U
Home » Mannendingen » Datona » Hoe moet ik een auto accu opladen met startkabels?
Hoe moet ik een auto accu opladen met startkabels?

Het kan iedereen overkomen: een lege accu en een auto die niet meer wil starten. Mogelijke oorzaken van een lege accu zijn koude winternachten, het maken van veel korte ritjes of simpelweg een versleten accu. Je wil natuurlijk zo snel mogelijk de weg weer op, dus de accu van jouw auto moet opgeladen worden. Startkabels, een jumpstarter of een acculader bieden de oplossing.

Je moet goed weten wat je doet wanneer je startkabels gebruikt. Onjuist gebruik van startkabels kan leiden tot een kapotte accu of gevaarlijke situaties. Het is dan ook belangrijk om alle stappen in de juiste volgorde uit te voeren. Ook heb je geschikte startkabels met een dikke koperen kern nodig. Voor dieselmotoren gebruik je andere startkabels dan voor benzinemotoren. Ook de cilinderinhoud van jouw motor bepaalt welke startkabels jij nodig hebt. In plaats van startkabels kun je ook een acculader of een jumpstarter kunnen gebruiken. Hiervoor gelden weer andere aansluitingsmethoden.

Let op: onjuist gebruik van startkabels kan leiden tot een kapotte accu of gevaarlijke situaties!

Olympische Spelen Logo

Bron foto: Unsplash.com

Positioneer de auto’s voordat je begint met laden

Als je startkabels wil gebruiken, begin je met het positioneren van de twee auto’s. Je kunt ze bijvoorbeeld met de neuzen tegenover elkaar zetten of vlak naast elkaar. Het is handig als jouw startkabels wat langer zijn. Met lange startkabels heb je meer speling. Na het positioneren van de auto’s open je de motorkappen en zoek je de accu’s op. Het is bij bepaalde auto’s mogelijk dat je de accu niet kunt bereiken. In dat geval staat er in het instructieboekje hoe je de startkabels dient aan te sluiten.

Volg onderstaande stappen voor het opladen van jouw auto:

1. Sluit de pluspool aan

Begin met het aansluiten van de rode kabel op de pluspool ( ) van de accu van de helpende auto. Sluit daarna het andere uiteinde van de rode kabel aan op de pluspool van de auto met de lege accu.

2. Sluit de minpool aan

Sluit de zwarte kabel aan op de minpool (-) van de volle accu. Het andere uiteinde sluit je aan op de massa van de auto met de lege accu. Dit kan bijvoorbeeld een ongelakt carrosseriedeel of een metalen deel van de motor zijn.

3. Laat de auto lopen

Laat de auto met de volle, werkende accu ongeveer vijf minuten lopen. Doe dit met een verhoogd toerental door de auto in zijn vrij te zetten en het gaspedaal wat in te drukken.

4. Start de auto met de lege accu

Start nu de auto met de lege accu en laat beide auto’s nog zo’n vijf minuten lopen.

5. Zet de achterruitverwarming en de blower aan

Zet dan bij beide auto’s de achterruitverwarming en de blower aan. Doe dit voordat je de startkabels loshaalt. Op deze manier kan de hoge laadstroom worden opgevangen. Vervolgens haal Je de startkabels los op precies de tegenovergestelde manier van hoe je ze geplaatst hebt.

6. Rijd met de auto

Rijd nu minimaal een half uur met de auto voordat je ‘m uitzet. Dit zorgt ervoor dat de accu opgeladen kan worden. De achterruitverwarming en de blower mogen uit. Na deze rit is de accu van je auto weer opgeladen!

Het is erg belangrijk dat je de stappen in de juiste volgorde uitvoert en dat je het juiste materiaal gebruikt. Zo blijven de accu’s heel en ga je veilig te werk. Wil je jouw accu zonder de hulp van een ander voertuig op kunnen laden? Gebruik dan een jumpstarter of een acculader.

Partners

Sleutelen aan je motor of hobbyen in de garage? Doe het vandaag nog! Als ambassadeur van Datona en Van Dal mannenmode steekt Rintje zijn handen uit de mouwen én erin. Hij weet dat er altijd werk aan de winkel is. Vind alles voor de auto- en motorsleutelaar in het ruime assortiment van Datona; wij laten je graag kennismaken met de nieuwe collectie. Ontvang daarom een verrassing bij jouw Datona of Van Dal bestelling!

De onbetwiste expert op het gebied van mannendingen is Thijs. Of het nou gaat om aangename auto’s, gave gadgets of tips voor een uitstekend uiterlijk: Thijs is van alle markten thuis!
Geschreven door: Thijs

Categorie: Datona | Doe-het-zelf | Mannendingen

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: