Home » Smakelijk » Hij is er weer: Hollandse haring
Hij is er weer: Hollandse haring

Velen smachten er al maanden rusteloos naar en de gebeden zijn eindelijk gehoord: de Hollandse haring is er weer! Deze week is het eerste vaatje van de nieuwe haring in Den Haag aangeboden wat de officiële aftrap is voor het haringseizoen. Heeft ú al een Hollandse Nieuwe op?

Hollandse Nieuwe

Is het al tijd voor de Hollandse Nieuwe, vraagt u zich af? Oh jazeker. Alleen de haring die tussen eind mei en juli wordt gevangen, gekaakt, gezouten en ingevroren mag Hollandse Nieuwe (of Nieuwe Haring) heten. Gemiddeld eten Nederlanders zo’n vier à vijf haringen per persoon, wat er zo’n 75 miljoen zijn in de periode van nu tot en met september. De haring die hiervan overblijft en later verkocht wordt krijgt officieel de naam maatjesharing. Dat is mogelijk doordat ingevroren haring een buitengewoon traag rijpingsproces heeft. Het voordeel? Ze kunnen daardoor veel voller van smaak zijn!

NU IS DE PERFECTE TIJD OM ZE TE HALEN

""

Bron foto: Unsplash.com

Lente-ui.

Bron foto: Unsplash.com

Kwaliteit en smaak

Het is dus een duidelijk gegeven dat haring er bij veel Nederlanders wel ingaat. Het lekkerst is natuurlijk wanneer de haring vers is. Hoe langer een haring in de zon ligt en daarmee aan lucht wordt blootgesteld, hoe slechter de kwaliteit en smaak ervan zal zijn. Het is namelijk zo dat het vet in de vis oxideert waardoor de smaak beïnvloed wordt. Haring wordt schoongemaakt en zou ontdaan moeten zijn van de ingewanden en schubben, zodat het glanzende visje overblijft. Om die reden kunt u de visboer dus het best vragen om een haring die vers van het mes is. Vers is uiteraard relatief, maar een goed geconserveerde haring smaakt heerlijk en komt in veel gevallen uit Scandinavische wateren.

Hap die haring

Als het moment dan eindelijk is aangebroken waarbij u dat vette, ziltige visje naar binnen kunt werken kunt u er nog voor kiezen om een royale hoeveelheid uitjes erover te strooien of kleine stukjes augurk ernaast te serveren. Vervolgens pakt u de haring met twee vingers bij de staart en knabbelt u het in stukjes of als geheel op. Zo neemt u gelijk een behoorlijke dosis aan Omega 3-vetzuren en vitaminen op. Ze zijn ook geschikt voor creatieve gerechten, zoals bijvoorbeeld in combinatie met geschilde en gestoomde aardappels, zeekraal, mosterd, witte wijn en zoete uienringen. Minstens zo lekker op knäckebröd, in een radijssalade of zelfs in een tortillawrap: de opties zijn oneindig!

Rabarber.

Bron foto: Unsplash.com

GEWOON ZÓ, OF JUIST IN EEN CREATIEF GERECHT

Al ruim 70 jaar biedt Van Dal stijlvolle mannenmode aan voor de moderne man. Deze rubriek belicht alles wat met kleuren, materialen en de nieuwste trends te maken heeft. Zo ontdekt u alles wat u over stijlvolle mannenmode moet weten!
Geschreven door: Van Dal mannenmode

Categorie: Borrelen | Smakelijk

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: 

Shepherds Pie

Shepherds Pie

Een winterse, verwarmende plantaardige en koolhydraatarme ovenschotel geïnspireerd op de Britse Shepherds...

Lees meer