pet voor een lange tijd niet gaat draagt is om het te bewaren in een hoedendoos. Hoedendozen zijn speciaal voor gemaakt om het netjes op te kunnen bergen in een kast of dergelijke. Voordat je de hoed of pet voor een lange tijd weglegt is het ook nog een tip om het met een speciale wax in te sprayen. En de allerlaatste tip: bewaar je hoed of pet nooit in de zon, liever op een droog/koele stofvrije plek.







