Wil jij de mooiste trappistenkloosters ontdekken? Dan zit je in Nederland en België wel goed! Trappistenkloosters zijn de kloosters waar de leden van de kloosterorde, de trappisten, hun leven doorbrengen. In sommige van deze kloosters wordt ook bier gebrouwen wat we kennen als trappistenbier. Bij deze authentieke trappistenkloosters kan jij terecht voor de lekkerste trappistenbieren.
Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven in Tilburg
In het Noord Brabantse Berkel-Enschot bevindt zich de prachtige Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven, ook wel bekend als het La Trappe klooster. In 1881 vestigden zich hier de trappisten. Dit zijn de leden van de kloosterorde (Ordo Cisterciensis Strictioris Observantiae) nadat ze Frankrijk hebben verlaten. Het gebied bestond uit één grotere en twee kleinere hoeven. Deze werden samen de Koningshoeven genoemd aangezien deze eigendom waren van Koning Willem II.
Sinds 1884 wordt er op de Abdij Koningshoeven onder het toezicht van monniken een eigen trappistenbier gebrouwen: La Trappe. Buiten trappistenbier worden er in deze abdij ook andere producten geproduceerd, zoals vers brood, ambachtelijke kaas, authentieke chocolade en ecologische jam. Het is dus zeker de moeite om na jouw bezoek aan onze winkel in het centrum van Tilburg een stukje door te rijden naar deze prachtige abdij.
Abdij Maria Toevlucht in Zundert
Tussen Zundert en Schijf, net voorbij natuurgebied De Moeren, bevindt zich de trappistenabdij Maria Toevlucht. De geschiedenis van deze abdij heeft veel raakvlakken met de Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven in Tilburg. In 1897 schonk de Zundertse juffrouw Anna Catharina van Dongen namelijk een stuk grond aan de abt van Koningshoeven. De toenmalige abt (Dom Willibrord Verbruggen) besloot om op dit stuk grond een klooster op te richten. Dit klooster kreeg de naam ‘Maria Toevlucht’, omdat het zou dienen als toevluchtsoord voor Franse monniken.
Op 24 mei 1900 (Hemelvaartsdag) werd de kapel ingewijd door de abt van Tilburg. In de huisbrouwerij van Abdij Maria Toevlucht wordt sinds 2013 het bier Zundert Trappist gebrouwen. Dit bier is te koop in de kloosterwinkel van deze abdij en bij verschillende slijterijen en drankwinkels in Nederland. Daarnaast kan je in de kloosterwinkel van Abdij Maria Toevlucht terecht voor wijnen, kazen, trappistenmosterd en vele anderen producten. Dit trappistenklooster moet je als liefhebber dus zeker een keer bezocht hebben!
Sint-Sixtusabdij van Westvleteren
In het Belgische dorpje Westvleteren vinden we de imposante Sint-Sixtusabdij. De geschiedenis van deze abdij begon in de winter van 1814, toen Jan-Baptist Victoor Poperinge wegging om als kluizenaar door het leven te gaan in de bossen van Sint-Sixtus. Een paar honderd meter van de kluis van Jan-Baptist Victoor vandaan waren in vroegere eeuwen twee verschillende kloostergemeenschappen gevestigd. In 1831 vestigde het hoofd van het klooster van de Catsberg samen met een aantal monniken zich bij de kluizenaar. Zo werd er een nieuw klooster geboren.
Om inkomsten te genereren werd er al snel gestart met het brouwen van bier. Dit wordt vandaag de dag nog steeds gedaan (Trappist Westvleteren). De verkoop van dit bier is zonder winstoogmerk. Helaas zijn de abdij en de brouwerij niet te bezoeken, maar er is wel een gasten- en bezoekerscentrum. Hier kun je een kijk in het kloosterleven krijgen.
Abdij van Westmalle
De Abdij van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart van Westmalle, kortweg De Abdij van Westmalle, is een abdij gevestigd in Westmalle, ten oosten van Antwerpen. De geschiedenis van deze abdij begint ten tijde van de Franse Revolutie. In deze tijd moesten de trappisten hun abdij in La Trappe verlaten om te vluchten.
In 1793 komt er daarom een aantal monniken in Antwerpen aan. De toenmalige bisschop van Antwerpen overtuigt deze monniken ervan om in een kleine boerderij (Nooit Rust) in Westmalle in te trekken. Als de tien monniken in 1794 hun intrek nemen in de kloosterboerderij begint het kloosterleven officieel.
Vandaag de dag kennen velen vooral het bier dat wordt gebrouwen in de brouwerij van dit trappistenklooster: Westmalle. De opbrengst van dit bier wordt gebruikt om de brouwerij te optimaliseren, maar ook om de arbeidsomstandigheden voor medewerkers in deze brouwerij te verbeteren. Naast bier wordt er door de trappistenmonniken halfharde, gerijpte kaas geproduceerd.
Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy
Drie kilometer buiten het centrum van stad Rochefort in België bevindt zich de Notre-Dame de Saint-Rémy, beter bekend als de Abdij van Rochefort. De geschiedenis van deze abdij gaat ver terug tot de oprichtingsakte in 1230. In dit jaar bood de graaf van Rochefort (Gilles de Walcourt) een groep vrome vrouwen een plek op zijn domein van Saint-Rémy aan. Na de stichting in 1230 werd de abdij meerdere keren verwoest en opnieuw opgebouwd.
Er wordt al eeuwenlang bier van hoge gisting gebrouwen in de brouwerij van dit trappistenklooster. De brouwerij is ook de belangrijkste inkomstenbron voor de abdij. In de brouwerij brouwen monniken samen met medewerkers het trappistenbier. Het klooster heeft een stil karakter en om deze reden is de abdij helaas niet te bezoeken. Wel kan je als bezoeker terecht in het gastencentrum en de kerk!
Abdij Notre-Dame d’Orval
Dichtbij de grens van Frankrijk en in de bossen van de Gaume bevindt zich sinds 1926 de Abdij van Orval. De Abdij van Orval, voluit Abdij Notre-Dame d’Orval, is een cisterciënzerabdij, ofwel een orde van schiere monniken. De abdij bevindt zich officieel in het Belgische dorp Villers-devant-Orval. De abdij werd al lang geleden (1132) gevestigd in de Gaumestreek. De abdij is, net als de Abdij van Rochefort, in de geschiedenis meerdere keren verwoest en herbouwd.
Sinds 1928 is er binnen de kloostermuren een ambachtelijke kaasmakerij te vinden. In 1931 is hier een bierbrouwerij bijgekomen om de destijdse bouw van de abdij te kunnen financieren. Naast het financieren van de bouw worden de opbrengsten uit de brouwerij gebruikt om bij te dragen aan liefdadigheid. Helaas is de brouwerij zelf niet te bezoeken, maar het historische gedeelte van de abdij wel. Hier vind je ook de kloosterwinkel waar je terecht kan voor de verschillende producten die afkomstig zijn uit de brouwerij. Tot slot is er ook een gastenverblijf waar je jezelf enkele dagen kan terugtrekken voor bezinning.
Bron foto: Unsplash.com
Abdij Notre-Dame de Scourmont
Het laatste trappistenklooster dat we graag uitlichten is de abdij Notre-Dame de Scourmont. De abdij Notre-Dame de Scourmont bevindt zich in de Belgische stad Chimay, dichtbij de Franse grens. De abdij werd op 25 juli 1850 gesticht als trappistenklooster. Het initiatief kwam van Eerwaarde Heer Jourdain, pastoor van Virelles. De abdij is gebouwd door verschillende monniken van de abdij van Westvleteren.
In de eigen brouwerij worden al meer dan honderd jaar eigen bieren en kazen geproduceerd onder de naam Chimay. Dit wordt gedaan met meer dan honderd personeelsleden uit eigen regio. Hierdoor draagt de abdij Notre-Dame de Scourmont bij aan de werkgelegenheid in de regio. Wil je dit trappistenklooster bezoeken? Dat kan! Als bezoeker ben je welkom in verschillende ruimtes en het gastenverblijf van het klooster.
Alle trappistenkloosters bezocht? Vergeet dan zeker niet op de terugweg één van onze winkels te bezoeken en te vertellen hoe het was onder het genot van een kop koffie en een stroopwafel. Helaas schenken we geen trappistenbier, maar dat mag de pret niet drukken. Wil je na het bezoeken van de trappistenkloosters nog meer het trappistengevoel beleven?