Home » Eropuit » De Zaanse Schans
De Zaanse Schans
""

Bron foto: www.unsplash.com

2-6 uur

1-6 personen

Voor menig buitenlandse toerist en nieuwsgierige Nederlander zal het een graag bezochte plek zijn. Wie je ook bent, waar je ook vandaan komt: de Zaanse Schans moet je echt eens gezien hebben! De kleurrijke buurt met Hollandse huisjes ligt in het verlengde van Zaandam en voelt alsof elke hoek een postkaart is. Ga op ontdekking uit en snuffel rond!

Adres

Kalverringdijk Schansend,
Kraaienest, 1509 AZ
Zaandam

Bron foto: www.unsplash.com

Bron foto: www.unsplash.com

Bron foto: www.unsplash.com

Bron foto: www.unsplash.com

Van 1963 naar nu

Wat de Zaanse Schans je ook doet voelen, een eeuwenlange historie heeft het niet. Het was het jaar 1963 toen de Zaanse Schans werd opgericht met al bestaande houten gebouwen en industriemolens uit de Zaanstreek. Hier kwamen door de jaren heen cultuurhistorische musea, ambachtswinkels en horeca bij. De Zaanse Schans ligt in de Kalverpolder, wat een beschermd veenweidelandschap aan de Zaan is. Het polderse gevoel is direct merkbaar als je je weg baant over het landschap, waar je van alle kanten aan het Noord-Hollandse leven wordt herinnerd.

Wat is er te doen?

Vooropgesteld: geen bezoek aan de Zaanse Schans is compleet zonder er nostalgische foto’s te maken. Enerzijds om aan al je vrienden en familie te laten zien dat je op deze gave plek bent geweest, anderzijds om een authentiek Nederlands plaatje vast te leggen. Het is door de veelzijdige en knusse woon-werkbuurt een lust voor het oog, dus je zal zeker niet teleurgesteld zijn. Neem bijvoorbeeld een kijkje in de houtzaagmolen De Gekroonde Poelenburg of de verfmaalmolen De Kat – molens die je bijblijven! Om alles over de molens en het gebied te leren bezoek je natuurlijk het Zaanse Museum.

Varen en slapen

Ook kun je de Zaanse Schans vanaf het water ervaren via diverse boottours, wel zo leuk in het land van de delta! Geniet achteraf in de aangelegen horeca en/of blijf lekker een nacht slapen.

Bron foto: www.unsplash.com

Bron foto: www.unsplash.com

Souvenirs voor thuis

Neem een stukje Zaanse Schans mee naar huis, van klompen zijn die door ambachtslieden gemaakt worden tot leuke mokken, porseleinen beeldjes of een memorabele postkaart.

Overheerlijke kazen

Bij de Catharina Hoeve proef en koop je overheerlijke kazen voor onderweg of thuis en kan je meegenomen worden in het proces van kaasproductie.

Bron foto: www.unsplash.com

Wat is er nog meer te doen in de omgeving?

Bezoek ook Van Dal mannenmode in Woerden

Overnacht in het Inntel Hotel

Bezoek de bijzondere Melkwegbrug in Purmerend

Volop eet & drink mogelijkheden

Shoppen bij Bazaar Beverwijk

Na het ontdekken van de Zaanse Schans kun je verschillende kanten op. Bezoek allereerst Zaandam zelf! Zowel het stadscentrum als de Zaanse Schans zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en de illustratieve huizen geven je al snel het gevoel dat je door een getekende wereld rondloopt. Ga ontspannen winkelen in het centrum en laat je verbazen door het Inntel Hotel, wat een opstapeling van gekleurde huizen an sich is. Gezien de ligging zou het zonde zijn om niet ook even een blik te werpen op de wonderlijke Melkwegbrug in Purmerend. Zo heb je een dag vol architectonische hoogstandjes! Nog tijd over? Ga dan aansluitend naar de Bazaar Beverwijk, waar je allerlei unieke verkooppunten vindt van onder meer stoffen, kleding, lampen, vleesproducten en smaakvolle cultuurgerechten.

Vertel er alles over bij Van Dal Woerden, onze dichtstbijzijnde winkel!

Bron foto: Malou Franken

Bron foto: Malou Franken

Bron foto: Malou Franken

Al ruim 70 jaar biedt Van Dal stijlvolle mannenmode aan voor de moderne man. Deze rubriek belicht alles wat met kleuren, materialen en de nieuwste trends te maken heeft. Zo ontdekt u alles wat u over stijlvolle mannenmode moet weten!
Geschreven door: Van Dal mannenmode

Categorie: Bijzondere plekken | Eropuit

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: