Home » Mannendingen » Dit heeft Nederland gedaan op de Olympische Winterspelen
Dit heeft Nederland gedaan op de Olympische Winterspelen

De Olympische Winterspelen 2022 zijn voorbij, de medailles zijn uitgereikt, de schaatsen mogen terug in het vet en sporters keren weer huiswaarts vanuit Beijing. Waar Nederland in 2018 in Pyeongchang (Zuid-Korea) 20 medailles mee naar huis nam, hebben wij er dit jaar 17 mogen bemachtigen. Bekijk hieronder snel hoe al onze topsporters hebben gepresteerd tijdens deze Spelen. Wij zijn in ieder geval apetrots op al onze sporters en willen ze allemaal feliciteren met hun prestaties!

Bron foto: Pixabay.com

De prestaties van Nederland op de Olympische Winterspelen 2022

Nederland behaalde op de Winterspelen in 2018 in PyeongChang 20 medailles. Dit waren 6 bronzen, 6 zilveren en 8 gouden plakken. Al deze prestaties van Nederland op de Olympische Winterspelen 2018 zijn behaald op het ijs. Bekijk hier welke schaatsers in 2018 een (of meerdere) medailles mee naar huis hebben mogen nemen. Ook in 2022 heeft Nederland het fantastisch gedaan op het ijs! Met 4 bronzen, 5 zilveren en 8 gouden medailles eindigde Nederland op plek 6 in het algemeen klassement. Benieuwd naar de Nederlandse winnaars van de winterspelen 2022? Lees dan snel verder!

Van Dal mannenmode feliciteert al onze olympische helden!

Brons

Een van de meest bijzondere Nederlandse medailles vond een keer níet plaats op het ijs. Voor het eerst in de historie van de Olympische Spelen wist Nederland een medaille te veroveren op het Skeleton. Kimberley Bos mocht na een fantastische rit het erepodium betreden om de bronzen medaille in ontvangst te nemen. Drie andere medailles zijn verdiend op de 1500 meter langebaanschaatsen voor Antoinette de Jong en voor de Ploegenachtervolging, wederom voor Antoinette de Jong, samen met ploeggenoten Ireen Wüst en Irene Schouten. Op de andere 1500 meter, shorttrack dit keer, mocht Suzanne Schulting de bronzen medaille mee naar huis nemen.

Bron foto: Unsplash.com

Brozen medaillespiegel

 • Antoinette de Jong: 1.500 meter schaatsen
 • Kimberley Bos: Skeleton
 • Antoinette de Jong, Ireen Wüst & Irene Schouten: Ploegenachtervolging
 • Suzanne Schulting: 1500 meter shorttrack
Schermen

Bron foto: Unsplash.com

Zilver

De Olympische Winterspelen 2022 begonnen als een drama voor de 24-jarige Suzanne Schulting. Tijdens haar eerste onderdeel – shorttrackaflossing – kwam ze ten val en kon ze zwaaien naar een podiumplaats. Dat alles werd twee dagen later goedgemaakt toen ze zilver won op de 500 meter shorttrack.  Twee dagen later mocht ze opnieuw het erepodium betreden, ditmaal op de hoogste plek. Goud op de 1000 meter! Een andere 1000 meter zilver ging naar Jutta Leerdam. De debutant op de Spelen was de favoriet op deze langebaanafstand, echter moest ze toch de Japanse Takagi voor zich laten gaan.

Met een tijd van 12 minuten, 44 seconden en 60 milliseconden heeft Patrick Roest deze Winterspelen een prachtige zilveren medaille mogen ontvangen voor zijn inspanning op de 10.000 meter. De Zweed Nils van der Poel (met een Nederlandse opa) was nét 13 seconden sneller. Maar natuurlijk mag je ontzettend tevreden zijn met een zilveren prestatie! Vooral als je er twee pakt; op de 5000 meter stond Roest wederom op het podium met, jawel, zilver! De laatste schaatsafstand voor heren; de 1500 langebaan werd Thomas Krol tweede en mocht het zilver in ontvangst nemen op Medal Plaza. Met 34 honderdste van een seconde was alleen Kjeld Nuis sneller dan de Deventenaar. 

Zilveren medaillespiegel

 • Suzanne Schulting: 500 meter shorttrack
 • Thomas Krol: 1.500 meter schaatsen
 • Patrick Roest: 5.000 meter schaatsen
 • Patrick Roest: 10.000 meter schaatsen
 • Jutta Leerdam: 1.000 meter schaatsen

Goud

Suzanne Schulting (1000m) en Kjeld Nuis (1500m) hebben de hoogste plek mogen betreden van het erepodium. Maar wat misschien de mooiste gouden plak is, is degene op de 1500 meter vrouwen voor Ireen Wüst. Als je denkt dat dát al een prestatie is (wat natuurlijk zo is), gaan we het hebben over vorige jaren: In 2006 won ze goud op de 3000 meter en vier jaar later won ze de 1500 meter. Maar daar blijft het niet bij; in 2014 won ze nogmaals de 3000 meter en in Pyeongchang weer de 1500 meter. Hierdoor is Ireen Wüst de enige topsporter (ter wereld!) die op vijf verschillende Spelen vijf gouden medailles won. Wat een heldin!

Suzanne Schulting mocht zelfs twee gouden medailles in ontvangst nemen naast de eerder benoemde. Ze was samen met haar teamgenoten Xandra Velzeboer, Selma Poutsma en Yara van Kerkhof op de 3000 meter relay (shorttrack) te sterk voor de overige finalisten. Een andere Nederlandse die zelfs drie medailles terug mee naar huis mag nemen is Irene Schouten. Zij veroverde deze op de 3000 en de 5000 meter. Op de laatste schaatsdag van Nederland kreeg ze óók de gouden medaille voor de massastart vrouwen. De gouden medaille op de 1000 meter schaatsen voor heren ging naar Thomas Krol. Krol was in alle opzichten té sterk voor de concurrentie op deze afstand.

Bron foto: www.unsplash.com

Gouden medaillespiegel

 • Suzanne Schulting, Xandra Velzeboer, Selma Poutsma & Yara van Kerkhof: 3.000 meter relay
 • Suzanne Schulting: 1.000 meter shorttrack
 • Kjeld Nuis: 1.500 meter schaatsen
 • Ireen Wüst: 1.500 meter schaatsen
 • Irene Schouten: 3.000 meter schaatsen
 • Irene Schouten: 5.000 meter schaatsen
 • Irene Schouten: Massastart vrouwen
 • Thomas Krol: 1.000 meter schaatsen

Rintje Ritsma

Iedereen die de Olympische Winterspelen 2022 heeft gekeken, heeft Rintje Ritsma waarschijnlijk regelmatig voorbij zien komen. Voor het langebaanschaatsen deed de Beer van Lemmer enthousiast verslag van alle afstanden en onderdelen. De oplettende kijker heeft zelfs kunnen zien dat Rintje vaak de nieuwe collectie van Van Dal droeg! Rintje is namelijk de trotse ambassadeur van Van Dal mannenmode. Naast onze ambassadeur is Rintje geen onbekende; met 82 gouden plakken op het WK en EK, tweemaal Olympisch zilver en viermaal Olympisch brons kan Rintje je niet alleen alles over stijlvolle mannenmode vertellen, maar ook over schaatsen!

Bron foto: Van Dal mannenmode

Bron foto: Van Dal mannenmode

Bron foto: Van Dal mannenmode

Bron foto: Van Dal mannenmode

De onbetwiste expert op het gebied van mannendingen is Thijs. Of het nou gaat om aangename auto’s, gave gadgets of tips voor een uitstekend uiterlijk: Thijs is van alle markten thuis!
Geschreven door: Thijs

Categorie: Mannendingen

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: