!! De gehele wintercollectie 50% korting !!  Bekijk opruiming

Search
Close this search box.
Meest gelezen

Ontdek Kasteel Bouvigne

Nèt buiten het stadscentrum van Breda ligt Kasteel Bouvigne. Het eeuwenoude kasteel is een parel in het bourgondische Breda. Eeuwenoud? Jazeker. Hoe oud het kasteel daadwerkelijk is, weet helaas niemand. Maar het eerste jaartal dat genoemd wordt is 1554, wat het kasteel dus minimaal 460 jaar oud maakt. Waarom dit kasteel zo bijzonder is, lees je in dit artikel!

Adres

Bouvignelaan 5
4836 AA Breda

Parkeergelegenheid

Viandenlaan 9
4835 EH Breda

Kunst & Cultuur

Kasteel

Aantal personen

1 – 10 personen

Duur

1 – 2 uur

De geschiedenis

In 1554 werd het kasteel voor het eerst genoemd in een officieel document als perceel met een huis omringd door water, een grote hoeve en een kleine hoeve. In de daaropvolgende decennia werd het omwaterde huis meermaals onder handen genomen. Zo werd in die tijd ook de toren gebouwd. In 1624 werden de grote en kleine hoeve echter verwoest door Spaanse troepen gedurende het beleg van Breda tijdens de Tachtigjarige Oorlog.

In 1614 werd het versterkte huis gekocht door Filips Willem van Oranje, zoon van Willem van Oranje. Sindsdien is het bij acht achtereenvolgende Oranje prinsen in bezit gebleven. De prinsen hebben het kasteel echter niet als woning gebruikt, maar meer als herenhuis om gasten te ontvangen. In 1774 waren er plannen om het kasteel te slopen vanwege de slechte staat van het geheel. Dit kon echter voorkomen worden en het kasteel werd grondig gerestaureerd. In 1930 werd het perceel aan de overheid verkocht, waar het vandaag de dag nog bezit van is.

Over het museum

Bouvigne is niet alleen de naam van het kasteel, maar ook van het hele landgoed. Naast het kasteel omvat het landgoed ook een kapel, grafkapel, koetshuis en meerdere soorten tuinen: een Franse, Duitse en Engelse tuin. De tuinen zijn tussen 1913 en de jaren dertig aangelegd en hebben het voorbeeld gevolgd van de hoogtijdagen van die tuinstijlen. Zo is de Franse tuin volledig symmetrisch opgebouwd. De Engelse tuin bestaat dan weer uit grote gazons met een duidelijk landschapsuiterlijk. De Duitse tuin is vrij smal met een gazon waarbij aan de zijkanten grote struiken zijn geplant.

Na het kasteel is het koetshuis het oudste gebouw op landgoed Bouvigne. Dit bouwwerk stamt uit 1614 maar werd in 1773 gesloopt. In 1907 is het geheel herbouwd samen met het poortgebouw en het aangebouwde Neerhuis. Het huidige gebouw is ook in dezelfde stijl opgetrokken als oorspronkelijk gepland. De kapel is door monniken gebouwd die zich in 1930 op het terrein vestigden. Wil je dat nou met eigen ogen aanschouwen? Dat kan! Het gehele landgoed is op doordeweekse dagen te bezoeken tussen 09:00 en 17:00 uur. De groepsgrootte mag echter niet meer dan tien personen zijn.

Wat is er nog meer te doen in de omgeving?

Bezoek ook Van Dal mannenmode in Breda

Overnacht in Stadshotel De Klok

Bezoek het Stedelijk Museum Breda

Volop eet- en drinkmogelijkheden

Bezoek het Chassé Theater

In de omgeving van Breda is er genoeg te doen! Bezoek bijvoorbeeld het Stedelijk Museum of 3sec.gallery. Wil je weten wat je nog meer kan doen in Breda? Bekijk dan zeker ons artikel wat is er te doen in Breda! Bezoek ook zeker eens onze winkel in Breda en winkel voor de mooiste mannenmode onder het genot van een kopje koffie. Tot binnenkort in Breda!

Welkom in Breda

Op zoek naar leuke activiteiten of een weekendje weg in Breda? Breda biedt veel: bezoek het Stedelijk Museum voor cultuur en geschiedenis, wandel door het Mastbos, bewonder de Grote Kerk, of maak een rondvaart door de singels. Geniet van de gezellige terrassen en restaurants voor een hapje en drankje. Of je nu komt voor toerisme of een dagje uit: Breda is de moeite waard om te ontdekken!

Email
Facebook
Pinterest
WhatsApp
Picture of Thijs

Thijs

De onbetwiste expert op het gebied van mannendingen is Thijs. Of het nou gaat om aangename auto’s, gave gadgets of tips voor een uitstekend uiterlijk: Thijs is van alle markten thuis!
Ook leuk om te lezen
5x avontuurlijke wandelpaden in Noord-Brabant - header Eropuit

5x Avontuurlijke wandelpaden in Noord-Brabant

Heb je zin in een avontuurlijke wandeling? Dan ben je in Noord-Brabant aan het juiste ...
Bekijk meer
Feestelijke opening in Van Dal Sneek Nieuws

Feestelijke opening Van Dal Sneek

Op 4 april werd onze nieuwe winkel in Sneek geopend, waar onze ambassadeur Rintje Ritsma ...
Bekijk meer
header ravensbosch Eropuit

Ravensbosch Valkenburg

Het Ravensbosch in Valkenburg is een prachtig natuurgebied dat ideaal is voor wandelaars en natuurliefhebbers. ...
Bekijk meer

Zomeropruiming

Recent
Spaarclub

Van Dal Spaarclub

Altijd 10% korting en punten sparen tijdens iedere aankoop!
Prijspuzzel

Maandelijkse prijspuzzel

Doe mee en maak kans op een luie hangmat van Tropilex (t.w.v. €129)

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ben altijd als eerste op de hoogte
Scroll naar boven