U
Home » Eropuit » Wat is er te doen in Tilburg?

Wat is er te doen in Tilburg?

Even inzoomen op de stad die bekendstaat om textielproductie, feestelijke avonden in Poppodium 013 en de grootste kermis van Nederland. Wat is er te doen in Tilburg? Meer dan u dacht te weten! Om erachter te komen wat uw beste opties zijn hoeft u alleen maar door te lezen. En geloof ons, het is het waard…

Sint Jozefkerk

​Door parochie De Goede Herder wordt de Sint Jozefkerk gekroond tot gezichtsbepalend gebouw in de binnenstad. Daar kunnen we moeiteloos mee instemmen, want het vormt een bekend herkenningspunt wanneer u over de Heuvel loopt.

De neogotische kerk was in 1872 gebouwd en presenteert twee sierlijke torens van 72 meter hoog. Het interieur laat een stergewelf over de kruising zien; dit is een gebogen constructie waarvan de ribben in een stervorm lopen. Daarnaast heeft het stenen kruisribgewelven, ofwel een gebogen constructie waarbij de kruising van tongewelven met ribben is gemaakt.

De Sint Jozefkerk is iedere dag toegankelijk en verwelkomt u rijkelijk met een prachtig hoofdaltaar.

Herkenbaar vanuit iedere hoek!

Sint Jozefkerk

Bron foto: Iconick.nl

Seeraupe in Natuurmuseum Brabant

Bron foto: Iconick.nl

Musea in Tilburg

U kunt zich vast wel voorstellen dat een stad met zo’n rijke historie in textiel er ook een speciaal toegewijd museum voor huisvest. Niet alleen dat, maar u kunt met de musea in Tilburg ook uw ogen de kost geven op het gebied van hedendaagse kunst, natuur en landschap. Dit zijn de musea die echt het bezoeken waard zijn!

TextielMuseum

Aan het einde van de 19e eeuw telt Tilburg ruim 125 textielfabrieken waar urine al geruime tijd in het productieproces gebruikt werd. Arbeiders plasten in kruiken en leverden deze tegen betaling in, wat op zijn beurt weer gebruikt werd voor het reinigen van pas geschoren wol en het kleuren van textiel. Niet een erg smakelijk verhaal, maar het geeft wel een bijzondere geschiedenis weer. Dat is precies waarvoor u naar het TextielMuseum gaat. Het opende in 1958 en is een museum en bedrijf tegelijk; zo leert u via inspirerende tentoonstellingen over design, kunst en erfgoed. Het TextielLab binnen het TextielMuseum biedt een werkplaats waarin breisels en geweven stoffen geproduceerd worden en een op innovatie gefocust open atelier. Door productontwikkelaars en technische deskundigen kunnen allerlei ambachten ontdekt worden. Ontdek Tilburgs trots!

Museum de Pont

Duik mee in de hedendaagse kunst bij Musem de Pont. De naam stamt af van jurist en zakenman J. H. De Pont (1915 – 1987), dezelfde man die in 1988 een stichting opzette ter stimulering van de hedendaagse kunst. Het pand, dat vroeger een wolspinnerij was, is een monumentale fabriek die een inspirerende omgeving vol kunstwerken vormt. Anish Kapoor, een Britse beeldhouwer die wereldwijde faam behaalde met zijn abstracte vormen, kreeg zijn eerste grote tentoonstelling Museum de Pont.

Natuurmuseum Brabant

Natuurmuseum Brabant is een educatieve plek waar u als een heuse natuuronderzoeker doorheen treedt. Al ruim 75 jaar kunt u hier spannende tentoonstellingen bijwonen, op speurtocht gaan of mammoetsluipen. Het museum, dat tegenover het centraal station gelegen is, staat vol met opgezette dieren, gedroogde planten, stenen, mineralen en fossielen. Een vijftien meter lang skelet van een potvis wordt hier bewaard, zo ook een sabeltandtijger, zeemuizen en een wolharige neushoorn.

Fazant in Natuurmuseum Brabant

Bron foto: Iconick.nl

Taxidermie in Natuurmuseum Brabant

Bron foto: Iconick.nl

Opgezette dieren in Natuurmuseum Brabant

Bron foto: Iconick.nl

Wandelen in Tilburg

De benen strekken kunt u op allerlei leuke plekken doen. Denk dan aan de Piushaven, het populaire Spoorpark of de Kempentoren. Eropuit met gezelschap of alleen; ga vandaag nog wandelen in Tilburg!

Piushaven

Het knusse winkelcentrum van Tilburg wekt wellicht niet de indruk dat de stad een waterrijke omgeving zou kennen, maar het tegendeel is waar. De Piushaven, tevens de grootste stadshaven van Brabant, drukt namelijk vrij duidelijk door richting het stadscentrum. Wonen, werken en watersport komen elk samen in dit levendige gebied waar ook lekker eten en leuk uitgaan niet ontbreken. Bent u er al eens geweest? Vanaf nu mag het antwoord niet meer ‘nee’ zijn!

Spoorpark

Het in 2019 voltooide Spoorpark is een perfecte, verfrissende interpretatie van wat Tilburg is en altijd kan blijven: een onuitputtelijke bron van Brabantse gezelligheid! Met een oppervlakte van bijna tien hectare voorziet het stadspark in recreatie, sport en cultuur. Zoals de naam doet denken was het eerder een vrij industriële omgeving die inmiddels de toon zet voor parkgenieters die graag met een picknickkleed op het gras ontspannen of een uitgebreide wandeling willen maken. Opmerkelijk is de reusachtige, stenen rits die het park bij het koppunt ‘dichtritst’, een echte blikvanger!

""

Bron foto: Unsplash.com

Kempentoren

Als u uw weg naar het Spoorpark heeft weten te banen zult u al vrij snel een hoge toren opvallen: de Kempentoren. 37 meter hoog, welteverstaan. Diverse organisaties sloegen namelijk de handen ineen toen de eerder gebouwde Flaestoren op Landgoed De Utrecht een groot succes bleek te zijn. Tegen een symbolische prijs van €1,50 kunt u de klim trotseren, waarmee u een prachtig uitzicht geniet – met name tijdens zonsondergang.

Wandelbos

Bent u benieuwd naar andere delen van Tilburg? Verken dan eens het Wandelbos in Tilburg-West aan de noordzijde van de spoorlijn, het centrum en de wijk Reeshof. Met 30 hectare aan natuurrijk groen is het hier heerlijk tot rust komen. Het Wandelbos is in 1917 ontworpen door landschapsarchitect Leonard Springer, die ook het Wilhelminapark vormgaf. Neem eventueel de kleinkinderen mee hiernaartoe, want er is volop vermaak bij de speeltuin en kinderboerderij!

LocHal

Bent u al eens gaan kijken bij de LocHal? Deze voormalige werkplaats in de spoorzone is sinds de verbouwing in 2019 omgebouwd tot een waar centrum voor kunst, cultuur en ontmoeting. Een dynamische ontwikkeling over tijd: in 1932 diende het namelijk nog als een locomotiefhal. Tegenwoordig kunt u er op uw gemak studeren, ondernemen en onderzoeken. Fijn om er even te pauzeren met goed gezelschap of een belangrijke vergadering te plannen.

Poppodium 013

Bron foto: Iconick.nl

Tilburg Centraal

Bron foto: Iconick.nl

Binnenstad Tilburg

Bron foto: Iconick.nl

Borrelen in Tilburg

Wanneer u in Tilburg vertoeft, hoeft u zich niet druk te maken over de vraag of er lekker geborreld kan worden. Dat kan als geen ander; gelukkig weten wij precies waar u moet zijn.

Stadsbrouwerij 013

Daarnet hadden we het al even over de Piushaven, en dat is waar u Stadsbrouwerij 013 kunt vinden. Dit proeflokaal heeft bijzondere smaken in huis die ontstaan zijn door bier en cuisine samen te voegen. Zo nodigt de Stadsbrouwerij zijn bezoekers uit om zelf op zoek te gaan naar de ultieme smaakervaring. Geef het vijfgangendiner een kans terwijl u een van de twintig taps bij laat schenken. Komt u er niet aan uit? Geen probleem; de biersommelier vertelt u alles wat u moet weten. Ook het bierplankje van vier speciaalbieren is zeer aan te raden!

Kraftbier

Met een naam als Kraftbier verwacht u vakmanschap, en dat is precies wat u gegeven wordt. De bruisende focus op lokaal en puur gebrouwen bier staat de brouwerij toe om de brouwerstraditie ongeremd te eren. Ontstaan als een gedurfde jongensdroom en uitgewerkt als een baas! De authentieke bieren zijn het proosten waard, zoals bijvoorbeeld de Grôote Kwèèk. Dit is een sterk blondbiertje met een alcoholpercentage van 7,9%, een frisse bloemigheid in het palet en een mix van mouten en honing voor een karakteristieke smaak. Iedere woensdag wordt er gebrouwen en iedereen is dan welkom om te komen kijken!

Schrobbelèr

Het zou niet door de beugel kunnen om het over borrelen in Tilburg te hebben zonder Schrobbelèr te noemen. Dit Tilburgse kruidenlikeur is ijskoud op zijn lekkerst en zonder twijfel de bekendste drank in Tilburg. Voor de herkomst kijkt u naar 1973, het jaar waarin Tilburgse kroegbaas Jan Wassing het een puik idee vond om een zelfgemaakte mixdrank aan zijn vrienden te geven. Dit vond plaats bij Huisbar Bij den Schrobbelaar. Hij liet een kruidenrecept onderzoeken door een likeurstoker, waardoor de productie in 1978 startte. Een schrobbelaar is iemand die in de wolindustrie werkt om geverfde wol in een schrobbelmolen te gooien om het te laten reinigen. Schenk deze maar eens bij een gezellig bedrijfsuitje; dat slaat wel aan!

""

Bron foto: Unsplash.com

Doloris Rooftopbar

Bij Doloris Rooftopbar beleeft u cuisine op 20 meter ongeëvenaarde hoogte. Als grootste rooftopbar van de Benelux serveert de keuken wereldse smaken, zoals rivierkreeft, Koreaanse kip, veganistische Tortelli en nog veel meer. En hoe het met het borrelen zit? Helemaal in orde: geniet hier van een Schrobbelèr met limoensap en gemberbier, Patron tequila met peersiroop en Sake of een kruidige gin & tonic met Bombay Sapphire en Thaise basilicum.

Doloris Meta Maze

Als u er dan toch bent, moet u eens een kijkje nemen bij de Doloris Meta Maze. Dit is het grootste kunstdoolhof ter wereld met meer dan veertig spannende kamers waar mysterieuze objecten en doorgangen schuilen. U moet al uw zintuigen gebruiken evenals uw verbeelding en doortastendheid om de uitweg te vinden. We willen niet te veel over de fantasiewereld verklappen, behalve dat u het echt niet wilt missen. Ga uit op avontuur!

Eten in Tilburg

Op avontuur gaan maakt hongerig. Ga daarom langs bij een van Tilburgs smaakmakende eetetablissementen. Van een oude treinwagon tot stomende hotdogbar, u vindt het in Tilburg!

Eetbar De Wagon

Honger gekregen van al dat rondtrekken? Dat kan zoals u nog nooit heeft ervaren: in een treinwagon uit 1930. Eetbar De Wagon is aan de noordzijde van Tilburg Centraal gestationeerd. Het compacte interieur doet denken dat u daadwerkelijk een treinreis gaat maken, maar in plaats daarvan nuttigt u een Cecina runderham, een scholfilet lekkerbekstijl of een Interloire – een smaakvolle chardonnay uit Frankrijk.

Dwars Hotdogbar

Dwars Hotdogbar is de eerste Tilburgse hotdogbar en serveert zijn stomende worsten trots aan de Korvelseweg 86. Dit zijn niet zomaar worsten, maar culinaire hotdogs waarbij rundercarpaccio, hutspot of zelfs een pannenkoek omgetoverd wordt tot een hotdog. Nog nooit was dwarsliggen zo smaakvol! Ook voor veganistische hotdogs en eventueel kleine borrelhapjes bent u hier aan het juiste adres. Wij gaan alvast, zien we u daar?

Eetbar De Wagon

Bron foto: Iconick.nl

Eetbar De Wagon

Bron foto: Iconick.nl

Eetbar De Wagon interieur

Bron foto: Iconick.nl

Eetbar De Wagon

Bron foto: Iconick.nl

Brasserie De Burgerij

De bourgondische ervaring treft u direct bij de brasserie van De Burgerij. Waan uzelf op uw Franse camping of in het Antwerpse centrum met lokale lekkernij – van boerenkool tot kaviaar! Of u nou plaatsneemt op het buitenterras of graag warm binnenzit, de huisgemaakte tonijnsalade zal u het water in de mond doen lopen. Fan van pastrami met rund, pestomayonaise en rucola? De Burgerij heeft het. Opwarmen met een gegratineerde uiensoep? De Burgerij heeft het. Zin in een quiche met broccoli, oregano en geitenkaas? De Burgerij heeft het. Wel zo makkelijk in het hart van Tilburg!

Overnachting in Tilburg

Tjonge, dat Brabantse Tilburg is toch wel bijzonder veelzijdig. We begrijpen heel goed dat u niet met een volle maag nog naar huis wilt racen en in plaats daarvan de ervaring nog wat langer aanhoudt. Of u vindt het leuk om de avond in stijl af te sluiten. Boek dan een overnachting in Tilburg en geniet nog wat langer van wat de stad u te bieden heeft.

City Hotel Tilburg

Wat ons betreft is City Hotel Tilburg een uitstekende plek om uw hoofd op een kussen te leggen. Subtiel gelegen achter de Sint Jozefkerk en daarmee op zeven minuten loopafstand van het centraal station is City Hotel Tilburg een ideaal start- of eindpunt. Maak gebruik van gratis wifi om uw route van morgen alvast uit te stippelen, slaap lekker bij in een van de achttien gerenoveerde kamers en maak uw wensen kenbaar om nergens aan te ontbreken. Dit 3-sterren hotel staat garant voor een heerlijke nachtrust!

Van Dal Tilburg exterieur

Van Dal Tilburg

Uiteraard kan uw bezoek aan Tilburg niet volstaan zonder langs te komen in onze stijlvolle winkel aan de Juliana van Stolbergstraat 25. Het vernieuwde pand is centraal gelegen en heeft een ruime indeling zodat u de beste winkelervaring geniet. Zodra u uw auto in de Parkeergarage Heuvelpoort heeft geparkeerd, loopt u in nog geen minuut Van Dal binnen, waar filiaalleider Herman en zijn vijf collega’s u hartelijk ontvangen. Binnen de muren van Van Dal Tilburg is de beleving heel belangrijk. De omgang met de klant is intens, oprecht en zorgt voor een grote betrokkenheid. Des te meer reden om langs te komen!

Van Dal mannenmode logo
Herman Scholten filiaalmanager Van Dal mannenmode

“Wij streven naar een nauwe verbondenheid met de klant door hem of haar te betrekken bij alles wat er in de winkel gebeurt. Wat de klant vindt van onze indeling, collectie en sfeer helpt enorm bij het blijven verbeteren van onszelf.”

Herman
Filiaalleider Van Dal Tilburg

Wanneer onze copywriter Nick zijn pen even laat rusten, drukken zijn vingers op de knoppen van zijn camera. Hij legt hierdoor de mooiste dingen, mensen en plekken vast, zoals onder andere alle steden van Nederland.
Geschreven door: Nick

Categorie: Eropuit | Wat is er te doen in Nederland

Deel dit artikel op:

Lees ook dit eens: