Home » Eropuit » Het Oranjewoud nabij Heerenveen
Het Oranjewoud nabij Heerenveen

Heerlijk wandelen en eropuit gaan kan je doen in het Oranjewoud. Dit woud, of bos, telt 400 hectare en is dus de ideale plek om tot rust te komen en te wandelen met jouw geliefde, vrienden, (klein)kinderen en trouwe viervoeter. Buiten het prachtige natuurgebied kan je mooi verdwalen in dit kleine, idyllische dorp. Wat is er allemaal te doen en waarom heet het eigenlijk Oranjewoud? Je lees het hier!

Adres

Het Oranjewoud

Parkeergelegenheid

Landdrost 1-6, 8448 VJ Oranjewoud  

Het Jenevermuseum

Bron foto: Unsplash.com

Grootte

400 hectare

Gebied

Bos & plaats

Bron foto: Unsplash.com

Over het gebied

Voor koninklijke bossen hoef je niet naar Paleis het Loo of Soestdijk te gaan. Dit kan net zo goed in het Friese Oranjewoud. In 1676 kocht Prinses van Oranje Albertine Agnes van Nassau het landgoed, tezamen met drie boerderijen. Hierdoor kreeg het de naam Oranjewoud. Voor die tijd heette het Schoterwold. Net als het bos heeft ook het dorp een naamswijziging gehad. Loop in het bos het Koningspad van 9,1 kilometer óf het Bontebok Kloosterpad van zelfs 19,3 kilometer als je je benen écht uitgebreid wil strekken. Uiteraard kan je ook je eigen route uitstippelen, maar die keuze laten we helemaal bij jou.

Wandelroutes in dit gebied

Tijdens jouw boswandeling of bezoek aan het dorp geniet je op royale wijze van de mooie omgeving en iconische bezienswaardigheden. Loop van Landgoed Oranjestein naar de Belvedère Toren of bezoek Museum Belvédère. Prima plekken om van een adembenemend uitzicht te genieten of jezelf te verwonderen over moderne en hedendaagse kunst. Eindig (of begin) jouw route bij Parkhotel Tjaarda en ervaar de heerlijke Friese versnaperingen.

Bron foto: Unsplash.com

Koningspad

Tijdens deze historische route kom je langs de mooiste bezienswaardigheden in het bos. Denk aan de Belvedère Toren, Museum Belvédère en Landgoed Oranjewoud, maar ook de Overtuin en Landgoed Oranjestein.

Bron foto: Unsplash.com

Museum Belvédère

Dit Friese museum voor hedendaagse kunst wordt gekenmerkt door de grootste Friese en buitenlandse kunstenaars in de wereld. En dat allemaal in een van de mooiste gebouwen in Nederland!

Bron foto: Unsplash.com

Belvedère Toren

Belvedère is Italiaans voor ‘mooi uitzicht’, wat je ook krijgt als je de uitkijktoren van maar liefst 30 meter hoog beklimt per trap.

Wat is er nog meer te doen in de omgeving?

Bezoek Van Dal mannenmode in Heerenveen

Overnacht in Fletcher Hotel Heidehof in Heerenveen

Bezoek Museum Belvédère

Bezoek winkelstraat De Dracht

Fiets de mooiste routes

Het Oranjewoud ligt op gepaste afstand van Heerenveen zelf. Bezoek daarbij Museum Heerenveen, neem een heerlijk drankje in restaurant en café De Buurman en bezoek Van Dal Heerenveen voor een elegante kledingset die past bij het najaar. Blijf lekker wat langer met een fijne overnachting in bijvoorbeeld het Fletcher Hotel Heidehof of ’t Gerecht.

Bron foto: Pixabay.com

Bron foto: Unsplash.com

Bron foto: Pixabay.com

De onbetwiste expert op het gebied van mannendingen is Thijs. Of het nou gaat om aangename auto’s, gave gadgets of tips voor een uitstekend uiterlijk: Thijs is van alle markten thuis!
Geschreven door: Thijs

Categorie: Eropuit | Heerenveen | Natuurgebied | Stedengids

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: