Home » Mannendingen » Historische uitspraken van Johan Cruijff
Historische uitspraken van Johan Cruijff

Hoezeer u ook door tegenslagen wordt geteisterd, een quote als ellek nadeel hep se voordeel blijft een onuitputtelijke bron van hoop, positiviteit en openheid. Het zijn enkele van de vele legendarische woorden die oud voetballegende Johan Cruijff sprak. In aanloop naar het EK 2021 nemen we zijn uitspraken onder de loep.

Johan Cruyff

Bron foto: Wikipedia

Visionair en vol wijsheden

Met zijn voet aan de bal was Johan Cruijff een unieke speler op het voetbalveld. Met zijn Cruijffiaanse taalgebruik een beetje een vreemde eend in de bijt. Maar wel een die door iedereen gerespecteerd werd. Hij gaat er zelf dan ook nuchter mee om: “Het is eigenlijk dat ik sneller denk als dat ik praat, dus vaak ben ik er al voorbij en dan moet ik het nog zeggen.” Als er dan weleens  kritisch gekeken wordt naar wát hij zegt en of dat taaltechnisch volledig klopt, voegt hij toe: “Ze begrijpen je wel, maar af en toe maak je eens een foutje.” Die bescheidenheid siert de beste man natuurlijk enorm, maar het valt op dat, zodra hij begint te spreken, iedereen aandachtig luistert naar wat hij te zeggen heeft. De volgende uitspraken zijn ons altijd sterk bijgebleven.

Je moet schieten, anders kun je niet scoren

Kracht zit vaak in het eenvoud. Dat blijkt wel uit deze uitspraak die voor velen zal aanvoelen als een vanzelfsprekend gegeven. Toch duidt het zowel in de voetbalwereld als in de wereld daarbuiten aan dat het nemen van initiatief parallel staat aan de kans om écht resultaat te boeken. Als we te lang twijfelen om stappen te ondernemen weerhoudt ons dat uiteindelijk ervan om opgestelde doelen te halen. Trap dus net zoals Cruijff tegen die bal aan, zodat u die punten kunt pakken!

Voetbalveld

Ik geloof niet. In Spanje slaan alle 22 spelers een kruisje voordat ze het veld opkomen, als het werkt, zal het dus altijd een gelijkspel worden.

Cruijff spreekt tot de verbeelding als geen ander. Zijn persoonlijkheid is recht voor zijn raap, wat de wortel is van zijn fameuze uitspraken. Spanje heeft een grote meerderheid van gelovigen, dus het kruisje dat de spelers slaan is hetgeen hen positieve hoop en vertrouwen geeft voor de betreffende wedstrijd. Het lijkt erop dat Cruijff er niet van gecharmeerd is, gezien zijn winnaars mentaliteit geen grenzen kent. Desalniettemin doet het niet onder voor de motivatie – de quote geeft immers aan dat er hard gewerkt moet worden om niet gelijkspel te eindigen, maar met een eervolle voorsprong.

Kijk, de bal moet minimaal tussen die twee palen

Want waarom zou u laag mikken in het leven? Deze uitspraak zit volop in het sentiment van geen genoegen nemen met minder en dat juichen we bij Van Dal mannenmode alleen maar toe. Voor iedere man die doelen opstelt in zijn leven is het belangrijk om alles op alles te zetten om zijn doelen te bereiken. Cruijff wist dit maar al te goed, al helemaal als we terugblikken op hoe hij dat vroeger op eigenwijze wijze deed.

Voetbal is een spel van fouten. Wie de minste fouten maakt, wint.

Het vooropstellen dat het maken van fouten normaal en menselijk is zorgt ervoor dat u kunt kijken naar strategische oplossingen en kansen. Waar veel mensen een drang om te winnen doorvoeren in hun bezigheden kan dit perspectief juist uitzicht bieden in het bedenken van een doeltreffende formule die u in vele opzichten kan helpen. Is het glas halfvol of halfleeg? U bepaalt.

Bal in doel
Voetbalveld

Als je niet ken winnen, moet je zorgen dat je niet verliest

Klinkt als een plan, toch? Even lijkt het alsof níet winnen een optie is die Cruijff niet uitsluit, maar het tweede deel van de zin illustreert het tegendeel. Daarmee zegt Cruijff dat er alles aan gedaan moet worden om niet met een nederlaag naar huis te moeten gaan. Als we dat vrij vertalen naar onszelf kunnen we daaruit leren dat we op een manier moeten denken waarin we de kans op verliezen zo veel mogelijk verkleinen en daarmee de kans op winnen vergroten. Door vandaag nog om te denken zoals Cruijff altijd deed ontdekt u misschien wel creatieve kanten van uzelf die u eerder nog niet kende.

Als ik zou willen dat je het begreep, had ik het wel beter uitgelegd

Niet alles hoeft zo klaar als een klontje te zijn. In de gezamenlijke tuin van het alledaagse is communiceren wat ons met elkaar verbindt en daarbij zijn spreken en luisteren de basiswaarden. Nochtans is een ruimte voor interpretatie zeer belangrijk en mogen mensen best hun geest laten sparren met de woorden die zij per dag tot zich nemen. Uiteindelijk zorgt dat voor een gezonde balans in communicatie en kunnen alle partijen er alleen maar beter van worden. Bedankt Cruijff, met het Cruijffiaans in de spits zullen we altijd blijven scoren!

Voetbalstadion
Al ruim 70 jaar biedt Van Dal stijlvolle mannenmode aan voor de moderne man. Deze rubriek belicht alles wat met kleuren, materialen en de nieuwste trends te maken heeft. Zo ontdekt u alles wat u over stijlvolle mannenmode moet weten!
Geschreven door: Van Dal mannenmode

Categorie: Fit blijven | Kijken, lezen en luisteren | Mannendingen

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: