Aah, Madeira… Bij het schrijven van de naam borrelen de kriebels voor het Portugese eiland al op. Eerder schreven we een artikel over wat u kunt doen op Madeira, waarmee u hopelijk uw reisplannen heeft kunnen uitstippelen. Nu zoomen we in op de traditionele keuken van het eiland omdat de gevarieerde smaken u zullen overweldigen. Madeirezen koken vers met de lokale kruiden die dankzij de vulkanische grond in overvloed groeien. Verse vis heeft een duidelijke stem op het menu, veelal in tropische combinaties. En wat dacht u van de unieke Bolo de Caco, Milho Frito en Poncha? We vertellen u er maar al te graag over.
Zwarte degenvis met banaan
Het komt vast niet als een verrassing dat een eiland als Madeira, wat ongeveer 850 kilometer ten zuidwesten van de Portugese kust ligt, veelbelovende visgerechten biedt. Een bekend gerecht is de Espada Preta, ofwel de zwarte degenvis. Deze haarstaartvis wordt gezien als het ‘zwarte goud van Madeira’ en komt uit de diepe zee (tot wel 1700 meter) rondom het eiland. De vis is zo belangrijk voor Portugal dat het zelfs een jaarlijks feest in augustus heeft gekregen: het Festo do Peixe Espada Preto. De filets worden op smaak gebracht met knoflook en citroen waarna het geserveerd wordt met gefrituurde banaan. Aparte combinatie, vindt u niet? Wel een absolute favoriet onder visliefhebbers!

Bron foto: Unsplash.com

20 minuten

Makkelijk recept

Hapjes
Recept zwarte degenvis met banaan en passievruchtensaus
Ingrediënten zwarte degenvis en banaan
- 300-400 gr filets van degenvis
- 2 gehalveerde bananen
- Citroensap
- 1 fijngehakte knoflookteen
- 2 el bloem
- 1 losgeklopt ei
- Olijfolie en/of bakboter
- Zout en peper
- Eventueel paneermeel
Ingrediënten passievruchtensaus
• 4 el mayonaise
• 6 el passievruchtensap
• 1 druppel tabasco
• Scheut sinaasappelsap
Bereiding degenvis
- Snijd de visfilets in reepjes.
- Meng de knoflook en het citroensap. Smeer de visreepjes hiermee in.
- Bestrooi de vis met zout en peper.
- Strooi bloem over de visreepjes heen en haal deze vervolgens door het losgeklopte eimengsel.
- Haal de vis door het paneermeel voor een knapperige korst.
- Bak de visreepjes in 2 Ã 4 minuten goudbruin.
Bereiding banaan
Bak de bananen goudbruin in boter. Haal ze eventueel eerst door het eimengsel en paneermeel om deze ook een lekkere korst te geven.
Bereiding passievruchtensaus
Meng de ingrediënten en serveer de saus koud. Laat de Espada Preta u smaken!

Bron foto: Unsplash.com

Bron foto: Unsplash.com

Bron foto: Unsplash.com
Espetadas en Bolo do Caco
Dat de Portugese keuken verrassend is blijkt uit dit delicieuze gerecht. Een Espetada is een rundvleesspies gemaakt van lauriertakken. Deze eilandspecialiteit wordt ingewreven met laurier, knoflook en zeezout waarna het op de grill wordt gelegd. Het smaakvolle vocht dat hieruit sijpelt wordt eervol opgevangen op een Bolo da Caco – een plat brood dat traditioneel op een vlakke plaat van basalt (caco) wordt gebakken. Doorgaans serveert men hier zoete aardappel en knoflookboter bij. U kunt het zo eten of met een verrukkelijke vleesvulling!
Milho Frito
Zoals de naam al doet vermoeden is Milho Frito een lokaal frituurgerecht. In zijn uiterlijk doet de Milho Frito denken aan tofublokjes en croutons, maar het betreft gefrituurde maïsblokjes die dienen als een bijgerecht bij bijvoorbeeld Espetadas of als losse snack. Het wordt bereid met een pan op het vuur en daarin olijfolie, boter, uitgeperste knoflook, tijm of oregano, water en een snufje zout. Na de vermenging met maïsmeel en boerenkool ontstaat een meelpapje welke in blokjes wordt gesneden. Zeker proberen wanneer u de kans krijgt.
Bolo de Mel
Madeira heeft ook een eigen taartspecialiteit: de Bolo de Mel. Dit is een royale honingcake die oorspronkelijk gemaakt wordt van melasse, een stroopachtig bijproduct van suikerriet waardoor de taart extreem lang houdbaar blijft. De hedendaagse bereiding wordt vooral gerealiseerd met mel, ofwel honing. De hoofdsmaken van deze taart zijn kaneel, kruidnagel en anijs en verrijken het hele jaar door de Portugese cuisine. Wie de kans krijgt om een huisgemaakte variant te proeven moet die zeker pakken!

Bron foto: Unsplash.com
Madeira wijn en Poncha
De roemrijke wijncultuur van Madeira kent een eeuwenlange historie waarin het eiland zijn eigen wijn met fascinerende smaken produceert. Denk hierbij aan geroosterde noten, gestoofd fruit, karamel en toffee. Het is zeer aan te raden om op ontdekking te gaan in de Madeiraanse wijnkaarten; de veelzijdigheid zal u zeker smaken. Een andere traditionele drank is Poncha: een alcoholische drank die gemaakt is van Aguardente de Cana rum, honing, suiker en sinaasappel– of citroensap. Taberna da Poncha in Serra d’Agua is dé plek om de authentieke Poncha te drinken. Deze overheerlijke drank werd vroeger door vissers gedronken die zich ziek voelden. De drank wordt gemaakt met een mexelote of caralhinho, een speciaal houten attribuut die alle ingrediënten mengt. Dit moet u echt eens geproefd hebben!

10 minuten

Makkelijk recept

Drank
Recept Poncha
Ingrediënten Poncha
• Halve liter sap van sinaasappel, passievrucht of andere citrusvruchten
• (Vloeibare) honing
• 4 deciliter Aguardente de Cana, Cachaça of brandewijn
• Een mexelote, caralhinho of mixer/garde
Bereiding Poncha
1. Meng de brandewijn met het citrussap.
2. Haal de mexelote door de honing en stop deze in het mengsel. Draai vervolgens de mexelote hard tussen de handen zodat de honing vermengt met de drank. Herhaal dit totdat de Poncha zoet genoeg is. Heeft u geen mexelote? Vermeng dan de vloeibare honing met een mixer of garde.
Extra tip: varieer gerust met andere vruchtensappen, zoals kersen of passievrucht.
