Barbecueën kan op vele manieren: je gooit wat iedereen wil op de grill, je plaatst elke vleessoort een voor een of je maakt er een compleet avondmaal van met bijgerechten. Precies dat laatste is een manier van barbecueën die niet iedereen doet, maar wel erg lekker is. Daarom hebben wij hier drie lekkere gerechten voor de barbecue om deze zomer eens uit te proberen. Waar wacht je nog op!?
Souvlaki
Een van de bekendste Griekse gerechten is souvlaki. Dit recept smaakt overheerlijk als deze van de barbecue afkomt. Serveer het met tzatziki en eventueel een pitabroodje.

20 minuten

Hoofdgerecht

4 personen
Ingrediënten:
- 400 gr varkenshaas
- 2 rode uien
- Scheutje olijfolie
- 1 teentje knoflook
- Peper en zout
- 1 theelepel gedroogde oregano
- Tzatziki: bekijk recept
- 1 citroen

Bereiding:
-
Week de prikkers alvast in water zodat deze niet verbanden op de barbecue.
-
Pers de knoflook uit of hak het heel fijn en voeg deze toe.
-
Schep ook peper, zout, oregano en olijfolie door het vlees. Je kunt het meteen gebruiken, maar het is nog lekker om het ongeveer 3 uur te laten marineren, zodat de smaken extra goed intrekken.
-
Snijd de rode ui in partjes.
-
Rijg het vlees om en om met de ui aan de prikkers.
-
Verhit een grillpan of barbecue en bak de spiesjes in ca. 5 minuten mooi bruin en nog iets rosé van binnen.
-
Serveer met tzatzikisaus, frisse citroenschijven en eventueel een pitabroodje.
-
Tip: Maak de tzatziki gemakkelijk zelf met mijn makkelijke recept voor zelfgemaakte tzatziki.
Kip piri piri van de Barbecue
Lekkere sappige kipdrumsticks in een zelfgemaakte pittige marinade.

2 uur

Hoofdgerecht

5 stuks
Ingrediënten:
- 5 kip drumsticks
- 50 ml olijfolie
- 1 rode peper
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 knoflookteen
- 0.5 theelepel oregano
- Snuf peper en zout
- Snuf chilipoeder
- Sap van 1 citroen
Materialen:
- Staafmixer of hakmolen

Bereiding:
- Doe alle ingrediënten behalve de kip in een beker en mix met een staafmixer (of hakmolen) helemaal fijn. Doe de kipdrumsticks in een kom en voeg de pittige marinade toe en schep goed door. Laat 2 uur afgedekt marineren.
-
Verwarm de bbq en bak ze ongeveer 30 minuten, houd een iets langere tijd aan als je ze nog iets knapperiger wil hebben. Controleer altijd of ze goed gaar zijn van binnen. Lekker met een frisse salade.
Zalm met citroen spiezen
Super makkelijke zomerse spiesjes voor op de barbecue met maar 3 ingredienten!

2 uur

Hoofdgerecht

5 stuks
Ingrediënten:
- 280 gr zalm (2 moten)
- 1 eetlepel (zelfgemaakte) pesto
- 1 citroen
Materialen:
- 3 lange prikkers geweekt in water

Bereiding:
- Snijd de zalmmoten in gelijke stukken. De dunne gedeeltes kun je eventueel dubbel doen zodat je dezelfde dikte hebt als de andere blokken. Schep de pesto door de zalm in een kom.
- Snijd de citroen in dunne plakjes en halveer deze. Rijg de zalm en de stukken citroen om en om aan de prikkers. Verhit de barbcue of een koekenpan en bak de spiesjes in ca. 5 minuten rondom gaar. Bak ze niet te lang, want dan worden ze droog.
- Tip: in plaats van prikkers is het ook lekker en mooi om de zalm aan takjes rozemarijn te rijgen.