!! De gehele wintercollectie 50% korting !!  Bekijk opruiming

Zoek
Sluit dit zoekvak.
Meest gelezen

Wat is er te doen in Heerenveen?

Dat je in het noorden van het land de ideale plek voor een dagje uit of een weekendje weg zou vinden wordt al snel duidelijk wanneer je Heerenveen binnenkomt. Deze Friese plaats is het oudste veenkanaaldorp van Nederland met een origine uit 1551 en zit boordevol bezienswaardigheden en activiteiten. Hier ga je niet alleen delicatessen nuttigen en lekker borrelen, maar ook cultuur snuiven bij leuke musea. Lees gauw verder.

Bron foto: Unsplash.com

Parochiekerk van de Heilige Geest

Veel noemenswaardige plekken in Nederland hebben een herkenbare kerk en daar is Heerenveen geen uitzondering op. Parochiekerk van de Heilige Geest bevindt zich op slechts 50 meter afstand van de Crackstate, waar we zo iets verder op inzoomen. De in 1933 gebouwde kerk heeft drie beuken, ofwel langgerekte ruimtes tussen rijen kolommen in een kruiskerk. Tuur bij binnenkomst ook even naar je rechterzijde; hier staat namelijk een orgel met fraaie ornamenten! Dit zijn versieringselementen die een voorwerp of gebouw decoreren.

Bron foto: Unsplash.com

Musea in Heerenveen

Tijdens een leuke dag eropuit is het bezoeken van musea in Heerenveen iets wat je niet mag overslaan. Voor een boeiende duik in het socialisme bezoek je het Ferdinand Domela Nieuwenhuis Museum en de mooiste exposities van moderne kunst tref je bij Museum Belvedère.

Ferdinand Domela Nieuwenhuis Museum

In het Ferdinand Domela Nieuwenhuis Museum leer je alles over de grondlegger van het Nederlandse socialisme. In het vroege 1879 richtte hij het tijdschrift Recht voor Allen op, in 1898 het blad De Vrije Socialist. Zijn uitspraken als “De minderheden zijn in de geschiedenis altijd de drijfkracht geweest”, “Er kleeft bloed aan elk voorwerp dat wij tot ons nemen en dat bloed schreit ten hemel, want het is bloed voor mensen” en “Vanuit de concrete wereld ’n goddelijke wereld afleiden is een salto mortale” worden nog vaak herinnerd. 

Museum Belvedère

Een inspirerende plek waar schilderijen van Friese schilders het interieur verrijken. In Museum Belvedère ontdek je onder meer de werken van Jan Mankes, Thijs Rinsema en Sjoerd de Vries. Er zijn eveneens van tijd tot tijd exposities te zien zoals die van Isabelle Werkhoven en Dianne Bakker waarin een geheel eigen wereld opgeroepen wordt. Dat moet je met je eigen ogen zien!

Bron foto: Unsplash.com

Bron foto: Unsplash.com

Bron foto: Unsplash.com

Wandelen in Heerenveen

Friesland staat bekend om zijn rauwe, ongerepte natuur. Je omgeeft je gemakkelijk met veel groen, grachten en gezellige straten. Daarom zijn we van mening dat wandelen in Heerenveen écht op je to-do-lijst moet staan. Maak maar eens wat meters op of naar de volgende plekken.

Oranjewoud

Ten oosten van Heerenveen vind je het Oranjewoud dat, ondanks zijn naam, juist heel veel groen te bieden heeft. De verschillende landgoederen hebben wijdse wegen, parken met een royale hoeveelheid eiken en beuken en knusse weilanden. Wist je dat hier ook een bijzonder rijksmonument staat? Uitkijktoren De Belvedère werd zo’n honderd jaar geleden gebouwd om bezoekers op 30 meter hoogte te laten genieten van de natuurrijke omgeving. Museum Belvedère bevindt zich ook op dit gebied. Door hier je benen te strekken ervaar je echt het Friese landschap op zijn best.

De Crackstaete

Aan de Oude Koemarkt 14 is een wel heel bijzonder pand gelegen. De in 1648 gebouwde Crackstate werd door grietman Johannes Crack geïnitieerd en heeft een exterieur in barokstijl dat doet denken aan Amsterdam. Echter fungeerde de Crackstate als woonhuis voor de familie Crack in het pittoreske Heerenveen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het als gevangenis gebruikt, vandaag de dag als het gemeentehuis. Wat een verschil!

Bron foto: Unsplash.com

Oenemastate

Een ander gebouw wat het bezichtigen waard is, is de Oenemastate. Door de jaren heen is de state met een L-vormige plattegrond namelijk steeds meer gevormd en ingericht. Toen Ernst Willem van Haren en Catharina van Oenema de state bewoonden in 1663, lieten zij met een riante schildering het plafond sieren. Toen de 18e eeuw aanbrak waren de Grovestins bewoners van het pand. De traptoren werd afgebroken en later ook de linkervleugel van de oude state. Hiervoor in de plaats kwam een volledig nieuwe gevel. De topgevel werd eveneens vernieuwd en verrijkt met een kroonlijst. Na nog eens een restauratie in 1968 kregen de ramen een roedeverdeling en werd het gebouw een belastingkantoor. Tegenwoordig fungeert de Oenemastate als Boutiquehotel en Grandcafé t Gerecht.

Molen Welgelegen

De in 1849 gebouwde Molen Welgelegen is de enige overgebleven molen van de zeventien stuks die Heerenveen vulden. Van oorsprong is het een koren- en pelmolen waar gerst tot gort wordt gepeld. Het heeft ook een totaal andere functie gehad, namelijk het drogen van brandweerslangen en opslag van de plantsoenendienst. Vanaf 2007 is de Stichting Molen Welgelegen de eigenaar van de molen en wordt er een royaal assortiment van meelsoorten verkocht.

Winkelen in Heerenveen

Van Dal zou Van Dal niet zijn als we niet benoemen hoe, wat en waar je het best kunt winkelen in Heerenveen. Baan op zijn minst je weg naar een wel heel bijzondere winkelstraat en kom uiteraard ook even bij ons langs. Lees gauw verder.

Winkelstraat de Dracht

Afijn, ter zake. De straat waar je ongetwijfeld doorheen wilt slenteren is Winkelstraat de Dracht. In deze levendige omgeving vind je een ruim aanbod van diverse winkels, van een Hema, Rituals en Aktiesport tot aan een Boehandel Binnert Overdiep, Music Store en de Wereldwinkel. 

Van Dal mannenmode

Het is eindelijk zo ver: Heerenveen heeft een eigen Van Dal winkel gekregen. Nog een reden om een bezoek aan de binnenstad te brengen als je niet al genoeg redenen had! Het pand opende zijn deuren op 24 maart aan de Dracht 85 om Friesland kennis met ons te laten maken. Zien we jou ook binnenkort?

Email
Facebook
Pinterest
WhatsApp
Picture of Van Dal mannenmode

Van Dal mannenmode

De onbetwiste expert op het gebied van mannendingen. Of het nou gaat om aangename auto’s, gave gadgets of tips voor een uitstekend uiterlijk: Van Dal mannenmode is van alle markten thuis!
Ook leuk om te lezen
Nieuwe openingstijden in jouw favoriete winkel - header Nieuws

Nieuwe openingstijden in jouw favoriete winkel

Van Dal mannenmode streeft altijd naar het bieden van de mooiste mannenmode, de beste klantenservice ...
Bekijk meer
Prijspuzzel maart 2024-header-01 Spelletjes

Prijspuzzel maart 2024

Ben jij een echte puzzelmeester en maak jij puzzels vanuit je luie hangmat of krijg ...
Bekijk meer
Perfecte EK borrelplank - header Mannendingen

De perfecte EK-borrelplank

Vrijdag 14 juni begint het EK in Duitsland en kijkt iedereen vol verwachting uit naar ...
Bekijk meer
Nieuwe zomer collectie
Recent
Spaarclub

Van Dal Spaarclub

Altijd 10% korting en punten sparen tijdens iedere aankoop!
Prijspuzzel

Maandelijkse prijspuzzel

Doe mee en maak kans op een luie hangmat van Tropilex (t.w.v. €129)

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ben altijd als eerste op de hoogte
Scroll naar boven