U
Home » Eropuit » Wat is er te doen in Arnhem?

Wat is er te doen in Arnhem?

Arnhem, de hoofdstad van Gelderland, is een stad die u zonder twijfel gaat imponeren. De grootse oppervlakte biedt een enorme veelzijdigheid om te ontdekken, te ontspannen en onderzoeken. Van een bewogen oorlogsverleden tot aan het verdwalen in Park Sonsbeek; u wilt er niets van missen! Ga vandaag, morgen of dit weekend nog op pad, maar lees eerst wat er te doen is in Arnhem en omgeving! Denk hierbij aan goedkope binnen- en buitenactiviteiten zoals interessante musea, mooie wandelplekken en nog veel meer.

Klik op een van de volgende links om direct naar dat pagina deel te gaan.

Eusebiuskerk

Het was zo vroeg als de negende eeuw toen de Eusebiuskerk al genoemd werd. Het was en is daarmee de eerste kerk van Arnhem, een constructie die het door de jaren heen zwaar te verduren heeft gehad. In 1579 vond er een beeldenstorm plaats waarin veel beelden en heiligdommen verloren gingen. Gelukkig konden de relieken van Eusebius worden gered en veiliggesteld worden in de schatkamer van de Walburgiskerk.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was er de Slag om Arnhem, waarin de Eusebiuskerk een flink aantal kogels ving en vrijwel volledig uitbrandde. Een helft van de toren scheurde zelfs los, maar restauraties die bijna twee decennia duurden hebben de kerk grotendeels in ere weten te herstellen. De kerk presenteert een laatgotische bouwstijl – dus uit de periode van eind 13e eeuw – en heeft de vorm van een driebeukige kruisbasiliek. Een beuk? Dat is dus een langgerekte ruimte tussen rijen kolommen in een kruiskerk. Tijdens uw bezoek moet u absoluut de glazen panoramalift trotseren; op dit hoogste punt van Arnhem kunt u op doorzichtige ondergrond de hele stad overzien. Aanrader!

Winkelen in de Koningstraat in Arnhem.

Bron foto: Iconick

Musea in Arnhem

Arnhem ademt historie. Het is dan ook een hartstikke leuke bezigheid om musea in Arnhem te bezoeken. Zo kunt u bijvoorbeeld een bezoek brengen aan het Nederlands Openluchtmuseum, het Nederlands Watermuseum, het Nederlands Wijnmuseum of het Arnhems Oorlogsmuseum. Lees er hieronder meer over!

Nederlands Openluchtmuseum

Bron foto: Unsplash.com

​Nederlands Openluchtmuseum

Met een binnen- en buitenmuseum van 44 hectare kenmerkt het Nederlands Openluchtmuseum zichzelf met een rijke veelzijdigheid. Zodra u binnenstapt, of zelfs buitenstapt, zet u een stap in een andere tijd en maakt u kennis met het leven in Nederland door de eeuwen heen. De gebouwen zijn ingedeeld in diverse thema’s, zoals erf, dorp, platteland, tuin, lint en landgoed. Het cultuurhistorische museum biedt een permanente presentatie omtrent Canon van Nederland met vijftig vensters die uitzicht geven over een vijftigtal onderwerpen van de geschiedenis. In het weekend worden er speciale activiteiten georganiseerd, zoals een draaiorgeldag, oogsten van rogge en zelfs ploegen met paarden. Niet voor niets dat het Nederlandse Openluchtmuseum het best bezochte museum van Nederland buiten Amsterdam is!

Nederlands Watermuseum

Nederland is het land van de delta en daarom is het des te interessanter om eens meer te leren over alles rondom waterhuishouding, drinkwater en waterzuivering. Het Nederlands Watermuseum opende in 2004 om u hier kennis mee te laten maken. Het interactieve museum nodigt de bezoeker uit om echt te doén, wat een toffe invulling is voor een regenachtige dag waarbij u toch even eruit wilt.

Nederlands Wijnmuseum

Het particuliere Nederlands Wijnmuseum opende in 1983 door Molly Geertsema, de toenmalige commissaris van de Koningin, en wijnveilingmeester Michael Broadbent. Sindsdien focust het bedrijf op het geven van persoonlijke aandacht en neemt het zijn bezoekers mee in de authentieke wijnkelders. Tijdens deze rondleiding worden er drie wijnen geproefd om de voorkeur te kunnen bepalen. Een ervaring die u niet wilt missen!

Arnhems Oorlogsmuseum

Bij het noemen van de Eusebiuskerk kaartten we al het oorlogsverleden van Arnhem aan. Deze tumultueuze historie is de inspiratie voor het in 1994 opgerichte Arnhems Oorlogsmuseum. Het museum is als een stichting gevestigd in de voormalige School met den Bijbel en geeft een helder overzicht van wat er zich allemaal in Arnhem heeft afgespeeld ten tijde van oorlog. Unieke materialen geven een ingrijpende kijk in een periode die velen wellicht liever vergeten.

De Historische Kelders

Als u door het stadscentrum van Arnhem wandelt en zo nu en dan naar beneden kijkt, zal u misschien iets opvallen. Er zijn namelijk middeleeuwse kelders in diverse winkelstraten te vinden, die op roosters voor winkelpanden aangeduid worden. Er zijn 39 kelders in hun oorspronkelijke staat teruggebracht en onderling met elkaar verbonden. Op afspraak kunt u door de kelders wandelen en u verwonderen over de eeuwenoude elementen en gebruikssporen. Bijzonder op zijn zachtst gezegd!

15e eeuwse kelders in het centrum van Arnhem.

Bron foto: Iconick

""

Bron foto: Iconick

Arnhem Centrum

Bron foto: Iconick

Eusebiuskerk Arnhem

Bron foto: Iconick

Wandelen in Arnhem

Wie wilt wandelen, gaat naar Arnhem. Die stelling kunnen we wel innemen. Niet alleen het stadscentrum, maar ook de omgeving daarvan kent een leuke veelzijdigheid om de benen in te strekken. Wij vertellen graag waar u naartoe moet gaan!

Oude centrum van Arnhem

Baan allereerst uw weg door het oude centrum van Arnhem. Met plezante wandelroutes ontdekt u meer en meer van de hoofdstad van Gelderland. De rijke, bewogen geschiedenis die ruim elf eeuwen spant wordt haast tastbaar en brengt u langs historische gebouwen en plekken die echt een indruk achterlaten.

De verborgen tuinen van het Spijkerkwartier

In de Arnhemse wijk Spijkerkwartier stuit u op zes fraaie, openbare tuinen waarbij het idee van in een stad zijn vanzelf vervaagt. Er is een Ecologische Tuin met opmerkelijke hoogteverschillen, verborgen spots en een halve vleermuistoren. De Watertuin bevat vijvers met nostalgische waterlelies, zeldzame planten en salamanders. De Achtertuin presenteert grasvelden waar vlinders, bijen en hommels graag naar bloemen vliegen. De Bestedelingentuin is gekenmerkt door struiken langs de randen en een speeltuin voor kleine kinderen. De Kruidentuin heeft tevens een speelterrein voor kinderen maar ook, zoals de naam doet vermoeden, een gave kruidentuin. Tot slot valt regenwater via het dak van nieuwbouwwoningen in de ondergrond van de Posttuin. Al met al bijzondere plekken!

Een vergezicht van Park Sonsbeek in Arnhem.

Bron foto: Iconick

De waterval in Park Sonsbeek.

Bron foto: Iconick

Park Sonsbeek

Voor inwoners het bekendste park van Arnhem en voor u binnenkort ook, want dit is een park die u bij zal blijven! De 67 hectare omvang van Park Sonsbeek beslaat een ideaal wandelgebied met hoogteverschillen, meren en zelfs een waterval. Laatstgenoemde werd in 1826 aangelegd en moet u zonder meer op de foto zetten! Het park kreeg in 1963 als eerste park in Nederland de status van Rijksmonument en trekt vandaag de dag nog talloze hardlopers, picknickers en yogagroepen.

John Frostbrug

Een niet te missen bezienswaardigheid van Arnhem is de John Frostbrug, de verkeersbrug die de Nederrijn overspant in de richting van Arnhem Centrum. De brug is vernoemd naar Engelse luitenant-kolonel John Dutton Frost, wie een icoon uit de Slag om Arnhem was. Het monument vlakbij de brug herinnert aan de intense strijd die in de Tweede Wereldoorlog tussen geallieerden en bezetter woedde.

Burgers’ Zoo

Vindt u het leuk om een dierentuin in Arnhem te bezoeken? Navigeer dan naar Burgers’ Zoo, waar u verbaasd geraakt over de ecodisplays; dit zijn geïmiteerde ecosystemen waarin dieren en planten in hun natuurlijke habitat leven. Dat helpt al enorm om een beter beeld te creëren bij de biologie van deze organismen, al kunt u ook dieren in volle glorie aanschouwen. Denk hierbij aan aardvarkens, breedlipneushoorns, adelaarsroggen, Maleise beren en renkoekoeken.

Borrelen in Arnhem

In een grote stad als Arnhem is borrelen hartstikke gezellig en smaakvol. Het kan nogal een zoektocht zijn om vast te pinnen waar u nou echt moet aanschuiven. Wij helpen u graag een handje!

‘t Taphuys

Ga rap naar ’t Taphuys om zelf bier of wijn te tappen. Het uitgebreide assortiment zal u blijmoedig verbazen, zeker omdat er tot wel honderd verschillende bieren zijn en tot wel tachtig gevarieerde wijnen. De tapkaart kan via de app van ’t Taphuys bekeken worden of bij de bediening aangevraagd worden. Op deze kaart kan saldo gezet worden waarmee de klant zelf bepaalt wat, hoe en hoeveel er geschonken wordt!

Restaurant Stan & Co

Wie zich graag in een stoer interieur begeeft om lekker te borrelen, gaat naar Restaurant Stan & Co. Het was van oudsher een bankgebouw; inmiddels zijn de originele wanden en plafond weer zichtbaar waardoor het een perfecte plek voor gezelligheid is. Van de allereerste koffie tot het laatste glas wijn: bij Stan & Co staan ze voor u klaar!

Wijn

Bron foto: Unsplash.com

Eten in Arnhem

Als u trek heeft gekregen en wel een hapje eten lust, vertellen wij u graag waar u kunt eten in Arnhem. De stad heeft een eigen foodhall, biedt een bourgondische manier van eten bij Mej Janssen en zelfs een gastvrije bediening bij Restaurant Karakter.

Duizelsteeg Arnhem

Bron foto: Unsplash.com

Foodhall Arnhem

Foodhalls staan bekend om hun veelzijdigheid aan culinaire eetgelegenheden. De Foodhall Arnhem is gelegen aan de Rijnkade, makkelijk in het stadscentrum dus! De diverse wereldkeukens brengen een culturele ervaring naar Gelderland, waar iedere kraam een eigen sfeer en indeling heeft die past bij de keuken en smaak van de kraampjeshouder. Denk hierbij aan tapas, street food en gerechten om te delen met uw gezelschap. Bekijk snel de speciale lunchkaart!

Mej Janssen

Zin in een bourgondische eetervaring? Ga dan naar Mej Janssen! Dit restaurant is in 2014 in het leven geroepen om de echte levensgenieter te ontmoeten. Exclusieve dranken zoals bockbier, Swinckels van de tap en een overheerlijke Royal Dutch Espresso worden hier geschonken, en daarnaast biedt het diverse opties voor vegetariërs of mensen met allergieën of dieetwensen. Hier wordt er aan iedereen gedacht en dat is te proeven!

Restaurant Karakter

Met een naam als deze kunt u karakteristieke gerechten verwachten. Restaurant Karakter behaalt een eerste plek op Tripadvisor en doet dat met lekker eten, gastvrije bediening en vooral heel veel gezelligheid. Denk aan gerookte wildzwijnham met een rucolasalade, een in bier gestoofde konijnenbout en verse forelfilet die gereserveerd wordt met gebakken aardappelblokjes, geglaceerde bospeen en een dillesaus. Vers, verrukkelijk en vriendelijk!

Park Sonsbeek met zonsondergang

Bron foto: Iconick

Overnachting in Arnhem

Het is heel normaal voor een bezoeker van Arnhem om langer te willen blijven. De stad heeft enorm veel aspecten om indruk mee te maken en kan iets meer tijd van u vragen om in alle volledigheid ervaren te worden. Boek daarom een overnachting in Arnhem.

Hotel Modez

Met een centrale ligging in het Modekwartier van Arnhem zorgt het spraakmakende Hotel Modez dat gezelligheid, mode en design samenkomen. Enthousiaste modeontwerpers en vormgevers hebben de kamers ingericht en de airco, Auping bedden en flatscreen tv zorgen voor een gevoel van thuiskomen. Er zijn leuke arrangementen te boeken waarmee uw gezelschap en u een onvergetelijke ervaring genieten.

Stadsboederij de Teerplaats

Voor een spontane overnachting gaat u naar Stadsboerderij de Teerplaats. Deze bed & breakfast is een voormalige hallenhuisboerderij die in de 18e eeuw gebouwd werd. De eeuw daarbij werd het aangepast tot het zijn huidige vorm aanhield. Hier wandelt u zo naarheen als u vanuit Arnhemse parken Zijpendaal of Sonsbeek komt. Zo staat u direct in verbinding met de natuur en is een frisse neus zo te halen. Kamer Zijp is beschikbaar voor twee personen en Kamer Sons is beschikbaar voor vijf personen. De ruime opbouw zorgt voor een ultiem comfort, terwijl u soms verwelkomd wordt door konijnen, reeën en misschien wel een everzwijn. Wandel of knuffel vooral met de handtamme geitjes; dit vinden zij net zo gezellig als u!

Hotel Karel

Gelegen op een afstand van 3,8 kilometer van het Nederlands Openluchtmuseum is Hotel Karel een handig alternatief. Hotel Karel biedt fietsverhuur aan en beschikt over een tuin en terras. Kamers hebben alle toeters en bellen met onder meer een flatscreen tv, waterkoker, haardroger, eigen badkamer, gratis toiletartikelen en zijdezacht beddengoed. Een uitstekend hotel om te ontspannen met een zeer gezinsvriendelijke omgeving; wat ons betreft de ideale uitvalsbasis van Arnhem!

Het exterieur van de Van Dal winkel in Arnhem.

Van Dal Arnhem

De Arnhemse winkel ligt in het overdekte winkelcentrum Kronenburg, net buiten de binnenstad. Van Dal Arnhem is goed te bereiken met zowel het openbaar vervoer als de auto, die u veilig en gratis kunt parkeren in de parkeergarage onder het winkelcentrum. Dat komt nog eens van pas als u er op een regenachtige dag even uit wilt! Het pand bevindt zich op de eerste verdieping – de galerij – welke u kunt bereiken met de trap of lift. Bij aankomst ontvangen filiaalleider Ruud en zijn collega’s Ela, Corina, Monique en Jacqueline u met een lach en warme, verse koffie.  Zij helpen u graag aan doordachte kledingkeuzes om u het meest stijlvol voor de dag te laten komen. Komt u binnenkort gezellig langs? Ajù hè héé!

Van Dal mannenmode logo
Een portret van Ruud van der Weerd, filiaalleider van Van Dal Arnhem.
“Welkom in Kronenburg: het grootste winkelcentrum van Gelderland. U vindt hier letterlijk alle winkels onder één dak!”

Ruud
Filiaalleider Van Dal Arnhem

Wanneer onze copywriter Nick zijn pen even laat rusten, drukken zijn vingers op de knoppen van zijn camera. Hij legt hierdoor de mooiste dingen, mensen en plekken vast, zoals onder andere alle steden van Nederland.
Geschreven door: Nick

Categorie: Eropuit | Wat is er te doen in Nederland

Deel dit artikel op:

Lees ook dit eens: