Tijdens het kerstdiner is een veelzijdige kaasplank een van de meest populaire nagerechten. Echter is een kaasplank samenstellen nog niet zo makkelijk als dat het lijkt. Welke kazen horen op de kaasplank, hoe stel je de plank samen en wat eet en drinkt je erbij? In dit artikel leggen wij je precies uit hoe je een veelzijdige kaasplank samenstelt. Stap 1? Gebruik de borrelplank van Van Dal!
De perfecte kaasplank
Voor de oorsprong van de kaasplank duiken we niet in de oude archieven van onze lokale zuivelfabrieken, maar kijken we over de grens. Het komt namelijk uit Frankrijk, waar plat de fromages als nagerecht op de menukaart genoemd staat. Nu hoeft niet elke kaasplank bol te staan van Franse kaas om perfect te zijn. Integendeel, de perfecte kaasplank heeft vijf verschillende kazen, zoetige toebehoren en vers brood. De vijf kazen worden onderverdeeld in verschillende categorieën; geiten- of schapenkaas, witte korstkaas, halfharde en harde kaas, rode korstkaas en blauwaderkaas. Uiteraard kun je variëren naar eigen smaak en wens.
Categorie 1: geiten- of schapenkaas
Met een fris stukje geitenkaas die een kleine zuurgraad kent, kun je vrijwel nooit foutgaan. Denk hierbij aan Chèvre de Provence, een romige geitenkaas die met tijm gekruid is en daardoor heerlijk smaakt op een brood met harde korst. Je kan natuurlijk ook kiezen voor schapenkaas. Pecorino Romano is dan een topkeuze als harde, Italiaanse kaas met een zilte en pittige smaak.

Categorie 2: witte korstkaas
De romige kazen met smeuïge binnenkant zijn voor velen geen onbekende. Verscheidene kazen kunnen jouw winnaars zijn. Brie de Meaux een Camembert zijn vaak gehoorde favorieten om een veelzijdige kaasplank compleet te maken. Door de milde, romige smaak is de eerstgenoemde het populairst. Liever pittig met robuuste structuur? Dan moet je Brie de Melun eens overwegen.

Categorie 3: halfharde en harde kaas
Volle, milde en pittige kazen zijn ideale smaakmakers, omdat deze een interessante smaaksensatie teweeg kunnen brengen. Nederlandse kazen zijn hier bijzonder goed geschikt voor. Wat dacht je van oude, Goudse kaas of de brokkelkaas van Old Amsterdam? Beide zijn lekkere opties, al kun je ook voor de Spaanse Manchego gaan – de nootachtige glorie.
Categorie 4: rode korstkaas
Rode korstkazen zijn vrij intens van smaak. Nadat de kazen gepekeld zijn, worden ze ingesmeerd met een roodbacterie. Dit proces wordt zes maanden lang herhaald met een zachte, soepele kaas als resultaat. Vol van smaak en met een karakteristieke geur! Ga voor een toegankelijke Port-du-Salut of een lichtpittige Morbier en proef het verschil!
Categorie 5: blauwaderkaas
Tevens intens van smaak en gekenmerkt door zijn blauwe schimmel: de blauwaderkaas. De roquefort is een beroemde klassieker. Deze stevige kaas wordt gemaakt van Franse schapenmelk. De bleu d’Auvergne lijkt er een beetje op, maar is door zijn origine van koemelk wat romiger van smaak.
Bijbehoren en dranken
Nu je het een en ander weet over jouw mogelijke kaaskeuzes, is het tijd om de kaasplank op te maken. Haal de kazen een half uur vóór het serveren uit de koelkast. Op kamertemperatuur komen de smaken namelijk het best naar boven. Gebruik voor iedere kaas een apart mes, zodat de smaken niet elkaar kunnen beïnvloeden. Vul lege gaten op de plank op met vijgen, noten en olijven en serveer naast de plank wat wit- of bruin stokbrood. Natuurlijk kun je ook kiezen voor naturel crackers als je van een iets stevigere bijt houdt. Maak de kaasplank helemaal af met jam, chutney en honing.
Een van de belangrijkste toebehoren voor een kaasplank zijn druiven. Van nature zijn deze al fris en zoet, waardoor ze perfect bij de kazen passen. Het is een vaak vergeten detail om druiven te eten tussen de kazen door, terwijl het jouw smaakpalet neutraliseert en je daardoor iedere kaas zo puur mogelijk kunt proeven.
Om in het thema van druiven te blijven, moeten we het nog even over de drank hebben. Delicieus bij een kaasplank is rode wijn, witte wijn of een versterkte wijn zolas port of dessertwijn. Kies je voor smeuïge, romige kazen? Dan zijn de zuurdere, rode wijnen lekker. Kies je voor kruidige kazen? Dan zal een frisse witte wijn je beter bevallen. Kies je voor geitenkaas? Ga dan voor een droge witte wijn. Zo zie je; de opties zijn grenzeloos! Weet je al hoe je jouw kaasplank gaat opbouwen?