Home » Mannendingen » Hoe is de krant ontstaan?
Hoe is de krant ontstaan?

Dat is natuurlijk een hele boeiende vraag. Om te beginnen is het interessant om te kijken hoe je zelf het nieuws volgt. Op social media, je telefoon, ‘s ochtends met een krant en een heerlijke kop koffie of kijk je liever het nieuws op de televisie? Nieuws is natuurlijk overal te vinden, maar hoe zijn we eigenlijk zo ver gekomen? We begonnen ooit met een nar en pamfletten, maar zo ver gaan we vandaag niet terug. Hoe is de krant ontstaan en wat doen we er tegenwoordig mee? Lees snel verder in deze ‘digitale krant.’

Olympische Spelen Logo

Bron foto: Unsplash.com

De geschiedenis van de krant

Voordat de krant bestond hoorden mensen het nieuws via rondreizende handelaren. Dit was vaak oud nieuws en niemand wist of het betrouwbaar was. De gedrukte krant is uitgevonden door Casper van Hilten (de Courante uyt Italien, Duytslandt), in 1618. De krant had geen specifieke naam, maar werd vernoemd naar hetgeen de krant over ging. Deze krant werd onregelmatig gepubliceerd en de inhoud was puur informatief. Later in de zeventiende eeuw werd de Weeckelycke Courante van Europa gemaakt (een wekelijkse krant) welke alleen betaalbaar was voor rijke mensen.

De doorbraak van de krant kwam in 1869, wat mede veroorzaakt werd door de afschaffing van de overheidsbelasting op kranten. Dit halveerde de prijs, wat resulteerde in een grote stijging van het aantal krantenlezers. Tijdens de negentiende en twintigste eeuw waren dagbladen de belangrijkste bron van nieuws. Indertijd had je dan ook het nieuws van Van Dal in de krant gevonden in plaats van online.

De term krant is afgeleid van het Franse woord courant, wat gangbaar en actueel betekent.

Bron foto: Pexels.com

""

Bron foto: Van Dal mannenmode

Bron foto: Van Dal mannenmode

Een beeld zegt meer dan duizend woorden

Tegenwoordig is het heel normaal om afbeeldingen in een krant te plaatsen. Deze zijn meestal gemaakt door een journalist, illustrator of fotograaf. In de negentiende eeuw was het helemaal niet zo gewoon om beelden te combineren met tekst. Het was duur en journalisten zagen foto’s als minderwaardig. In de jaren twintig draaide dit helemaal om. Er werden meer foto’s gebruikt, het belangrijkste nieuws kwam op de voorpagina en er werden koppen boven artikelen vermeld; allemaal onderdelen die de krant overzichtelijker maakten. Ook werd de krant leuker door grappige, humoristische spotprentjes, lokale evenementen en hersenkrakende kruiswoordpuzzels.

Olympisch stadion

Bron foto: Pexels.com

Schermen

Bron foto: Unsplash.com

De krant van nu

Vandaag de dag zijn er verschillende (betaalde) dagbladen te vinden. Denk aan het NRC, de Volkskrant, Trouw, de Telegraaf et cetera. Door de digitalisering zijn veel kranten ook online te vinden en word je overspoeld met leuke advertenties. Zeker als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een vakantiepark dichtbij, een gezellig lokaal restaurant of de nieuwe folder van Van Dal. Het is gemakkelijk te achterhalen welke producten er in de aanbieding zijn en je maakt leuke puzzels om prijzen te kunnen winnen.

Altijd op de hoogte blijven

Het moge duidelijk zijn: de krant heeft veel meegemaakt en daarmee zich in de loop van de jaren aanzienlijk ontwikkeld. Toch leuk om op een feestje te vertellen of als je (klein)kinderen ernaar vragen. Nog meer lezen? Bekijk onze andere artikelen in het online magazine. Niet alleen op de hoogte blijven met het nieuws, maar ook met onmisbare kleding die anders wellicht aan je voorbij was gegaan. Van Dal mannenmode zorgt ervoor dat je altijd stijlvol voor de dag komt. Tegenwoordig heb je daar geen krant meer voor nodig; ons in de gaten houden is al voldoende.

Bron foto: Unsplash.com

De onbetwiste expert op het gebied van mannendingen is Thijs. Of het nou gaat om aangename auto’s, gave gadgets of tips voor een uitstekend uiterlijk: Thijs is van alle markten thuis!
Geschreven door: Thijs

Categorie: Mannendingen

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant:Â