Home » Smakelijk » Gemakkelijk zelf pitabrood maken
Gemakkelijk zelf pitabrood maken

Vind je Grieks eten ook zo lekker? Het lekkerst zijn die zachte broodjes met overheerlijke tzatzikisaus. Wist je dat je deze broodjes dus heel makkelijk zelf kan maken? Waarschijnlijk heb je zelfs al bijna alle ingrediënten in huis. De pitabroodjes zijn in principe veganistisch – ook wel vegan genoemd – maar om de broodjes extra zacht te krijgen kan je er yoghurt of honing aan toevoegen. De bereidingstijd is slechts 30 minuten, mits het deeg tussendoor kan rijzen. Genoeg tijd dus om de rest van het eten te bereiden of om even te ontspannen tijdens het koken. Laten we beginnen!

Bron foto: Sabine Bakkum

Bron foto: Sabine Bakkum

Romige Paddenstoelen Soep

Bron foto: Sabine Bakkum

Vandaag duiken we de Griekse keuken in. Je hebt er vast al eens van gehoord of als mazzelaar mogen proeven: pitabrood. In Griekenland tref je heerlijk zachte broodjes gevuld met gyros en tzatziki. Dit kan je binnen een ogenblik zelf op tafel zetten. De bereiding kost je slechts 15 minuten. Dit moet je ervor doen.

30 minuten

Gemiddeld recept

4 personen

Ingrediënten:

  • 500 gr bloem
  • 250 ml lauwwarm water 
  • 7 gr gedroogde gist
  • 10 gr zout
  • Yoghurt of honing
  • Scheut olijfolie
  • Keukengerei
  • Keukenweegschaaltje
  • Mes
  • Vaatdoek

 

Bereiding:

  1. Begin met het afwegen van 500 gram bloem. Vervolgens doe je dit in een mixbak en voeg je de gist en het zout toe. Mix dit alvast.
  2. Voeg 1 theelepel honing toe en daarna drupsgewijs de olie. Roer dit ondertussen met een vork. Dan voeg je ook weer drupsgewijs 250 ml water toe.
  3. Kneed het deeg minimaal 20 minuten en maak er een bol van. Smeer de bol in met een dun laagje olie en leg deze weer terug in de mixbak.
  4. Nu maak je de vaatdoek vochtig met lauw water en dit leg je over de bak. Laat dit minimaal een half uur (liefst langer) rijzen. Begin in de tussentijd met het andere gedeelte van het gerecht of ga even ontspannen.
  5. Verdeel de deegbal in ongeveer 8 stukken, bestrooi deze deegballen met een beetje bloem en laat dit nog even rijzen voor een half uur. 
  6. Dan bestrooi je je werkblad en bak je de deegroller of je eigen handen erbij, bestrooi deze met bloem, zodat het deeg niet blijft plakken.
  7. Rol of duw met je vingers het deeg uit en zorg ervoor dat het deeg rond blijft. Daarna smeer je de pita in met olie om te kunnen gaan bakken.
  8. Bak 1 pita tegelijk en laat deze per zijde 2-3 minuten garen. Let wel op dat het vuur te hoog staat anders verbrand het brood.
  9. Laat de broodjes even rusten met de theedoek erover en dan kunnen ze gevuld worden met lekkers.

    Eetsmakelijk!

Bron foto: Sabine Bakkum

Bron foto: Sabine Bakkum

Romige Paddenstoelen Soep

Bron foto: Sabine Bakkum

Wil je meer van dit soort recepten proberen of gewoon jezelf uitdagen? Van Dal heeft nog veel meer recepten uitgeschreven. In onze Smakelijk rubriek kun je dit allemaal ontdekken!

Groene Rijstsalade

Bron foto: Sabine Bakkum

Vroeger sprong ze op balken om op hoog niveau te turnen. Daarna was ze altijd met haar handen bezig om haar vader in de keuken te helpen. Sabine is een bron van creatieve energie en geeft de leukste tips op ons online magazine!
Geschreven door: Sabine Bakkum

Categorie: Smakelijk

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: 

Shepherds Pie

Shepherds Pie

Een winterse, verwarmende plantaardige en koolhydraatarme ovenschotel geïnspireerd op de Britse Shepherds...

Lees meer