Home » Eropuit » Bijzondere plekken » Kunsttuin: Het Nederlands Kremlin
Kunsttuin: Het Nederlands Kremlin
""

Bron foto: Iconick

1-3 uur

Vanaf 7 personen

Dat een groot burgerrechtenactivist lang geleden een droom had is een bekend verhaal. Maar datzelfde geldt net zo goed voor Ger Leegwater, een gepensioneerde bank- en plaatwerker met heel veel ambitie. Hij had namelijk de droom om zijn eigen Kremlin in zijn eigen achtertuin te bouwen. En dat heeft hij gedaan.

Adres

Kunsttuin Het Nederlands Kremlin
Limmerschouw 51
1731 NJ Winkel

Bron foto: Iconick

Bron foto: Iconick

Bron foto: Iconick

Bron foto: Iconick

Een stukje geschiedenis

Of Ger bij zijn geboorte in 1945 al zo’n visionair was is onduidelijk, maar dat hij al een tijd de smaak te pakken heeft mag duidelijk zijn. Ger werkt graag met zijn handen en raakt iedere dag geïnspireerd door alles wat hij om zich heen ziet. Vanaf zijn veertigste levensjaar gaat hij er dan ook echt voor: hij wilt het Kremlin in zijn achtertuin bouwen. Maar dan wel op zijn manier, in zijn eigen stijl.

Dat doet hij met antieke bouwmaterialen en opgedoken sloopafval. Voor de één is zulke puin een doorn in het oog; Ger ziet juist kansen om er iets moois mee en van te maken. Hij verklaart: “Het idee zit in mijn hoofd en ik begin gewoon te bouwen met wat voor handen is. Ik heb altijd al veel materialen verzameld. Niet om er iets mee te doen, maar gewoon omdat dat mij boeit; het heeft geschiedenis. Het was op een gegeven moment dan ook een grote bende hier op het terrein.” Bij een bezoek aan zijn wonderlijke attractie wordt het eveneens duidelijk: “Lekker boeiend wat mensen vinden. Als jij iets wilt doen, moet je het gewoon doen!”

Wat is er te doen?

Alleen de route naar het Nederlands Kremlin al is de moeite waard. Het is gevestigd aan de Limmerschouw in Winkel. Nee, niet in een winkel, maar in Winkel, een kleine stad in Noord-Holland. Je rijdt met je trouwe vierwieler door veel uitgestrekt groen tot je frappante vormen van het Kremlin in de verte ziet pieken. Het wordt onmiddellijk duidelijk dat deze ambitieuze man niet van stilzitten houdt.

Werkplaats

Bij binnenkomst tref je aan de linkerzijde direct de werkplaats van Ger, waar allerlei schroevendraaiers in een houten balk steken, bouten en schroeven te vinden zijn zo ver het oog kan reiken en vooral heel veel gebeurt.

Bron foto: Iconick

Bron foto: Iconick

Typische ontwerpen

Diverse pilaren tekenen de grootsheid van zijn ideeën terwijl je rechtdoor uitloopt op het Amfitheater. Ronde vormen met spitse uiteindes gaan perfect samen met kleurrijke tegels en stenen, alsof het een volledig architectonisch uitgedachte constructie is.

Net zoals de vlag van Moskou

De indrukwekkende St. Joris en de Draak, die bovenop de wacht houden, zijn ook terug te vinden op de vlag van Moskou. De koepels en torens doen dan ook sterk denken aan de Russische hoofdstad, samen met de bijzondere kunstwerken die elk een eigen verhaal dragen.

Bron foto: Iconick

Wat is er nog meer te doen in de omgeving?

Wandelen door Winkel

Zonder je af op Texel

Kom langs onze winkel in Woerden of Heerenveen

Ontmoet de dieren in Landgoed Hoenderdaell

Loop door het oneindige groen

Een lange tijd kon je nog even langswippen bij het nabijgelegen Parfumflessenmuseum, maar deze is al enkele jaren geleden gestopt. Daarmee is er verder in Winkel niet bijster veel te beleven, maar je kunt wel in 20 minuten naar Landgoed Hoenderdaell rijden. Daar sta je oog in oog met capibara’s, groenvleugelara’s en rode neusberen – die heb je vast nog niet bij jou in de buurt gezien! Met een vrij weekend in het vooruitzicht zou je nog iets noordelijker kunnen gaan om met de veerboot naar Texel te varen. Zorg echter wel dat je daar goed op gekleed bent, want het kan er nog weleens fris worden. De dichtsbijzijnde Van Dal winkel vind je in Woerden óf in Heerenveen als je al vanuit het noorden komt. Wat je route ook wordt: we wensen je alvast heel veel plezier!

Bron foto: Iconick

Bron foto: Iconick

Bron foto: Iconick

Al ruim 70 jaar biedt Van Dal stijlvolle mannenmode aan voor de moderne man. Deze rubriek belicht alles wat met kleuren, materialen en de nieuwste trends te maken heeft. Zo ontdekt u alles wat u over stijlvolle mannenmode moet weten!
Geschreven door: Van Dal mannenmode

Categorie: Bijzondere plekken | Eropuit

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: