Home » Mannendingen » De klok verzetten: Waarom doen we dit?
De klok verzetten: Waarom doen we dit?

Een vast gegeven waar je de klok op gelijk kan zetten, of gelijk… vooruit eigenlijk: de klok verzetten. Op elke laatste zondag van maart – zondag 26 maart 2023 in dit geval – gaat de zomertijd weer in. Alle klokken worden van 02:00 naar 03:00 gezet. Hierdoor is het ’s ochtends weer even iets langer donker en ’s avonds langer licht. Maar waarom verzetten wij de klok eigenlijk, waarom is dit van 02:00 naar 03:00 en heeft dit effect op jouw slaapritme? Dat zoeken wij hier voor je uit.

Olympische Spelen Logo

Bron foto: Van Dal mannenmode

De klok verzetten

Twee keer per jaar verzetten we de klok: in maart wordt het zomertijd en in oktober weer wintertijd. Dit werd voor het eerst ingevoerd tijdens de oliecrisis in 1977. Deze werd veroorzaakt door een tekort aan aardolie. Om de hoge olie- en energieprijzen te kunnen compenseren is de zomertijd geïntroduceerd. Zo kunnen we dat ene uur langer licht benutten met minder energie. Daarnaast is dit besluit ook genomen met het oog op recreatie. Het ene uur langer licht kan goed gebruikt worden om leuke dingen te doen tijdens de zwoele zomeravonden.

Waarom van 02:00 naar 03:00?

Moet ik mijn bed uitkomen om mijn wekker te verzetten? Het antwoord daarop is natuurlijk nee. Het tijdstip van overgang is gekoppeld aan 01:00 UTC, wat staat voor Coordinated Universal Time. Deze universele tijd is gebaseerd op een atoomklok die de rotatie van de aarde coördineert. Nederland ligt in de tijdzone CET (Central European Time), wat 1 uur later ligt dan de UTC. Daarom wordt in Nederland de klok om 02:00 verzet. Jij mag natuurlijk zelf kiezen wanneer je de klok verzet; voor of na het slapen of zet je toch jouw wekker?

Olympisch stadion

Bron foto: Unsplash.com

Schermen

Bron foto: Unsplash.com

Engeland

In de wereld zijn maar zeventig landen die de klok verzetten. In Europa doen bijna alle landen hieraan mee. Enkel Armenië, Azerbeidzjan, Georgië, IJsland, Rusland, Turkije en Wit-Rusland verzetten de klok niet. Engeland is een van de landen waar dit dus ook gebeurt. Engeland kent natuurlijk al een uur tijdsverschil met Nederland, dit worden er niet opeens twee. Wél hebben de Engelsen een handig ezelsbruggetje om te onthouden of de klok vooruit of achteruit moet. De lente wordt in het Engels Spring genoemd, dus springt de klok een uur vooruit. De herfst heet fall, en dus valt de klok een uur naar achteren. Handig!

Heeft dit invloed op mijn slaapritme?

Een uur langer slapen klinkt natuurlijk als muziek in de oren, maar we hoeven niet aan de grote klok te hangen dat dit invloed heeft op jouw slaapritme. Veel mensen ervaren vermoeidheid, slecht slapen en een slecht humeur omdat jouw biologische klok in de war is. Jouw ‘klokgenen’ regelen alles wat met ritme te maken heeft en reageren op licht en donker. Dit doen zij in de vorm van hormonen. Als het bijvoorbeeld ‘tijd’ is om te slapen, stimuleren jouw klokgenen het slaaphormoon melatonine. Dit wordt verstoord met het verzetten van de klok.

Bron foto: Unsplash.com

Schermen

Bron foto: Unsplash.com

Wat doe je om minder last te hebben?

Natuurlijk kan het voorkomen dat jij ook last ervaart van de klok verzetten. Gelukkig zijn er een aantal tips om jouw biologisch ritme te behouden. Zorg bijvoorbeeld voor beweging in de buitenlucht. Stippel bijvoorbeeld een lekkere wandeling uit of kies er een in onze Eropuit rubriek. Maak gebruik van verduisterde gordijnen en houd je vaste tijdschema aan. Ga naar bed op hetzelfde tijdstip als altijd en ontbijt de dag erna ook op dezelfde tijd. Als laatste slaap je de nacht van het verzetten natuurlijk heerlijk in je eigen bed, want zoals het klokje thuis tikt…

De onbetwiste expert op het gebied van mannendingen is Thijs. Of het nou gaat om aangename auto’s, gave gadgets of tips voor een uitstekend uiterlijk: Thijs is van alle markten thuis!
Geschreven door: Thijs

Categorie: Fit blijven | Mannendingen

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant:Â