Home » Eropuit » Stedengids » Baarle-Nassau | Natuurgebied » Enclaveroute Baarle-Nassau
Enclaveroute Baarle-Nassau

Algemene informatie

Baarle-Nassau, een prachtig dorp in het zuiden van Nederland, is de perfecte bestemming voor fietsliefhebbers die op zoek zijn naar een unieke ervaring. De Fietsroute Baarle-Nassau, ook wel bekend als de Enclaveroute, is een aanrader voor iedereen die graag de grens tussen Nederland en België verkent en deze tot wel 25 keer kruist! De Enclaveroute is er een die je als fietsliefhebber gedaan moet hebben!

Startplaats

Gemeentehuis Baarle-Hertog, Parallelweg 1, 2387 Baarle-Hertog (BE)

Parkeergelegenheid

Bij het gemeentehuis

Kunst & Cultuur

Bossen & historie

40-50 km

Verschillend

Brownie-VanDal

Bron foto: Unsplash.com

Een kunstwerk in Museum Belvédère door Sjoerd de Vries

Bron foto: Iconick

Over dit gebied

Deze route leidt je door het hart van Baarle-Nassau en Baarle-Hertog, waar je een uniek stukje België in Nederland kunt ontdekken. Het is fascinerend om te zien hoe de grenzen tussen de twee landen (enclaves) door de eeuwen heen zijn veranderd en hoe dit heeft geleid tot de huidige enclaves en exclaves. De fietsroute is ongeveer 40 kilometer lang en voert je langs historische bezienswaardigheden, prachtige landschappen en pittoreske dorpjes. Onderweg kun je genieten van de lokale keuken en een verfrissend drankje op een van de vele gezellige terrassen.

Te doen in dit gebied

Een hoogtepunt van de Enclaveroute is het bezoek aan de enclaveclausule, waar de grens tussen Nederland en België dwars door een café loopt. Hier kun je letterlijk met één voet in Nederland en met de andere in België staan, terwijl je geniet van een heerlijk Belgisch biertje of een Nederlands kopje koffie. Het is een prachtige manier om te genieten van de natuur, de geschiedenis en de cultuur van deze regio en om te ervaren hoe twee landen samenkomen op één bijzondere plek.

Bron foto: Unsplash.com

Blauwe pijltjes

Wil je deze route een keer fietsen? De startplek is het gemeentehuis in Baarle-Hertog en je volgt de blauwe pijltjes langs de weg of je download hier de kaart.

Bron foto: Iconick

’t Goei Gevoel

Bar/restaurant ’t Goei Gevoel is een van de meest unieke cafés in Nederland.. of uhm.. België? Eigenlijk beide. Drink een Belgisch biertje in België, maar ga naar het toilet in Nederland. Wat uniek!

Een kunstwerk van Jan Mankes in Museum Belvédère

Bron foto: Iconick

25 enclaves

Tijdens jouw fietstocht passeer je wel 30 keer de grens, maar Nederland en België hebben maar 25 officiële rijksgrenzen. Op de fietsbordjes die je volgt weet je of je je in Nederland of België bevindt.

Wat is er nog meer te doen in de omgeving?

Bezoek Van Dal mannenmode in Baarle-Nassau

Bezoek Baarles Specialiteitenhuis

Bezoek Wijngaard Hof van Baarle

Dineer bij 't Goei Gevoel

Wandelen in de Chaamse bossen

Geniet van lekkere Vlaamse frieten, Belgisch bier, en verfrissende wandelroutes. Ook zijn er authentieke musea te vinden en kan je heerlijk winkelen bij verschillende speciaalzaken. Een van deze zaken is Baarles Specialiteitenhuis. Met hun ruime aanbod van bijzondere thee is er altijd een smaak voor jou. Bezoek daarnaast Van Dal Baarle-Nassau om jouw nieuwe kledingset te bemachtigen.

De onbetwiste expert op het gebied van mannendingen is Thijs. Of het nou gaat om aangename auto’s, gave gadgets of tips voor een uitstekend uiterlijk: Thijs is van alle markten thuis!
Geschreven door: Thijs

Categorie: Baarle-Nassau | Natuurgebied

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: 

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.