Albóndigas En Salsa De Tomate.
Zoals in heel Spanje zijn ook op Tenerife in vrijwel alle restaurants tapas en pincho’s te krijgen. In de dorpjes landinwaarts of wat verder van de toeristencentra verwijderd zijn ze nog te vinden, de plaatselijke bodega’s met een keur aan traditionele gerechten. Wat altijd op de kaart staat en vervolgens ook overal verschillend wordt bereid zijn de tortilla’s met ei en karakteristieke tapas en pincho’s. Een lokale kok uit het pittoreske Icod de los Vinos gaf ons onderstaande Albóndigas recept: de wereldberoemde gehaktballetjes in tomatensaus.

45 minuten

Makkelijk recept

Hapjes
Ingrediënten
- 500 gram mager gehakt
- Een grote ui
- 2 tenen knoflook
- 100 gram amandelmeel
- 1 ei
- Bosje peterselie
- Paar blaadjes basilicum
- Blikje tomatenpasta
- 100 gram zongedroogde tomaten
- ½ liter groentebouillon
Bereiding:
1. De balletjes: doe het gehakt, het ei, de gesnipperde ui, de gehakte peterselie, het amandelmeel en de helft van de tomatenpasta in een mengkom en kneed alles met de hand door elkaar. Rol er kleine gehaktballetjes van en zet ze even in de koeling.
2. De saus: Verhit de olijfolie op middelhoog vuur in een grote braadpan en bak er de fijngehakte knoflook licht in aan tot je de geur goed ruikt. Voeg tomatenblokjes toe samen met de in reepjes gesneden zongedroogde tomaatjes. Roer het goed door en houdt het zachtjes aan de kook.
3. Bak de gehaktballetjes aan elke kant in een hete braadpan voor ongeveer een minuut, tot ze rondom bruin zijn. Voeg de tomatensaus, de rest van de tomatenpuree en de bouillon toe. Zet het vuur lager en laat het geheel nog zeker tien minuten koken en daarna nog vijf minuutjes zacht doorsudderen. De saus moet nog even wat verder inkoken. Strooi er voor het serveren nog wat peterselie over en klaar. Buen provecho!
