Home » Eropuit » Stedengids » Tilburg | Musea en uitjes » Museum De Pont Tilburg
Museum De Pont Tilburg

Algemene informatie

De Pont Museum is een onafhankelijk museum dat zich in een voormalige wolspinnerij bevindt. Het is een museum in Tilburg dat hedendaagse kunst presenteert. De Pont zorgt voor een unieke ervaring voor bezoekers door kunstwerken in de grote en open ruimtes af te wisselen. Het industriegebouw is gerenoveerd in een uitzonderlijke expositieruimte met veel daglicht. Het museum is vernoemd naar de Tilburgse jurist en ondernemer Dhr. Jan de Pont, die een deel van zijn nalatenschap had bestemd voor de stimulering van hedendaagse kunst. Geslaagde missie!

Adres

Wilhelminapark 1, 5041 EA Tilburg

Parkeergelegenheid

Wilhelminapark, 5046 JB Tilburg en parkeergarage Knegtel: Gasthuisring 60, 5041 DT Tilburg

Kunst & Cultuur

Hedendaagse kunst

1-2 uur

1-20 personen

Het Jenevermuseum

Bron foto: merktilburg.nl

Bron foto: merktilburg.nl

Bron foto: merktilburg.nl

Bron foto: merktilburg.nl

Bron foto: merktilburg.nl

De geschiedenis

In 1988 werd voor het vermogensbeheer van Jan de Pont een stichting opgericht die invulling geeft aan hoe en waar het vermogen geïnvesteerd wordt. Hierdoor werd het een particulier museum. Het museum is tot op de dag van vandaag nog steeds financieel onafhankelijk, bijzonder!

Het museum is in Tilburg gevestigd, omdat Jan de Pont zich bezighield met de textielindustrie, wat in Tilburg verdween. Hij hielp in de jaren zestig de wolspinnerij Thomas de Beer weer opbouwen nadat het failliet is gegaan. De wolspinnerij kon uiteindelijk na twintig jaar toch niet meer op dezelfde hoogte komen als de concurrentie, waardoor het bedrijf voor een symbolisch bedrag overgekocht werd door Jan de Pont.

1987

Oprichter Jan de Pont overlijdt.

1988

Een deel van zijn vermogen wordt gebruikt voor stimulering van hedendaagse beeldende kunst.

1992

De Pont Tilburg werd op 12 september geopend.

2002

Het gebouw breidt uit met een auditorium en een projectzaal.

2016

Het gebouw breidt nog meer uit met een nieuwe vleugel voor onder meer foto- en videopresentaties.

Over het museum

Er worden wekelijks verschillende rondleidingen aangeboden bij De Pont in Tilburg. Alle standaardrondleidingen worden aangeboden aan groepen van twee tot maximaal twintig personen. De duur van de rondleiding kan verschillen van 30 tot 60 minuten.

De Pont beschikt over een ruim café met een kleine maar originele menukaart. In de zomer geniet je heerlijk van de ondergaande zon op het buitenterras en in de wintermaanden kan je gebruik maken van de binnenlounge en warm je op bij de open haard. Zowel voor kinderen als hun (groot)ouders is er veel in De Pont te ontdekken. Er is een ruim aanbod aan activiteiten, van een hoorspel tot een familiequiz met werkblad.

Bron foto: Unsplash.com

De Pont café

Na of tijdens jouw bezoek kan je nog nagenieten van de indrukken in het museumcafé. Drink een ijskoud biertje, een lekkere wijn of reserveer een high tea. Ben je rond de lunchtijd in het café? Schroom je niet om de lunchkaart te vragen.

Bron foto: merktilburg.nl

Black Drawings

Een topstuk in De Pont zijn de Black Drawings. De met Oost-Indische inkt getekende portretten van zwarte mensen is een van de meest indrukwekkende kunststukken uit het museum. Met een grootte van 2,3 bij 2,9 meter bekijk je de best getekende gezichten.

Sky Mirror van Anish Kapoor

Bron foto: Merktilburg.nl

Vijvertuin rondom Sky Mirror

De tuin bestaat uit een reeks van ronde, bakstenen vijvers. In één daarvan is een kunstwerk van Anish Kapoor geplaatst. Halverwege de tuin ligt een wandelpad zodat je rustig je weg kunt banen. Langs de vijvers ligt een tuin met verschillende plantensoorten.

Wat is er nog meer te doen in de omgeving?

Bezoek Van Dal mannenmode in Tilburg

Overnacht in hotel Auberge du Bonheur

Bezoek het Stadsmuseum Tilburg

Eet bij De Houtloods

Winkel in de Heuvelstraat

Kom na een bezoek aan het museum De Pont gezellig langs bij Van Dal mannenmode in Tilburg en maak er een dag winkelen van in het centrum van de stad. Wil je er een hele trip van maken? Blijf dan overnachten in Auberge du Bonheur. Benieuwd naar andere musea? Bezoek het Stadsmuseum in Tilburg en ga daarna lekker eten bij De Houtloods. Wil je weten wat je nog meer kan doen in Tilburg? Lees ons artikel ‘Wat is er te doen in Tilburg‘.

Bron foto: merktilburg.nl

Bron foto: merktilburg.nl

Bron foto: merktilburg.nl

De onbetwiste expert op het gebied van mannendingen is Thijs. Of het nou gaat om aangename auto’s, gave gadgets of tips voor een uitstekend uiterlijk: Thijs is van alle markten thuis!
Geschreven door: Thijs

Categorie: Eropuit | Stedengids | Tilburg | Musea en uitjes

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: