!! De gehele wintercollectie 50% korting !!  Bekijk opruiming

Search
Close this search box.
Meest gelezen

ElsMuseum Beek

Bij typisch Limburgs denkt men vaak aan Limburgse vlaai, carnaval en een zachte géé. Maar vaak wordt een van de belangrijkste typisch Limburgse dranken vergeten: Els La Vera. Dit kruidenlikeur is al eeuwen oud en staat aan de basis van een Limburgse koffie. Tegenwoordig wordt de drank elders geproduceerd dan in Limburg, maar de oude distilleerderij bestaat nog! Neem gauw een kijkje in het ElsMuseum Beek

Adres

Wolfeynde 4C, 6191 EB in Beek

Parkeergelegenheid

Tegenover het museum

Kunst & Cultuur

 Regionale kunst

Aantal personen

1 – 8 personen

Duur

4 uur

De geschiedenis

De populaire kruidenbitter, bekend onder de naam Els, Elkse, Aels of Aelske vond zijn oorsprong op landgoed Genbroek in Beek. Dhr. G.J.H. Hennekens begon zijn distilleerderij, wat al snel uitgroeide tot een enorm succes. Vanwege dit enorme succes diende de distilleerderij te verhuizen. Dit werd het pand waar nu het Els Museum in Beek gevestigd is. Later zijn de rechten van het merk verkocht aan Heineken en vindt tegenwoordig de productie plaats in Zoetermeer, bij jeneverproducent Lucas Bols.

De naam van de kruidenlikeur stamt af van twee apothekers Eduard en Louis Stijns, ofwel Els. De twee apothekers leverden kruidensamenstellingen aan de heer Hennekens om productie op gang te houden. Omdat er vele kruidenlikeuren bestonden is de naam uitgebreid met La Vera, ofwel: de echte. Vandaag de dag is de kruidenlikeur Els La Vera nog in menig slijterijen te verkrijgen en natuurlijk in het proeflokaal in het museum.

Wat is er te doen?

Hoe wordt een beroemd kruidenbitter gemaakt? En hoe deden ze dit ruim tweehonderd jaar geleden? Dit leggen enthousiaste gidsen jou maar al te graag uit tijdens een rondleiding in de oude distilleerderij. Bekijk daarnaast verschillende voorwerpen die vroeger gebruikt werden in de vroegere distilleerderij. Maak een rondleiding en ontdek de geschiedenis van de kruidenlikeur Els La Vera, verteld en tentoongesteld door enthousiaste gidsen. Bezoek de distilleerderij en de vroegere kruidenzolder. Een bezoek aan een likeur-museum kan natuurlijk niet plaatsvinden zonder het proeven van de welbekende likeur. Dit doe je in het proeflokaal, waar je heerlijk ontspant met een drankje. Naast de distilleerderij geniet je van verschillende wisseltentoonstellingen om zo meer over de bewogen geschiedenis van Beek te leren.

Wat is er nog meer te doen in de omgeving?

Bezoek ook Van Dal mannenmode in Beek

Overnacht in Gr8 Hotel Maastricht

Bezoek ASTA Theater Beek

Winkel in winkelcentrum Makado

Wandel in het Stammenderbos

Beek: een gemoedelijk dorp met een stads karakter. Waan je in een wereld vol molens, groen, kastelen, hoeves en verrassend veel cultuur. Bezoek Huize Genbroek, de St. Martinuskerk en natuurlijk het Els Museum. Zorg daarnaast ook zeker dat je Van Dal mannenmode Beek bezoekt om een nieuwe kledingset te scoren.

Welkom in Beek

Beek, gelegen in het zuiden van Limburg is een pittoresk dorpje bekend om zijn rijke historie en levendige cultuur. Het dorp biedt een mix van historische gebouwen, charmante straatjes en een gastvrije gemeenschap. Beek is omgeven door prachtige natuur waaronder bossen en heuvelachtige landschappen. Ideaal voor wandel- en fietstochten. Beek staat bekend om zijn gezellige markten en jaarlijkse evenementen die zowel inwoners als bezoekers aantrekken. De centrale ligging nabij steden als Maastricht en Valkenburg maakt Beek een aantrekkelijke bestemming voor een veelzijdig dagje uit.

Email
Facebook
Pinterest
WhatsApp
Picture of Thijs

Thijs

De onbetwiste expert op het gebied van mannendingen is Thijs. Of het nou gaat om aangename auto’s, gave gadgets of tips voor een uitstekend uiterlijk: Thijs is van alle markten thuis!
Ook leuk om te lezen
header theater Eropuit

Openluchttheater Valkenburg

Het Openluchttheater Valkenburg is een uniek en historisch theater gelegen in Valkenburg aan de Geul. ...
Bekijk meer
LoLo pizzabar Breda - header Eropuit

LOLO PizzaBar Breda

Aan de historische Ginnekenmarkt bevindt zich LOLO Pizzabar. Bij deze pizzeria in Breda geniet je van ...
Bekijk meer
restaurant het Postkantoor Heerenveen - header Eropuit

Restaurant Gusto Y Mucho Mas

Gusto Y Mucho Mas is een gezellig restaurant gelegen in het hart van Heerenveen, bekend ...
Bekijk meer

Zomeropruiming

Recent
Spaarclub

Van Dal Spaarclub

Altijd 10% korting en punten sparen tijdens iedere aankoop!
Prijspuzzel

Maandelijkse prijspuzzel

Doe mee en maak kans op een luie hangmat van Tropilex (t.w.v. €129)

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ben altijd als eerste op de hoogte
Scroll naar boven