Home » Mannendingen » Haal het voorjaar in huis met tulpen!
Haal het voorjaar in huis met tulpen!

Op 15 januari is het Nationale Tulpendag, wat bij uitstek de perfecte dag is om het voorjaar in huis te halen. Hoe? Met tulpen natuurlijk! Zo vier je de feestelijke dag gezellig mee met de eerste snijtulp van het jaar. Nederland en haar tulpen worden wereldwijd geroemd om de kleurrijke tulpen en tulpenvelden. Maar waarom nou eigenlijk die roem? Wij zoeken het voor je uit.

Nationale Tulpendag

​Tulpen houden van koude nachten en stevige winters om te kunnen groeien. Daarom worden tulpenbollen al in de maanden oktober en november geplant, zodat zij in het prille voorjaar hun prachtig gekleurde bloemen kunnen laten schitteren. Dit gebeurt tijdens de start van het tulpenseizoen op 15 januari 2022 op de Dam in Amsterdam, een kenmerkende plek die al tien jaar op rij vol tulpen staat ter ere van deze nationale feestdag.

Deze feestdag wordt mede mogelijk gemaakt door Tulpen Promotie Nederland, ofwel het TPN. Deze groep van fanatieke vrijwilligers – herkenbaar aan de oranje hesjes – zorgt met liefde voor tulpen en is de organisatie achter de Nationale Tulpendag. Naast deze feestdag is het TPN sportieve sponsor van Nederlandse schaatsevenementen. Hierdoor worden alle schaatswinnaars, waaronder oud topschaatser en ambassadeur van Van Dal Rintje Ritsma, op het podium verblijd met een bosje tulpen, naast hun beker of medaille.

Tulpen en molen

Bron foto: Unsplash.com

Nederlands erfgoed

Tulpen behoren tot het Nederlands erfgoed. Zo kent iedereen de prachtige beelden van langgestrekte tulpenvelden en natuurlijk het Keukenhof in Lisse. Echter is deze Nederlandse klassieker niet zo Nederlands als we denken. De eenzaadlobbige plant komt namelijk uit Turkije. Sultans droegen daar een tulp op hun tulband. De bloem kreeg zo de naam tulipan. Rond het jaar 1630 kregen Nederlandse handelaren weet van deze bollen – die hun gewicht in goud waard waren – en zo ontstond de tulpenbollenmarkt. Vandaag de dag worden er in Nederland zo’n 1,5 miljard tulpen per jaar geëxporteerd. Zeker fraai, maar eigenlijk dus een toegeëigende traditie.

Bron foto: Unsplash.com

Bron foto: Unsplash.com

Bron foto: Unsplash.com

Schermen

Bron foto: Unsplash.com

Haal het voorjaar in huis met tulpen

Niets is zo mooi als prachtige tulpen op de vensterbank of in een mooie vaas op tafel. Met kleurrijke toppen die zich langzaam ontvouwen haal je echt de lente naar binnen. Tulpen zijn te verkrijgen in allerlei vrolijke kleuren. De rode tulp staat voor liefde en de gele tulp voor vrolijkheid. De witte tulp geef je als cadeau bij vergiffenis en met een roze tulp wens je iemand succes. Maar het mooiste is natuurlijk een bos met alle kleuren om je huis op de meest glorieuze wijze op te fleuren.

Tulpen verzorgen

Als je de kleuren van je tulpenbos hebt uitgezocht, is het tijd om er een vaas bij te zoeken. Kies het liefst een hoge vaas waar veel water in kan. Je wilt natuurlijk wel lekker lang van je bos tulpen genieten. Volg deze tips om er het beste van te maken:

  • Zet de tulpen eerst een uurtje in papier of folie in de vaas, voordat je deze definitief opmaakt. De tulpen zuigen zich vol met water en trekken zich als het ware recht.

  • Kies een schone vaas die hoog genoeg is. Tulpen groeien nog een aantal centimeters door en hebben daar veel water voor nodig.

  • Snijd bij tulpen zonder bol ongeveer 1,5 cm van de steel af en houd de tulpen uit de buurt van de fruitschaal én felle zon. Geniet ervan!

Bron foto: Unsplash.com

Al ruim 70 jaar biedt Van Dal stijlvolle mannenmode aan voor de moderne man. Deze rubriek belicht alles wat met kleuren, materialen en de nieuwste trends te maken heeft. Zo ontdekt u alles wat u over stijlvolle mannenmode moet weten!
Geschreven door: Van Dal mannenmode

Categorie: Mannendingen

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: