De Duitse regio in het Zwitserse kanton Vaud staat naast het natuurschoon en de pittoreske dorpen bekend om de vele lokale streekproducten. Oorspronkelijk aten Zwitserse boeren rösti als ontbijt. Maar deze geraspte aardappelen zijn ook perfect als diner in de herfst en winter. Hoe u deze zelf maakt? U leest het hier!

20 minuten

Makkelijk recept

1 persoon
Gruyère: zoet met een zoute bijsmaak
Aardappelen zijn het hoofdingrediënt van rösti, gevolgd door de Zwitserse kaas Gruyère. Met het zogeheten AOC keurmark moet de kaas voldoen aan vastgestelde productievoorwaarden. Er zijn zo ook producenten van wijn, olijfolie en honing die hier standaarden voor hanteren.
De kaas heeft zoete en tegelijk zoute bijsmaak. Als deze nog jong is, smaakt ‘ie heel romig en een beetje notering. In het geval dat de kaas verder gerijpt is, wordt hij droger van smaak. Na tien maanden rijpen wordt het een Réserve – een superieure kaas met een voltallige smaak- en geurbeleving. Gruyère is uitstekend geschikt om op brood te eten, evenals op tosti’s en voor het gratineren van uiensoep. Wij raden u dit delicieuze recept aan:
Ingrediënten (4 personen):
- 8 geraspte aardappelen
- 2 eetlepels bloem
- 2 eieren
- 2 gesnipperde uien
- 1 tomaat
- 1 takje krulpeterselie
- 1 teentje knoflook
- 1/2 theelepel kaneel
- 50 gram boter
- 200 gram Zwitserse kaas
(jonge) Gruyère - Een paar zure augurken en
zilveruitjes
Bereiding:
- Kluts de eieren en schenk deze over de geraspte aardappelen
- Voeg naar smaak wat peper of zout toe en schep de uien door dit mengsel.
- Voeg nu de bloem toe en schep ook de geraspte kaas en de fijngesneden knoflook erdoor.
- Verhit de boter in een koekenpan tot deze net niet meer bruist en net verkleurt.
- Bak de rösti 45 minuten op laag vuur en keer deze halverwege om (met behulp van een bord).
- Serveer het gerecht in de pan met daarbij een aantal augurken, de zilveruitjes en een paar schijfjes tomaat.
- Voeg tenslotte een snufje kaneel toe en wat fijngesneden peterselie.
