De vorige editie van het Van Dal mannenmode magazine liet al het een en ander zien van interessante plekken in Nederland. Daar willen we nu wat dieper op ingaan door vermakelijke wandelroutes in vestingsteden uit te stippelen. Zoals fervent wandelaar Jaap de Ruiter mooi zegt: “Wandelen is even alles laten lopen.” Maar wat is nou precies een vestingstad?
Een teug historie
Wandelroutes langs en door vestingsteden lenen zich niet alleen voor een teug frisse lucht, maar ook voor een teug historie. De vestingsteden dateren van de 15e tot de 18e eeuw en hebben daarom elk een rijke historie. De oude overblijfselen van stadsinrichtingen zorgen ervoor dat geen enkele wandelroute hetzelfde is. Je zal bijvoorbeeld vaak monumentale gebouwen en historische standbeelden tegenkomen. Deze worden vaak verduidelijkt met een informatiebordje van de ANWB. Van Dal mannenmode geeft je graag suggesties voor de leukste wandelroutes die je in jouw vrije tijd kunt doen.
NIET ALLEEN EEN TEUG FRISSE LUCHT, MAAR OOK EEN TEUG HISTORIE
Wat is een vestingstad?
Een vestingstad draait om verdediging. Vroeger, toen vijanden Nederlandse steden probeerden binnen te dringen, werden veel plekken dan ook op verdediging gebouwd. Om deze vijanden zoveel mogelijk tegen te houden zijn vestingsteden meestal ingericht in een ster-vorm met uitstekende bastions. Hierdoor kon de vijand makkelijk gezien worden. Een vestingstad is vaak te kenmerken met wallen met poorten, kanonnen en grachten. Ook zijn er in vestingsteden meestal een waterpomp en een arsenaal te vinden, waar vroeger de wapenopslag was.
Naarden | Noord-Holland
Op 20 kilometer zuidoostelijke afstand van Amsterdam ligt de ster-vormige vestingstad Naarden. Deze stad is onderdeel van ’t Gooi – een landstreek in Noord-Holland. Het is een van de beter onderhouden vestingsteden die Nederland rijk is en mede daarom een absolute aanrader om er eens te wandelen. Als je start aan de Burgemeester M. P. van Wettumweg, waar ook parkeerruimte is, wandel je direct over de eeuwenoude verdedigingswerken. Hier vind je een Oorlogsmonument. Aan jouw rechterzijde ligt Het Nederlands Vestingmuseum waarna je in een ovaal door de binnenstad loopt. De Utrechtse Poort mag je niet missen en het houten plafond van de Grote Kerk is een lust voor het oog. Het laat zien dat er zorgvuldig aandacht is besteed aan de bouw alsmede het onderhoud ervan.
STER-VORMIGE VESTINGSTAD
Heusden | Noord-Brabant
Op de rand van Noord-Brabant, tegen Gelderland aan, ligt Heusden. Dit kleine vestingstadje is onder andere belegerd en verwoest door de Spanjaarden, getroffen door de pest en bijna in as gelegd door een grote brand. Dat wilt niet zeggen dat de stad voortleeft in sombere sferen, integendeel, het bloeit historie! Als je de Nieuwe Maasdijk afrijdt die uitmondt in de Tramhaven, slinger je als het ware Heusden binnen. Om de hoek van de stadswallen vind je een ruime parkeerplaats welke tegen de jachthaven ligt. Wanneer je de hoekse Wijkse Poort voorbijgaat, kun je links aanhouden om via de geplaveide straatjes de Vismarkt te bereiken. Hier staat een tal van eigenzinnige winkeltjes, bourgondische cafés en de uit Lommel afkomstige Standerdmolen. Bij deze molen draait de molenkast om een zware, verticale balk.
Harderwijk | Gelderland
De in 1231 ontstane vesting Harderwijk is zowel een vestingstad als een visstad als een Hanzestad. Via het zogeheten Hanzenetwerk hebben deze collectief gekozen Hanzesteden een verbinding met elkaar, wat zelfs reikt tot Scandinavië, Polen en Portugal. Hanzesteden zijn belangrijk voor handel, omdat er via transport over zee en rivier vanalles wordt verhandeld, zoals zout, vis, bier, wijn en bijenwas. Anders dan eerder genoemde vestingsteden heeft Harderwijk een langwerpige vorm en grotere wegen. Tegenover Molen De Hoop ligt een grote parkeerplaats vanwaar je een mooi startpunt voor jouw wandeling heeft. Via de ophaalbrug steek je het water van de haven over waarlangs je richting het Dolfinarium kunt lopen. Als je vanaf daar de weg langs het water volgt kom je uit bij StrandEiland Harderwijk. Ideaal voor als de warmere temperaturen weer in het land zijn.
VESTINGSTAD, VISSTAD EN HANZESTAD TEGELIJK
Vlissingen | Zeeland
Als je vandaag de dag door Vlissingen wandelt is het moeilijk voor te stellen dat de vestingstad twee eeuwen geleden door keizer Napoleon werd bestuurd. Toch is dat zo! Start de wandelroute vanaf het treinstation of de daarbij gelegen P+R parkeerplaats en steek de Binnenhaven over in zuidelijke richting. Vervolg jouw route over de Piet Heinkade en vang een glimp op van de Oostbeer – een van de vestingwerken uit het Napoleon-tijdperk die nog niet gesloopt is. De serene sfeer langs het water breng je volledig tot rust. Het niet te missen standbeeld van Michiel de Ruyter buigt het pad naar de geliefde boulevard. Hier bevindt zich de Westbeer, evenals talloze eetgelegenheden en het strand. Even uitwaaien was nog nooit zo gezellig!
Valkenburg | Limburg
Het zuiden van het land staat bekend om de eigenzinnige plekken en heuvelachtige landschappen. Valkenburg is zo’n plek. De oudste vermelding van deze vestingstad dateert uit het jaar 1041. Een leuk startpunt is het treinstation. Dit unieke treinstation is gelegen aan de Spoorlaan en heeft het oudste stationsgebouw van Nederland. Het is ontworpen door Jacobus Enschedé en opende in 1853. Vooral het stenen reliëf aan de bovenzijde is een kenmerkend aangezicht. Baan jouw weg in zuidelijke richting en kijk vooral veel om je heen. Er zijn talloze muurschilderingen, grotten en andere interessante aspecten van de stad te zien. Je kan Valkenburg niet verlaten voordat je de Kasteelruïne exploreert. Deze 11e-eeuwse constructie was het enige kasteel in Nederland dat op een bergtop stond. Zo geniet je van het indrukwekkende uitzicht over de skyline van de stad. Iets zuidelijker vindt u AGOGO Valkenburg, de alom geliefde rodelbaan waar jong en oud terecht kan voor een snel avontuur.
HET OUDSTE STATIONSGEBOUW VAN NEDERLAND
Nieuwsgierig geworden?
Voor een compleet nieuwe omgeving hoef je niet naar het buitenland te gaan. Nederland heeft meer te bieden dan je op eerste indruk zou denken, zowel voor jezelf als voor jouw vrienden of gezin. Bewegen is hartstikke gezond en we raden je dan ook aan om aan het einde van jouw wandeltocht de stappenteller op jouw telefoon te checken. Voor je het weet heb je jouw gratis fitnesssessie al voltooid!