Home » Mannendingen » Hoe maak je een buitenkeuken?
Hoe maak je een buitenkeuken?

Niks is zo leuk als heerlijk met vrienden en familie eten. Vooral op een warme dag kan dit erg gezellig in de tuin. De zon op je gezicht, de geur van geroosterd vlees en een ijskoud drankje, dat wil je toch? Je kan hier natuurlijk gewoon de barbecue voor gebruiken. Maar veel praktischer is een buitenkeuken. Ben jij een beetje handig of bak je er niks van? Wij leggen graag uit hoe je een buitenkeuken maakt!

Hoe maak je een buitenkeuken in enkele stappen?

Om van elke zonnestraal in jouw tuin te genieten maak je een buitenkeuken in enkele stappen. Alles begint bij de eerste stap; een locatie in jouw tuin en een ontwerp tekenen. Voor de volgende stap begint het echte werk; het bouwen van jouw keuken zelf. Als laatste maar toch belangrijkste stap: wat maak je klaar? Laten we niet te ver op zaken vooruit lopen. We beginnen bij stap 1: de locatie.

Olympische Spelen Logo

Bron foto: Unsplash.com

Stap 1: De locatie

Het belangrijkste is om de locatie in jouw tuin te bepalen. Heb je veel ruimte of ben je gebonden aan een beperkte oppervlakte? Pak je gelijk alles uit de kast of wil je op een later moment uitbreiden? Denk hierbij ook zeker aan de stand van de zon. De zon komt op in het oosten en gaat aan het eind van de dag weer weg in het westen. Je wilt natuurlijk niet pal in de zon staan tijdens het grillen. Zorg daarom dat je enigszins beschut staat. Ook de ondergrond dient geschikt te zijn. Een grasmat is niet heel stevig en los zand kan ook roet in het eten gooien. Dit is natuurlijk wel op te lossen door een stenen- of cementlaag als ondergrond te maken.

Om jouw plan te visualiseren maak je een bouwtekening met alle afmetingen. Zorg dat je zeker een tekening met vooraanzicht én bovenaanzicht hebt.

Stap 2: Materialen

Nu je weet waar je jouw buitenkeuken wilt plaatsen en hoe deze eruit komt te zien, is het tijd om jouw inkopen te gaan doen. Een industriële keuken met hout en metaal is een lust voor het oog! Houd je van barbecueën en wil jij zeker een barbecue terug laten komen? Dan moeten de materialen dit ook toelaten. Steigerhout is een ideale houtsoort die goed tegen hitte kan. Zorg altijd dat je genoeg materialen ingekocht hebt. Neem als vuistregel dat je ongeveer 10% meer koopt dan dat je nodig hebt. Je blijft altijd zitten met snijafval.

Naast de barbecue of grill is het werkblad een van de belangrijkste onderdelen van jouw buitenkeuken. Je wilt immers jouw ingrediënten ook buiten kunnen snijden. Om de industriële look van de keuken te waarborgen kies je voor een granieten blad. Deze zijn ijzersterk en het ziet er gaaf uit. Graniet kan wel prijzig uitvallen. Om goedkoper uit te zijn kies je voor hardsteen. Koop je een barbecue of grill op gas? Zorg dan dat je een ruimte hebt om de gasfles veilig neer te kunnen zetten.

Olympisch stadion

Bron foto: Unsplash.com

Schermen

Bron foto: Unsplash.com

Stap 3: Apparatuur

Net als bij de inrichting van jouw mancave is apparatuur een vereiste. De keuzes zijn grenzeloos. Wil je een minikoelkast, inductieplaat en gootsteen of heb je zelf een nóg beter idee? Zorg er te allen tijde voor dat je een mogelijkheid hebt om een licht aan te kunnen doen. Naast het beslissen welke apparaten jij aan jouw keuken toevoegt, dien je er natuurlijk ook rekening mee te houden dat deze elektriciteit en eventueel een waterleiding nodig heeft.

Stap 4: Bouwen maar!

De realisatie van jouw keuken buitenshuis nadert zijn hoogtepunt. Je kan gaan bouwen! Start met het construeren van het geraamte van de keuken en leg de eventuele elektriciteits-, en waterleidingen aan. Plaats vervolgens het achterste frame en de zijkanten. Op deze manier behoud je bewegingsruimte om de apparatuur te kunnen plaatsen. Zorg dat je alle houten onderdelen goed schuurt en kit als laatste alle stukken rondom de gootsteen, kookplaat en alle elektrische onderdelen.

Tip: Spuit alle koppelplaten, versterkingshoeken en scharnieren zwart voor een stoere industriële look.

Bron foto: Unsplash.com

De onbetwiste expert op het gebied van mannendingen is Thijs. Of het nou gaat om aangename auto’s, gave gadgets of tips voor een uitstekend uiterlijk: Thijs is van alle markten thuis!
Geschreven door: Thijs

Categorie: Buiten huis | Mannendingen | Tips en handigheden

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: