Heerlijk buiten in de zon met een kop koffie, een krant of een kraker van een puzzel. Dat wat men tegenwoordig vaak als normaal beschouwt, was vroeger helemaal niet zo gebruikelijk: het hebben van een achtertuin. Velen beschikken over een gaarde. Zelfs als je in een appartement woont, heb je vaak een gezamenlijke tuin die je deelt met je buren. Toch bestaat een achtertuin al eeuwenlang. Maar wat is de geschiedenis van de achtertuin? Dat leggen wij graag uit!
De zestiende eeuw
De achtertuin bestaat al eeuwenlang, maar pas sinds de zestiende eeuw zijn er privé-achtertuinen in Europa. Voorheen werden ruimtes buitenshuis voornamelijk functioneel gebruikt. Een wc-hok, kippenhok of moestuin waren veelvoorkomende attributen. Zeker in de binnenstad in industriesteden, zoals Tilburg, hadden arbeiderswoningen helemaal geen extra grond. Mooie tuinen bestonden wel: die hoorden bij landhuizen van de rijken. Hier ontvingen zij hun gasten. Het hebben van een privé-achtertuin werd pas toegankelijk voor arbeiders in de twintigste eeuw toen er betere cao’s voor werkenden kwamen.
Welvaart
In de Middeleeuwen hadden veel huizen in Europa tuinen die dienden als een soort veilige haven en bron van voedsel en medicinale planten. In de 16e en 17e eeuw ontwikkelden de tuinen van adellijke landgoederen zich tot uitgestrekte landschapstuinen met formele, geometrische patronen. Met de opkomst van de middenklasse werden tuinen steeds meer gezien als een teken van welvaart. De achtertuinen van rijtjeshuizen in stedelijke gebieden blijken ideaal om bloemen en groenten te kweken. Sommige van deze tuinen waren opgeleukt met tuinversieringen zoals fonteinen en beelden.
De achtertuin van nu
Hoewel de achtertuin al even bestaat, is het tegenwoordig gebruikelijk dat bijna iedereen er een heeft. De functie van een achtertuin is in alle jaren toch hetzelfde gebleven. Het hebben van een moestuin is nog altijd immens populair en veel fanatiekelingen willen dat zijn of haar tuin er gelikt uitziet om samen met goed gezelschap van de heerlijke lente- en zomerdagen te genieten. Staat jouw tuin er ook al voorbeeldig bij? Wij geven hier in ieder geval twee tips.
Start een moestuin
Niks is zo heerlijk en gezond als smakelijk eten. Van Dal vindt lekker eten belangrijk en stimuleert dan ook om daar zelf iets mee te doen. Ga naar de bron van een appetijtelijk gerecht, ofwel verse ingrediënten. Klaar om je diner verser te maken met ingrediënten uit eigen tuin? Start vandaag nog een moestuin in je tuin!

Een buitenkeuken
De zon op je gezicht, de geur van geroosterd vlees en een ijskoud drankje, dat wil je toch? Je kan hier natuurlijk gewoon de barbecue voor gebruiken. Maar veel praktischer is een buitenkeuken. In vier simpele tips leggen wij je uit hoe je zo’n buitenkeuken zelf maakt!