Home » Mannendingen » Goed gespot!
Goed gespot!

Mannen houden ervan om dingen ‘uit te vogelen.’ Of dit nu gaat om het oplossen van een kruiswoordpuzzel, het in elkaar zetten van een kast of letterlijk ‘vogelen’, waarin ze vogels spotten, categoriseren en tellen. Alleen de beste gadgets zijn goed genoeg, zoals de verrekijker. Buiten het vogelen kan er ook allerlei ander wild mee gespot worden. Wist je dat de verrekijker een Nederlandse uitvinding is?

Bron: Iconick

Bron foto: Unsplash.com

Van militair belang naar een innovatief instrument.

Uitvinding van de verrekijker

Brillenmaker Hans Lippershey, uit het Zeeuwse Middelburg, is de man die in 1608 deze baanbrekende uitvinding bedacht. Hij zou de techniek van het vergroten van een beeld ontdekt hebben. ‘Hoe komt iemand tot zo’n ontdekking?’, zal je je vast afvragen. Volgens het verhaal zouden twee jongens meerdere lenzen achter elkaar gehouden hebben, waardoor hij een veel groter beeld zag. Sterrenkundige Galileo Galilei kreeg hier hoogte van en bouwde daaropvolgend een iets sterkere kijker: de telescoop. ‘Iets sterker?’ Ja, 20 keer zo sterk. Hiermee werd door Galilei het heelal bestudeerd.

Of Lippershey de eigenlijke uitvinder van de telescoop was is discutabel, maar hij maakte het wel populair in Nederland. Hij presenteerde de uitvinding aan Prins Maurits, die met het instrument vanaf de Mauritstoren – destijds nog Stadhouderstoren – de kerktoren van Delft kon zien. Dat betekende militair belang, zo ook voor schippers die hun vijand voortaan konden zien aankomen. Lippershey vroeg patent aan bij de Staten-Generaal en al snel wilden alle andere vorsten en edelen de uitvinding hebben.

De juiste verrekijker voor u

Terug naar de verrekijker. Zorg dat je hiermee in je volgende wandeling of fietstocht uitgerust bent. Zo spot je al het moois dat de Nederlandse wildernis je te bieden heeft, zoals everzwijnen, herten en roofvogels. Uiteraard is er een breed scala aan verschillende verrekijkers met elk hun eigen vergrotingsfactor, objectdiameter en oogafstand. Om je een idee te geven wat een vergrotingsfactor precies doet: factor 8 doet een op 100 meter afstand vliegende havik ogen alsof deze slechts 12,5 meter van je vandaan vliegt. Factor 10 haalt deze nóg dichterbij, op 10 meter van je vandaan.

De objectdiameter vertaalt de hoeveelheid licht dat door jouw lens komt. Zo laat een verrekijker van 10×42 meer licht binnen dan een verrekijker van 10×30. Wel zo wenselijk als het begint te schemeren of bomen het nodige licht in een bos blokkeren. De oogafstand is de afstand van het oculair tot aan jouw oog. Als vuistregel voor brildragers geldt een minimale oogafstand van 15 milimeter. Zonder bril kan dit iets dichterbij zijn; bekijk hierin wat voor jou het meest comfortabel voelt.

""

Bron foto: Unsplash.com

Haal dat wat ver weg lijkt dichtbij!

Van Dal mannenmode licht graag twee buitengewone verrekijkers voor u uit:

Tasco 8x25 Offshore 2016 Roof

De Tasco verrekijker heeft een vergrotingsfactor van 8 en is compact, licht en waterdicht. Ideaal voor de beginnende vogel- of wildspotter. (Ca. € 45,-)

Nikon Prostaff 7S 10x42

De Nikon verrekijker heeft een vergrotingsfactor van 10 en levert door geavanceerde functies een nóg scherper kijkbeeld op. Bent u een gevorderde spotter? Dan is deze verrekijker voor u! (Ca. € 219,-)

Bron: Iconick

Bron foto: Unsplash.com

Goede voorbereiding is het halve werk

Naast de perfecte verrekijker, een flesje water voor hydratatie en een gezonde dosis aan energie is het belangrijk om gekleed te zijn op de situatie. Draag daarom beschermende kleding. De hoofdreden hiervoor is dat natuurgebieden, duinen en bossen helaas veel actieve teken kennen. Dit speelt zich vooral in de lente en zomer af.

De ziekte van Lyme krijgen is wel het laatste wat je wilt, dus hierom draag je dichte schoenen, strak sluitende sokken en een lange broek. De onderstukken zijn het belangrijkste omdat deze tijdens het wandelen door bosjes of gras voorkomt dat de teken op je huid terechtkomen. Uiteraard is het dragen van bedekkende bovenstukken ook enorm belangrijk, omdat dit de toegang tot teken verkleint.

Kies de juiste kleding

Het kan na een paar uur wandelen fietsen betrekkelijk fris worden. Om deze reden is het ook fijn om lange mouwen te hebben en bovenal jouw boven- en onderlichaam warm te houden. Als je ook nog zo min mogelijk wilt opvallen om de wilde dieren zoveel mogelijk met rust te laten, draag je grijze en groene kleding. Deze kleuren vermengen zich in de natuurlijke omgeving, zoals bijvoorbeeld het gemêleerde vest van Lerros, het kwalitatieve ondershirt van Bartlett, de lichtgroene wafelcord broek van Max Goodman en stevige schoenen van Cycleur de Luxe met schokdempend voetbed. Goede voorbereiding is het halve werk!

Al ruim 70 jaar biedt Van Dal stijlvolle mannenmode aan voor de moderne man. Deze rubriek belicht alles wat met kleuren, materialen en de nieuwste trends te maken heeft. Zo ontdekt u alles wat u over stijlvolle mannenmode moet weten!
Geschreven door: Van Dal mannenmode

Categorie: Buiten huis | Mannendingen

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: