Home » Stijlvolle mode » Het prille begin van de jeans
Het prille begin van de jeans

Het lijkt nog altijd een voortlevend mysterie te zijn waar de jeans nou exact zijn oorsprong vindt. Een aantal punten in de geschiedenis wijst in grove lijnen aan waar het ontstaan van de modieuze broek zou kunnen zijn. Welke dat zijn? Lees gauw verder om meer over het prille begin van de jeans te leren.

De term jeans

Allereerst de term. Jeans. Het bestaat al sinds de 17e eeuw, waarin de werkkledij van de gewone man met jeans werd aangeduid. De katoenen stoffen die voor de productie ervan gebruikt werden kwamen dikwijls uit Genua, een stad in het noordwesten van Italië. Het woord Genovese werd daaropvolgend verbasterd tot jeans. De Fransen moeten verrast, jaloers of beide geweest zijn, want zij probeerden een soortgelijke stof in Nîmes te produceren. In dit proces werd er getracht om jeans te maken die van hogere kwaliteit dan de Italiaanse jeans waren. De Italianen moeten deze invloed indertijd onderschat hebben, want de Fransen veroverden een groot deel van de markt. Het woord denim, namelijk, stamt af van ‘de Nîmes’, wat ‘uit Nîmes’ betekent. Jeans en denim betekenen dus praktisch hetzelfde, afhankelijk van waar uw voorkeur ligt.

 

Twentyfour Seven Jeans

Bron foto: Van Dal mannenmode

Lente-ui.

Bron foto: Van Dal mannenmode

De ambacht van twee Europese immigranten

Een tijd later, in de 19e eeuw, was de goudkoorts een dagelijkse realiteit in de Verenigde Staten. Zo trokken meer en meer arbeiders naar het westen, waar ze onvermoeid op zoek gingen naar goud. Het aantal mijnwerkers nam daardoor aanzienlijk toe aan de westkust. Precies dat fenomeen is waar twee Europese immigranten potentie in zagen. Duitse groothandelaar Levi Strauss en Letse kleermaker Jacob Davis besluiten op dat exacte moment om de handen ineen te slaan. Gedreven met een goede dosis creativiteit en ambitie ontwierpen zij een broek met kleine klinknagels op plekken waar volgens de mijnwerkers de meeste gaten en scheuren vielen. Denimstof was stug en duurzaam, waardoor het een perfecte oplossing leek te zijn voor de mijnwerkers. De twee heren vroegen patent voor deze broek aan en introduceerden daarmee de spijkerbroek die wij heden ten dage zo liefhebben.

Met ambachtelijke jeans was een nieuwe toon gezet.

Bron foto: Van Dal mannenmode

Twentyfour Seven Jeans

Bron foto: Van Dal mannenmode

Bron foto: Van Dal mannenmode

Drie Bartlett broeken

Bron foto: Van Dal mannenmode

De transitie van katoenbolletjes tot jeans heeft een flink proces.

In productie

Elke jeans heeft ongeveer 150 bolletjes katoen nodig. Deze komen van over de hele wereld vandaan. Daarna worden ze zorgvuldig gewassen en gemengd. Dankzij de unieke mix worden alle beste eigenschappen van verschillende soorten katoen gecombineerd tot een mooi geheel. Het katoen wordt gesponnen en tot een touw gedraaid welke in een indigo verfbad geverfd wordt. Om de jeans donkerblauw te krijgen moet het touw meermaals door het bad gehaald worden. In een speciale weefmethode wordt de jeans met keperbinding behandeld; in dit geval wordt één witte draad op drie blauw draden geweven waardoor een schuine lijn ontstaat. Dit biedt extra stevigheid aan het geheel.

Ruim anderhalve meter aan denim wordt vervolgens in patronen geknipt en aan elkaar genaaid. In een kwartier tijd loopt de jeans twaalf productiestappen door en is het vrijwel direct klaar om gedragen te worden. Als finishing touch heeft de fabriek van Bartlett hele grote wasmachines waarmee de broeken gewassen worden. Er zijn allerlei behandelingen mogelijk die elk een andere uitstraling aan de broek geven. Handmatig worden de puntjes op de i gezet en zijn deze boeken stuk voor stuk unieke blikvangers.

 

Toch best een bijzonder proces, nietwaar? In het huidige straatbeeld is de jeans inmiddels niet meer weg te denken en kunt u er eigenlijk niet meer fout mee gaan. Neem gerust eens een kijkje in onze webwinkel om te zien welke jeans het best bij u past!

Al ruim 70 jaar biedt Van Dal stijlvolle mannenmode aan voor de moderne man. Deze rubriek belicht alles wat met kleuren, materialen en de nieuwste trends te maken heeft. Zo ontdekt u alles wat u over stijlvolle mannenmode moet weten!
Geschreven door: Van Dal mannenmode

Categorie: Stijlvolle mode

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: